• onze waardering

Recensie: Overboard RECENSIE

Recensie: Overboard

Rob Greenbergs Overboard is zondermeer een remake van de gelijknamige film uit 1987. En waar de film uit 1987 inmiddels een milde cult status heeft verworven, komt Overboard 2018 nog niet verder dan een vrolijk niemendalletje.

Alleenstaande jonge weduwe Kate (Anna Faris) heeft het niet makkelijk: drie dochters; twee baantjes en een studie als verpleegkundige. Haar grootste probleem is tijdgebrek. Als ze bij een van haar jobs als tapijtreiniger het schip van rijke Mexicaanse playboy Leonardo (Eugenio Derbez) moet schoonmaken en niet aan zijn verwende nukken wil meedoen, wil hij haar niet betalen en smijt hij haar en haar kostbare apparatuur het water in. Dit leidt tot haar ontslag bij het schoonmaakbedrijf. Het lot heeft zo zijn eigen nukken en in de avond als de boot door ruw water vaart, valt Leonardo overboord, stoot daarbij zijn hoofd en spoelt de volgende dag versuft aan op het strand. Hij weet niet wie hij is of wat er met hem gebeurd is.

Kate en haar vriendin Teresa (Eva Longoria) zien het op het nieuws en Teresa komt met het plan om Leonardo terug te pakken voor al Kates ellende. Kate doet zich voor als zijn echtgenote en zet hem daarna aan het werk als constructie werker bij zwembadbouwer Bob, de man van Teresa. Gaandeweg verandert de onvolwassen verwende irritante playboy, in een hardwerkende liefhebbende vader en echtgenoot en ondanks diverse hobbels komt alles natuurlijk helemaal goed.

Je moet de film eigenlijk gewoon zien als een grappige comedy en een relaxt liefdesverhaaltje, waar je niet teveel bij na hoeft te denken. Maar de gelijkenissen met de originele Overboard 1987 maken het heel moeilijk om Overboard 2018 als een op zichzelf staande film te bekijken. Er zijn hele stukken in de film, die bijna woordelijk overgenomen zijn. Ze hebben eigenlijk alleen de rollen omgedraaid. In het origineel was Goldie Hawn de rijke Joanna Stayton die de timmerman Dean Proffitt (gespeeld door Kurt Russell, in real live ook de partner van Goldie Hawn) niet wil betalen en overboord gooit. Nadat ook zij door de ruwe vaart overboord slaat en aan geheugenverlies lijdt, wordt zij door Dean als zijn vrouw Annie geïdentificeerd en aan het werk gezet in zijn huishouden. Dean heeft vier zoons, die nogal verwaarloosd zijn en een klein huis dat een totale ramp is. Met veel kunst en vliegwerk en door haar tegengas en onvermoede moederkwaliteiten veranderde het zooitje ongeregeld gaandeweg in een hecht gezin.

Veel van wat werkte in het origineel werkt nog steeds, maar daar waar de remake afwijkt van het origineel, liggen ook de zwakke plekken. In het origineel hadden de hoofdpersonen heel wat meer diepgang en waren de gebeurtenissen veel meer natuurlijker en vloeiender. De personages ontwikkelden zich logischer en je ziet twee onsympathieke onverschillige mensen, die geen van beiden tevreden zijn met hun levens, bewustwording ontwikkelen en je ziet hen veranderen, hun levens omgooien en naar elkaar toegroeien. In Overboard 2018 is Kate al vanaf het begin best een sympathieke vrouw en haar karakter verandert eigenlijk helemaal niet. Haar huishouden is geen rommeltje en haar kinderen hebben niet echt zware problemen. Leonardo is irritant en kinderachtig maar hij geniet van zijn leventje als playboy. Waar je bij de originele film al voelde dat Joanna een ander doel in haar leven zou moeten zoeken omdat ze ongelukkig is, heb je dat bij Leonardo totaal niet. Hij vond het allemaal wel best, dat merk je op het eind ook wel als Leonardo’s vader hem voor de keuze stelt en Leonardo daar toch wel even over na moet denken.

Overboard 2018 is geproduceerd door MGM in samenwerking met Pantelion Films, dat films maakt voor de Latijns-Amerikaanse markt. Dat is goed merkbaar aan de grote hoeveelheid Mexicaanse personages en Spaanse dialogen. Dit zorgt soms voor niet logische situaties. De mannelijke hoofdrol wordt gespeeld door de Mexicaanse acteur Eugenio Derbez, voor de meesten van ons een onbekende, maar de man is een grootheid in Mexico. Derbez zet een leuk karakter neer, al is hij bij tijd en wijlen op het randje af irritant. In zijn rol als verwend rijkeluis zoontje, die een luxe leven lijdt, nog nooit een dag gewerkt heeft en omringt is door golddiggers, is hij eerder kinderlijk en totaal niet sexy. De chemie tussen hem en Anna Faris was voor mij dan ook niet te bespeuren. Als je dan bedenkt dat de chemie tussen real live lovers Kurt Russel en Goldie Hawn van het doek af spatte, dan is het wel teleurstellend.

Anna Faris is zondermeer een leuke actrice en zij maakt veel goed. Ze is geen Goldie Hawn, maar komt dichtbij. Anna Faris is vooral bekend van de Scary Movie films, parodieën op bekende horror films en ze heeft werkelijk een komisch talent. Haar rol in deze film is echter niet echt komisch, eerder vriendelijk en ze speelt een beetje een hulpeloos, wanhopig persoontje. Eugenio Derbez moet het dus alleen doen. Dat lukt helaas slechts af en toe.

Ik weet dat het de laatste tijden in Hollywood trendy is om remakes te maken van oudere succesvolle films. Het zal zeker te maken hebben met de hoop net zoveel geld te verdienen als aan de originelen. Maar deze remake van Overboard is niet echt goed uit de verf gekomen. Al met al geef ik deze film slechts 3 hartjes.

Recensie: Overboard

Overboard

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De remake van de comedy uit 1987! Wanneer een verwende, rijke jachteigenaar overboord valt en zijn geheugen verliest, wordt hij slachtoffer van zijn slecht behandelde schoonmaakster die uit is op wraak.

  Kate is een hardwerkende, alleenstaande moeder van drie kinderen die wordt ingehuurd om de luxe jacht van de egoïstische en verwende miljonair Leonardo schoon te maken. Leonardo heeft nog geen dag in zijn leven gewerkt, behandeld Kate als oud vuil en weigert haar zelfs te betalen. Wanneer Leonardo per ongeluk overboord slaat en met geheugenverlies op het strand aanspoelt, ziet Kate haar kans om hem terug te pakken. Ze bedenkt een plan en overtuigt Leonardo ervan dat hij haar man is. Terwijl Leonardo zich voor het eerst in zijn leven in het zweet werkt voor zijn ‘gezin’ geniet Kate van haar wraak. Maar hoe lang kan ze haar leugen nog verborgen houden…

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen