• onze waardering

Recensie: The greatest showman RECENSIE

Recensie: The greatest showman

The greatest showman is een biografische musicalfilm, gebaseerd op het leven van circuspionier P.T. Barnum. Het is het verhaal van een underdog, die met niets begon, en een spektakel wist te creëren wat de basis legde voor showbusiness zoals we die nu kennen. P.T. Barnum wordt gespeeld door de acteur en musicalartiest Hugh Jackman, die vanaf het begin (2009) betrokken is geweest bij dit grootse project. Andere rollen worden vertolkt door Zac Efron, Michelle Williams en Zendaya. Zoals Jackman het zelf introduceert in het openingsnummer: “This is the greatest show!”

Het verhaal van P.T. Barnum speelt zich af in de 19e eeuw. Hij is een armoedige werknemer en wordt ontslagen. Hij besluit een oud, vervallen theater te kopen en maakt er een rariteitenkabinet van. Dit trekt geen volle zalen, dus de volgende stap is dat hij er een soort freakshow van maakt. Dit groeit uit tot een echt circus! Is dit een man met grote fantasie of meer een wat dubieuze, opportunistische zakenman. Het maakt de kijker niet uit, want wat leven we mee met deze man! Het optimisme van P.T. Barnum is wat deze film draagt, “Dream big or go home” is duidelijk de kern van zijn leefstijl. Hugh Jackman speelt dit dan ook fantastisch overtuigend en de energie is zo voelbaar. Met zijn stralende glimlach, strakke moves, krachtige zelfvertrouwen en geloofwaardige uitstraling van dromer is hij echt the greatest showman in deze film.

Naast P.T. Barnum volgen we zijn vrouw (Michelle Williams) en twee dochters, al wordt hier in het plot weinig aandacht aan besteedt. Hier laten ze duidelijk nog wat kansen liggen en voelt het gezin van deze man dan ook als bijzaak. Zo komt zijn vrouw uit een beter milieu maar is dit contrast nauwelijks merkbaar, het wordt simpelweg overgeslagen. Dat het huwelijk dan ook met enige ups en downs gaat, is voor de kijker niet echt interessant. Het plot en de diepgang in dit verhaal is dan ook een minpunt van deze film.

Een andere grote rol wordt gespeeld door Zac Efron, die met deze film echt laat zien dat hij behoorlijk is gegroeid sinds High School Musical en Hairspray. Hij is van jonge knul een echte man geworden, wat duidelijk zichtbaar wordt in het duetnummer The other side. Een strak nummer waarin Hugh Jackman en Zac Efron als het ware battlen in een strakke choreografie. Efron houdt zich behoorlijk goed staande tegenover de grootse Jackman en steelt naast de hoofdrolspeler dan ook het meest de show. Een nieuw talent in deze film is Keala Settle, die weet te ontroeren met haar kwetsbare maar krachtige This is me. Met dit moment steelt zij ook zeker even de show van Jackman en WOW. Het nummer wat zo in de media wordt geprezen en wat behoorlijk in de prijzen is gevallen, is een echt pareltje en laat de boodschap van deze film goed zien. De tekst luidt: “I'm not scared to be seen. I make no apologies, this is me” en dat maakt het verhaal helemaal tot een feelgoodmusical.

Tip: Fan van de film? Zoek op Youtube “The Greatest Showman | "This Is Me" with Keala Settle | 20th Century FOX” op. Hier zingt Keale Settle het nummer This is me voor het allereerst en WOW! Een echte tranentrekker en de opkomst van een powervrouw…  het is het moment waarop de productie groen licht krijgt om de film echt te gaan maken, mede te danken aan deze bijzondere performance. Dit soort bijzondere momenten zie je terug op de DVD van The Greatest Showman met tekst en beelden van de familie achter The greatest showman, the making of van dit spektakel.

Zoals eerder gezegd, speelt het verhaal zich af in de 19e eeuw. Toch is er gekozen voor vrij moderne muziek en zijn er in de dansen behoorlijk wat invloeden van hiphop te zien. Critici zien dit als een nadeel van de film. Toch voelt de muziek zo passend bij dit verhaal. Het verhaal gaat over een visionair met wilde, uitbundige ideeën en dat is precies de energie die de muziek en dans uitstraalt. Ook zie je dat er veel aandacht is besteedt aan de manier van filmen en het gebruik van licht en donker. Je merkt echt dat de cast en alle leden van het circus elkaar goed hebben leren kennen tijdens de repetities en opnames en als hechte, warme familie van buitenbeentjes komen ze dan ook geloofwaardig over. Het enthousiasme spat dan ook van het scherm! De soundtrack is dan ook heerlijk om terug te luisteren en om op los te gaan.

Heeft The greatest showman een ijzersterk plot? Nee, dat niet per se. Eigenlijk is het plot behoorlijk dun. Maar is het een fantastische filmmusical, die het ook zeker goed zou doen in het echte theater? JA! Het is vermaak 1e klas! De muziek, de uitstraling van de cast met Hugh Jackman in het bijzonder, het beeld en de mooie filmlocaties maken dit tot een heerlijke avond vol vermaak. Het is ontzettend moeilijk om niet op te staan en te gaan applaudisseren en te gaan dansen, of je deze film nu in de bioscoop kijkt of thuis op de bank.

Recensie: The greatest showman

The Greatest Showman

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Barnum was een visionair die zich van niets wist te ontwikkelen tot het brein achter ‘de grootste show van de wereld’, een betoverend spektakel en de viering van zijn levende fantasie. Een voorstelling die een wereldwijd publiek aansprak en in vervoering bracht. De film is geregisseerd door nieuwkomer Michael Gracey en voorzien van de muziek van Oscar® winnaars Benj Pasek en Justin Paul (La La Land). De overige rollen worden vertolkt door Oscar® genomineerde Michelle Williams, Zendaya, Zac Efron en Rebecca Ferguson.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen