• onze waardering

Recensie: I, Tonya RECENSIE

Recensie: I, Tonya

Tonya Harding (gespeelt door Margot Robbie) is een Amerikaanse kunstschaatsster. Het talent heeft ze mee, ze schaatst als de beste en landt de moeilijkste sprongen. Alleen is ze niet het perfecte plaatje dat iedereen verwacht van de Nationale Kampioene. Haar thuissituatie gaat van slecht naar erger. Na jarenlang mishandeld te zijn door haar moeder, trekt ze in bij haar vriendje, die ook losse handjes blijkt te hebben.

Ze blijft ondanks alles vechten voor haar droom, en komt heel ver. Ze mag naar de Olympische Spelen. En daarna nog een keer. Maar dan gaat gebeurt het, het beruchte ‘incident’. Tonya’s grootste concurrente, Nancy Kerrigan wordt na een training aangevallen door een onbekende man en raakt daarbij ernstig gewond aan haar knie.

Het is een schandaal van grootse proporties, precies zoals de media ze graag ziet. Tonya wordt het ene moment geroemd om haar prestaties, maar het volgende moment kapotgemaakt om de aanval op haar concurrente. En iedereen om haar heen heeft er van alles over te zeggen. De film I, Tonya toont je Tonya’s eigen kant van het verhaal.

I, Tonya is niet een kunstschaatsfilm zoals je hem zou verwachten: lieflijk, schattig en met een happy end. Het is geen Ice Princess (2005). Dat komt voor een deel door hoe Tonya als persoon is, maar ook omdat het kunstschaatsen, ondanks dat het wel centraal staat als onderwerp, niet al het andere dat in Tonya’s leven gebeurt overschaduwt. Het is eerder andersom, eigenlijk.

De acteerprestaties zijn erg goed. En die van Margot Robbie en Allison Janney (die de moeder van Tonya speelt) zijn fantastisch. Het verhaal wordt verteld aan de hand van interviews, als een soort documentaire, wat hier goed werkt. Het speelt zich af in de jaren ’90 (het Kerrigan-schandaal vond plaats in 1994), waardoor de film die heerlijke 90s-vibe heeft. Dus als dat je ding is, is dit helemaal jouw film.

I, Tonya is wat aan de lange kant, maar dat maakt hem niet saai. Er zit spanning in, humor, ontroerende momenten en heftige scenes: een veelzijdige film dus. Het is knap hoe ze een film over zo’n typisch meisjesachtige sport als het kunstschaatsen zo breed aantrekkelijk hebben kunnen maken.  

Recensie: I, Tonya

I, Tonya

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar Tonya komt niet bepaald uit een rijke familie, en haar vulgaire outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld.

  Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is plots in de maak. 

Meer info
 • Extra Informatie:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen