• onze waardering

Recensie: 13 Reasons Why seizoen 1 RECENSIE

Recensie: 13 Reasons Why seizoen 1

Een serie die al flink in de spotlight heeft gestaan: 13 Reasons Why. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jay Asher.

Als kijker volg je het leven van Clay Jensen. Recent heeft een klasgenoot van hem, Hannah Baker, zelfmoord gepleegd. Als hij op een dag thuiskomt, vindt hij een doos met tapes voor zijn voordeur. Op deze tapes legt Hannah uit wat haar dertien redenen waren om zelfmoord te plegen.

Vanaf het moment dat Clay begint met het luisteren van tape één, merk je dat dit diepe invloed op hem heeft. Je ziet hem veranderen van een doodnormale, ietwat onzekere en ongemakkelijke jongen, naar iemand die paniekaanvallen heeft en constant gestrest is. En dat is ook niet zo gek, als je kijkt naar de heftige onderwerpen die aan de kaak gesteld worden.

Er zitten een aantal vrij heftige scenes in deze serie. Waaronder een verkrachtingsscene, die pijnlijk realistisch aanvoelt. Een moment dat ook emoties bij de kijker oproept. De bewustwording dat dit soort situaties zich ook voordoen in het echte leven, kan hard aankomen. Je staat er als kijker zo dichtbij, dat je je enorm betrokken voelt.

De tapes geven een chronologische volgorde aan het verhaal. Je merkt een duidelijke overgang in het leven van Hannah. Vanaf het moment dat haar toenmalige beste vriendin verhuisde, ging alles bergafwaarts. Ze valt steeds dieper een dal in en weet niet hoe ze er weer uit moet komen. Elke keer als ze weer nieuwe contacten legt en zogenaamde vrienden maakt, wordt ze in de steek gelaten. Het is ook erg treffend dat zij niet alleen haar leeftijdsgenoten aansprakelijk houdt, maar ook haar school. Die haar zogenaamd zou moeten helpen in deze situatie.

Omdat je als kijker zo betrokken wordt in het leven van Clay, begin je ook een beetje medelijden met hem te krijgen. Hij was hopeloos verliefd op Hannah en is haar nu voor altijd kwijt. Mooi is het dan ook om te zien dat hij gerechtigheid voor haar probeert te halen. Maar bovenal ben je als kijker benieuwd waarom Clay op de tapes staat. Hij is één van de dertien redenen. Wat voor iets ergs kan hij nou gedaan hebben?

Wel is het een vrij bizarre situatie die geschetst wordt. Iedereen die een reden vormt voor de dood van Hannah, heeft de tapes gekregen. Dit zijn vrijwel allemaal tieners, waarvan sommigen niet eens stil hebben gestaan bij het kwaad dat ze hebben verricht. Een opsomming aan gebeurtenissen hebben geleid tot haar zelfmoord. Maar door het luisteren van die tapes, voelen een paar mensen zich persoonlijk verantwoordelijk voor haar dood. Dat brengt een grote psychologische nasleep met zich mee. Je vraagt je af of dit wel de juiste manier is.

13 Reasons Why is een ingrijpende serie met een realistische kijk op het leven van de hedendaagse tieners. Verkrachting, drugs, alcohol, slutshaming; alles komt voorbij en wordt bespreekbaar gemaakt. Met hoe gek het ook klinkt, af en toe zelfs een beetje humor.

Aan het einde van 13 Reasons Why seizoen één is het verhaal van Hannah afgerond. Maar het verhaal van de andere personages staat nog wagenwijd open. Op naar seizoen twee!

Recensie: 13 Reasons Why seizoen 1

13 Reasons Why - Seizoen 1

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    13 Reasons Why, gebaseerd op de reeks bestsellers van Jay Asher, gaat over Clay Jensen (Dylan Minnette), een jongeman die op een dag thuiskomt en een mysterieuze doos met z'n naam erop aantreft. De inhoud bestaat uit een stel cassettes waarop zijn klasgenoot Hannah Baker te horen is. Het lugubere aan het geheel is dat Hannah - op wie Clay overigens verliefd was - twee weken eerder zelfmoord heeft gepleegd en op de cassettes legt ze uit dat ze dertien verschillende redenen had om haar leven te beëindigen.

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk hieronder de trailer: 

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Volwassen acteurs die tieners speelden

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

Zoek in artikelen