• onze waardering

Recensie: 100% Coco RECENSIE

Recensie: 100% Coco

100% Coco is een verfilming van het boek van schrijfster en illustrator Niki Smit. Dit boek is bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2014.

Coco is een eigenzinnige, bijzondere puber die vele tieners van haar school maar vreemd vinden. De dertienjarige loopt in exclusieve kleding die ze bij vintage winkeltjes haalt en zelf vermaakt. Soms maakt ze ook haar eigen kleding, want spijkerbroeken en t-shirts zijn maar saai. Haar grote idolen zijn Chanel en Karl Lagerfeld. Als bijbaantje werkt Coco dan ook in een boetiek waar ze inspiratie opdoet voor haar eigen stijl. Op school zijn ze niet zo gecharmeerd van Coco’s excentrieke stijl. Ze wordt gepest door de populaire meiden en daarom gaat ze zich ook maar ‘normaal’ kleden. Ze wil niet opvallen. Totdat er een talentenjacht komt waar de beste modevlogger een stage bij Chanel in Parijs kan winnen. Coco schrijft zich in als The Style Tiger. Anoniem, weliswaar, met een tijgermasker voor haar gezicht. Ze groeit uit tot een stijlicoon op school, maar niemand kent haar ware identiteit.

100% Coco behandelt voor pubers de belangrijke onderwerpen: erbij horen, ben ik wel cool genoeg en innerlijk of uiterlijk? Daarom mediteert Coco’s moeder ook en bemoedigt Coco om lekker te doen wat ze zelf wil.

Dat er bekende YouTubers als Onnedi en Défano Holwijn voorkomen in de film is natuurlijk een marketingzet van jewelste, maar dit had regisseuse Tessa Schram op een veel creatievere manier in beeld kunnen brengen. Hier wordt net gedaan alsof de vloggers Beyoncé zijn en, ook al kan je niet ontkennen dat ze populair zijn in Nederland, in de film wordt dit erg overdreven en oppervlakkig neergezet.

Daarnaast zitten er een hoop clichés in 100% Coco. Je hebt natuurlijk Coco die buiten de boot valt, de populaire meisjes die haar pesten maar eigenlijk heel onzeker zijn, de knapperd uit de hogere klas en beste vrienden die door een miscommunicatie ruzie krijgen. Maar we moeten niet vergeten dat het een kinderfilm is. Dit zijn gewoon de problemen in die leeftijdscategorie. En eerlijk is eerlijk, het kijkt wel lekker weg. Want de jonge acteurs, met Nola Kemper in de hoofdrol, vertolken hun rollen heel goed. Met een beetje humor, is dit een luchtige film geworden die je samen met je kinderen kan aanzetten, of die je ze rustig alleen kan laten kijken.

Vooral voor meisjes tussen de 8 en 14 jaar, is 100% Coco een goede en leuke film. Zij zullen zich ook sneller identificeren met Coco en de andere personages dan de wat oudere jongeren of volwassenen, en zullen de clichés niet doorhebben. Daarnaast komt de boodschap dat je lekker jezelf moet zijn en je je niets moet aantrekken van wat anderen van je vinden goed over. Al met al is 100% Coco een luchtige romantische komedie die lekker wegkijkt, en voor jonge meiden zeker een aanrader is.

 

Recensie: 100% Coco

100% Coco

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De 13-jarige Coco is gek op mode en draagt haar eigen excentrieke stijl. Ze droomt ervan een beroemd stijlicoon te worden. Maar als ze op de eerste schooldag door haar kleding uitgemaakt wordt voor Coco de Clown besluit ze haar vintage jurkjes, panterlaarzen en streepjessokken thuis te laten en als 'grijze muis' door het schoolleven te gaan. Anoniem houdt ze een modevlog bij als de ‘Style Tiger’, wat een grote hit wordt. Zou ze dan toch een beroemd stijlicoon worden? En zou Bruno, die eigenzinnige jongen van school, haar dan eindelijk zien staan? Langzaam maar zeker leert Coco dat ze gewoon 100% zichzelf moet zijn!

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk de trailer:

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • 100% Julia

  • 100% Londen by Niki Smit

  • 100% Coco New York - Niki Smit

  • Backstage: Chicklit.nl bezoekt de set van Pijnstillers!

  • Recensie: Project Prep

Zoek in artikelen