• onze waardering

Recensie: Walking With the Enemy RECENSIE

Recensie: Walking With the Enemy

Wanneer de Joodse Elek Cohen en zijn vriend weten te ontsnappen uit handen van de Duitsers tijdens de dwangarbeid die ze moeten verrichten, komen ze bij terugkeer in hun dorp in Hongarije tot de ontdekking dat hun families zijn meegenomen door de Duitsers. Elek is vastbesloten ze terug te vinden en wanneer de gelegenheid zich aandient, doet hij zich voor als Nazi-officier en probeert zo informatie los te peuteren over de verblijfplaats van zijn ouders. Ook komt de jonge Elek erachter dat hij veel Joden kan redden door zich voor te doen als SS'er. Maar lukt het Elek om zijn ware identiteit verborgen te houden? 

In Walking With the Enemy wordt de Tweede Wereldoorlog op geen enkele manier geromantiseerd. In beeld wordt gebracht hoe duizenden Joden op brute wijze werden afgeslacht, maar ook wordt het verhaal verteld van Elek Cohen, die zich voordeed als Nazi-officier en op deze manier duizenden mensen van de dood wist te redden. Het personage Elek Cohen (dat is gebaseerd op Pinchas Rosenbaum, wiens reddingsmissies duizenden levens redden) wist de mensen weer hoop te geven en om die reden is Walking With the Enemy een verhaal dat absoluut verteld moet worden. 

Walking With the Enemy is een verhaal dat je naar de keel grijpt. Je leeft ontzettend mee met de karakters en voelt dezelfde onmacht als de personages wanneer geliefden spoorloos verdwenen zijn of zelfs in koelen bloede worden afgeslacht. De makers schuwen niet om dit in beeld te brengen, maar hebben voor zichzelf ook een grens getrokken. Gebeurtenissen waarin Joden de dood vinden, worden in beeld gebracht, maar de gruwelijke details worden op bepaalde momenten aan de verbeelding overgelaten. 

Jonas Armstrong, die de rol van Elek Cohen vertolkt, zet een waardige prestatie neer en is terecht gecast voor de hoofdrol. Hij weet zijn rol goed over te brengen op het witte doek en emoties komen oprecht over. Echter had de verdere casting voor deze film anders gekund. Het acteerwerk van een aantal acteurs met bijrollen was niet net zo goed als dat van Armstrong. Een aantal personages kwam niet geloofwaardig over en soms was het acteerwerk zelfs wat houterig. 

Door de makers van de film werd besloten om de karakters een vreemd accent aan te meten. Het verhaal speelt zich af in Hongarije, maar de personages spreken Engels met een raar accent wat dan wel voor Hongaars moet doorgaan. Het was beter geweest als de makers hadden gekozen voor óf een film in het Engels óf een film in het Hongaars. Het accent was zo vreemd, dat het soms zelfs afleidde van de film. 

Walking With the Enemy is een film die je meteen in zijn ban heeft. De gruwelijke gebeurtenissen in de film grijpen je naar de keel, maar het heldhaftige optreden van Elek Cohen zorgt ervoor dat je dezelfde hoop voelt als hij gaf aan de duizenden mensen die hij redde. Het verhaal is er eentje die je van het begin tot het einde wilt volgen. Echter is het vreemde accent en het ietwat houterige acteerwerk van een aantal acteurs wel iets waar je je als kijker even overheen moet zetten. 

 

Recensie: Walking With the Enemy

Walking With The Enemy

  • Verschenen (film):

    15 december 2017
    (dvd) januari 2018
  • Uitgave:

    EAN 8719372006016
    Speelduur: 108
  • Distributeur:

    Dutch Filmworks
  • Genre:

    Drama
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    We volgen het heldhaftige leven van een wereldleider en een jongeman tijdens de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog in Hongarije. Regent Horthy (Ben Kingsley) wordt geconfronteerd met de macht van de Duitse vijand wanneer hij getuige is van de executie van zijn zoon. Ondertussen wordt de familie van Elek (Jonas Armstrong) voor zijn ogen meegenomen. Elek is vastberaden om zich met zijn familie te herenigen en besluit zich voor te doen als een Duitser. Hij vermomt zich als een nazi-officier en begint aan een missie om zijn familie en duizenden anderen te redden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Macht der gewoonte

  • Party in Parijs

  • Duivelsvlucht - Leigh Bardugo

Zoek in artikelen