• onze waardering

Recensie: Bankier van het verzet RECENSIE

Recensie: Bankier van het verzet

Bankier van het verzet is het waargebeurde verhaal van bankier Walraven van Hall en zijn broer Gijs. Omdat er geld nodig is voor het financieren van het verzet tegen Nazi-Duitsland, beginnen Walraven en Gijs met een groepje vertrouwelingen geld in te zamelen. De groep mensen die ervan weet wordt steeds groter, en daarmee ook het risico om gepakt te worden.

Bankier van het verzet is een erg goede film. Allereerst omdat de waarheid aan het licht gebracht wordt; iets waarvan weinig mensen nog maar iets af weten. Voor onze kennis over de geschiedenis is het belangrijk om te weten wat deze mensen voor het verzet hebben gedaan. Er wordt geschetst hoe de situatie tot stand is gekomen en hoe dit zich verder ontwikkeld. Natuurlijk wordt het gevaarlijk voor hen, maar dat weten de betrokkenen. Het is mooi om te zien hoe het goede in de mens zo naar boven komt wanneer het over het redden van mensenlevens gaat. Bankier van het verzet laat ons zien hoe het geld bij elkaar gesprokkeld is, wie daarmee heeft geholpen en hoe het verhaal voor de mensen afgelopen is.

Zoals met de meeste verfilmingen van historische gebeurtenissen, klopt niet alles wat je in de film ziet met de werkelijkheid. Dit is op zich niet erg, omdat een film de aandacht van de kijker moet behouden, maar men moet oppassen met hun beeld van de werkelijke gebeurtenissen. Dit kan namelijk in veel opzichten verschillen van wat er eigenlijk gebeurd is. In Bankier van het verzet is het niet erg dat sommige dingen veranderd zijn: de film neemt je vanaf het eerste moment in beslag.

De hoofdrol wordt door Barry Atsma gespeeld. Hij weet zich goed te verplaatsen in zijn rol, waardoor het realistisch overkomt. Voor al het acteerwerk in de film kan gezegd worden dat het goed is. Ook zijn de muziek en de manier van filmen goed gedaan. Op de momenten dat het spannend is, wordt dit goed onderbouwd door de muziek en hoe de scène opgenomen is.

Bankier van het verzet is een van de beste Nederlandse films die in de afgelopen jaren uitgekomen is. Dutch Filmworks heeft een goed resultaat neergezet: van begin tot eind heeft de film je in zijn grip, en er is geen moment waarop je interesse verliest in het verhaal. In één woord: geweldig!

Recensie: Bankier van het verzet

Bankier Van Het Verzet

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld. De film vertelt het verhaal van bankier Walraven van Hall (Barry Atsma). Als Walraven in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen