• onze waardering

Recensie: Under the silver lake RECENSIE

Recensie: Under the Silver Lake

Sam, een wat haveloze kerel met een huurachterstand van enkele maanden, kijkt vanop zijn terras naar zijn buren. Zijn halfnaakte, oudere overbuurvrouw verzorgt haar vogels en een knappe jongedame neemt een duik in het zwembad. Met een smoes slaagt hij er later in een praatje met haar te maken en ze brengen de nacht met elkaar door. Wanneer Sarah daarna spoorloos verdwenen blijkt, onderneemt Sam een surreële tocht door LA om het geheim achter haar verdwijning te ontsluieren.

Under the Silver Lake is een film van David Robert Mitchell met Andrew Garfield (Sam) en Riley Keough (Sarah) in de hoofdrol en met een bescheiden bijrolletje voor Topher Grace als Sams vriend uit de bar. Mitchell neemt de kijker mee op een bizarre trip door de stad. De toon van de film doet denken aan Twin Peaks, Mulholland Drive en Donnie Darko. In z’n geheel beschouwd valt er geen touw aan vast te knopen en is het volstrekt onduidelijk wat echt is en wat pure inbeelding is van het hoofdpersonage. Er passeren zoveel eigenaardige dingen de revue dat wie de film bekijkt slechts één keuze heeft: achterover leunen en van de rit genieten.

Sam is in wezen een aimabele nietsnut die vooral zijn best doet zijn huurbaas te ontwijken. Hij heeft een fascinatie voor een bepaald stripverhaal en moddert eigenlijk maar wat aan. Zijn plotse missie brengt hem echter op het pad van een hondenmoordenaar, een naakte uilenvrouw, een ondergronds gangenstelsel, een eenzame koning en een gestoorde componist die alle
nummers van Nirvana gemaakt zegt te hebben. Hier en daar duiken er verbanden op die door Sam gevolgd worden en leiden tot nieuwe eigenaardigheden tot er een groot complot aan het licht lijkt te komen. Tussendoor maakt hij kennis met muzikanten, pornosterren en drinkt hij wat biertjes met een vriend.

Deze film valt niet in een hokje te duwen. Under the Silver Lake giet daarvoor te veel elementen uit andere genres in één verhaal. Er wordt constant gebalanceerd tussen thriller, film noir, tragikomedie en mysterie. Een vleugje spanning wordt ontzenuwd door de absurditeit van het complot dat Sam najaagt en de ridicule manier waarop de ene hint naar de andere (of soms tot niets) leidt door de scènes waarin Sam zijn realiteit onder ogen moet zien.

De beeldvoering David Robert Mitchell is weloverwogen. Nu eens rationeel en dan eens poëtisch. De buitenwijken van Los Angeles, de heuvels en het appartementencomplex waar Sam woont, komen tot hun recht en geven de kijker het gevoel met de hoofdpersoon mee te wandelen. De shots passen bij het gestage tempo van de film en hoewel er best ruimte was om enkele scènes in te korten, voegen ze sfeer toe aan de droom waarin de regisseur de kijker doet slaapwandelen.

Under the Silver Lake is het soort film dat fans van David Lynch zeker zal weten te bekoren. Wat Mitchell precies met deze film wil vertellen is onduidelijk en  het surrealisme heeft de overhand, maar de maffe reis naar het even dwaze einde is in ieder geval best fraai.

Recensie: Under the Silver Lake

Under the Silver Lake

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Op een mooie, zwoele avond in Los Angeles maakt de jonge Sam (Andrew Garfield) kennis met zijn aantrekkelijke buurvrouw Sarah (Riley Keough).

    Wanneer zij de volgende ochtend op mysterieuze wijze blijkt te zijn verdwenen, begint Sam aan een surrealistische zoektocht. Beetje bij beetje ontsluiert hij een sinister complot dat de hele stad lijkt te beheersen.

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk hieronder de trailer:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen