• onze waardering

Recensie: The Mountain Between Us RECENSIE

Recensie: The Mountain Between Us - Hany Abu-Assad 

The Mountain Between Us is in de bioscoop uitgekomen in 2017, geregisseerd door de Palestijnse-Israeli Hany Abu-Assad en gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Martin.

Dokter Ben Bass is een gerenommeerde neurochirurg die werkt in Londen en hij moet vanuit Amerika terug om een ingrijpende operatie uit te voeren op een jongetje. Alex Martin is een fotojournaliste, die net terug is van een risicogebied, waar ze foto's van neonazi's gemaakt heeft en ze heeft haast, want ze gaat de volgende dag trouwen. Als ze op het vliegveld van Seatle horen dat ze niet verder kunnen vanwege een grote heftige storm, balen ze allebei enorm en proberen ze allebei om ergens toch een manier te vinden om snel weg te komen. 

Alex is niet voor een gat te vangen en stelt voor een privévliegtuigje te huren en met twee personen de kosten delen is wel zo prettig. Ze spreekt Dr.Bass aan en hij gaat akkoord. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. In de lucht, hoog boven de bergen krijgt hun piloot een beroerte. Het vliegtuigje stort neer op een besneeuwde berg in onherbergzaam gebied. Ben en Alex kennen elkaar niet, maar zullen op elkaar aangewezen zijn.

Eigenlijk is het verhaal van The Mountain between us behoorlijk voorspelbaar. Je voelt het al helemaal aan, als blijkt dat piloot Walter begint te roepen dat hij een oude Vietnam veteraan is en dat hij alles kan vliegen en het daarom ook niet nodig vindt om een vliegplan in te dienen. Het grappige is wel dat niet de storm hen neerhaalt, maar Walter die in elkaar zakt. De piloot overleeft het niet, maar zijn hond en zijn twee passagiers wel.

Alex is gewond, maar Ben mankeert wonderwel helemaal niets. Met minimale middelen en een paar chocoladerepen als rantsoen, oh en een poema die Ben nog weet te doden, moet de beslissing worden genomen of ze blijven wachten op hulp... maar de telefoons hebben geen bereik en er is geen vluchtplan ingediend...of dat ze naar de boomgrens afdalen in de hoop in de bewoonde wereld terecht te komen.

Ze besluiten op pad te gaan en de berg af te dalen en een moeizame tocht vol gevaren volgt...

Regisseur Hany Abu-Assad is een Palestijn, woonachtig in Israël, die ook nog een beetje een Nederlands tintje heeft. Vanaf 1980 heeft hij gestudeerd in Nederland en hij heeft langere tijd hier gewoond. Terug in Israël debuteerde hij met een film over een Palestijnse zelfmoord terrorist. En nu heeft hij het boek van Charles Martin onder handen genomen, wat een dapper project is, aangezien de film voor het grootste deel bijna geen andere spelers kent dan de twee hoofdrolspelers. Dat is een risico.

Abbu-Assad had nogal wat moeite om zijn hoofdrolspelers gecast te krijgen, maar uiteindelijk heeft hij inderdaad een perfect koppel kunnen strikken. Kate Winslet en Idris Elba. Tegenwoordig kijkt niemand meer op van een mix en iedereen is het erover eens dat Winslet en Elba een hele goede chemie hebben. Dat klopt in mijn optiek ook wel. Je voelt al bij de scene in het vliegtuig dat het zeker wat kan worden tussen die twee, want tja dat is wel duidelijk vanaf het begin: ook al staat het personage van Alex op het punt te trouwen, de romance met Ben is een ding dat al vast staat.

Helaas is dat de grote manco van de film: hij is zo ontzettend voorspelbaar! Oh... en hij is behoorlijk traag. Het personage van Ben is nog interessant en Idris Elba is een indrukwekkende acteur. Gedegen zet hij een chirurg neer, die een triest verleden heeft, waar hij nog mee worstelt. Kate Winslets personage Alex is echter teleurstellend. Kate Winslet is normaal een actrice die altijd sterke personages neerzet. Grappig, levendig en gevoelig. Nu is ze voor een groot gedeelte steeds buiten westen en als ze bij kennis is, strompelt ze verzwakt door de film heen. Haar personage komt niet echt uit de verf. Jammer eigenlijk.

Begrijp mij niet verkeerd, The Mountain between us is best een goede film. De film is opgenomen in Canada en de prachtige woeste natuur is behoorlijk indrukwekkend! De film boeit beslist, maar je had het script zelf kunnen schrijven. Vrouw ontmoet man, storm op komst maar ze stappen toch in een vliegtuig, ze storten neer in onherbergzaam gebied, moeten proberen te overleven, hebben behoorlijk wat tegenslagen, er bloeit iets moois op, ze overleven en ze vinden na wat hobbels elkaar toch op het einde terug. Abu-Assad probeert ons nog op het verkeerd been te zetten in de laatste scene, maar hey verrassing, het eindigt precies zoals je aan het begin van de film al weet dat het zal eindigen.

Met twee zulke goede acteurs als Kate Winslet en Idris Alba, had Hany Abu-Assad er iets veel beters van kunnen maken, de absoluut goede klik tussen hen ten spijte. Helaas dus kan ik er persoonlijk niet echt warm voor lopen en ik geef de film niet meer dan 3 hartjes. De natuur opnames zijn prachtig en met de hond komt het ook goed...

 

Recensie: The Mountain Between Us - Hany Abu-Assad 

The Mountain Between Us

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na een tragisch vliegtuigongeluk zijn twee vreemden op elkaar aangewezen om onder barre omstandigheden op een afgelegen, met sneeuw bedekte berg te overleven.

  Als ze zich realiseren dat er geen hulp zal komen, beginnen ze noodgedwongen aan een verschrikkelijke tocht door honderden kilometers wildernis. Ze vragen het uiterste van elkaar om te overleven, waardoor er onverwachts een aantrekkingskracht wordt aangewakkerd tussen de twee. 

Meer info
 • Extra Informatie:

  Trailer:

   

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: The Mountain Between Us

Zoek in artikelen