• onze waardering

Recensie: Waldstille RECENSIE

Recensie: Waldstille

Na een ruzie tijdens carnaval stapt Ben dronken met zijn vriendin Tinka in de auto. Door een verkeersongeluk komt Tinka om het leven en moet Ben naar de gevangenis. Na zijn straf probeert hij zijn leven en het contact met zijn dochter Cindy weer op te bouwen.

Het verhaal van Waldstille zit goed in elkaar. Eerst maak je kennis met Ben, Tinka en hun dochter en krijg je een inkijk in hun gezinsgeluk. Daarna begint langzaam de spanningsopbouw naar de ruzie en het fatale verkeersongeluk. Hierdoor bouw je eerst een band op met de personages en raken de gebeurtenissen erna je nog meer. Filmmaker Martijn Maria Smits weet een goede combinatie te vinden tussen verbale en non-verbale communicatie. Juist in de tekstloze gedeeltes van de film lijkt het meeste te worden gezegd.

Om deze mooie en verdrietige film neer te zetten is gekozen voor een aantal zeer ervaren en bekende acteurs. In Waldstille bewijzen ze wederom hun acteertalent door één te worden met hun personages. Dit zorgt voor een aangenaam gevoel van herkenning bij een bekende acteur zonder dat je alleen de acteur en niet meer het personage ziet. Thomas Ryckewaert heeft in 2017 voor zijn rol als Ben (zeer verdiend) een Gouden Kalf nominatie in  de categorie beste acteur gekregen. Ook Johan Leysen (vader van Ben) werd hiervoor genomineerd in de categorie beste mannelijke bijrol. Marie Louise Stheins (moeder van Ben) is er met een Gouden Kalf voor beste vrouwelijke bijrol vandoor gegaan. Maar ook Maartje van de Wetering (Tinka) en Jelka van Houten (Debbie, Tinka’s zus) moeten zeker genoemd worden in deze sterke cast.

Vanaf het begin van de film bekruipt je meteen een ongemakkelijk gevoel. Ook al heb je de samenvatting nog niet gelezen en weet je dus nog niet wat er gaat gebeuren. Je weet meteen dat er onheil op komst is. Dit ongemakkelijke gevoel raak je de rest van de film niet meer kwijt. Het is wel een gevoel dat heel erg passend is bij het verhaal en het verlies waar de personages mee te maken hebben. Door de combinatie van een goed neergezet verhaal en een goede cast is het gemakkelijk meeleven met alle personages en is hun verdriet goed voelbaar. Dit is één van de sterke punten van Waldstille, de film raakt je en zet je aan het denken.

Waldstille is zeker een aanrader. Het is wel een film die veel emoties oproept dus niet geschikt als je gewoon een luchtige vermakelijke film wilt kijken.

Recensie: Waldstille

Waldstille

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ben (Thomas Ryckewaert) en zijn vriendin Tinka (Maartje van de Wetering) wonen met hun tweejarige dochtertje Cindy in het Brabantse dorpje Waldstille. Wanneer ze na een uit de hand gelopen carnavalsavond dronken in de auto stappen, komt Tinka om het leven bij een verkeersongeluk. Ben, die achter het stuur zat, belandt in de gevangenis en Tinka's ouders krijgen de voogdij over Cindy. Langzaam gaat iedereen verder met hun leven. Als Ben na een paar jaar vrijkomt, verwijten zijn verbitterde schoonouders hem nog altijd de dood van hun dochter en haalt hij de woede en het verdriet van zijn complete dorp op de hals. Tinka's zus Debbie (Jelka van Houten) probeert te bemiddelen, maar Ben zet alles op alles om het verloren gegane contact met Cindy te herstellen.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer:

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen