• onze waardering

Recensie: Black Mirror Seizoen 4 RECENSIE

Recensie: Black mirror seizoen 4

Als je op zoek bent naar een echte nieuwe must-see serie is het toch wel het Black Mirror. Ook in dit vierde seizoen zijn er weer zes afleveringen die je los van elkaar kunt kijken. Allen met een duidelijk thema: technologie.

Bij Black mirror kan het per aflevering enorm verschillen of deze je aanspreekt of niet. De voor mij twee beste aflevering van seizoen 4 zijn: Arkangel (aflevering 2) en Hang the DJ (aflevering 4).

Arkangel gaat over een implementeerbare chip die geplaatst kan worden in de hersenen van je eigen kinderen. Hierdoor hoef je je als ouder geen zorgen meer te maken. Als Marie de chip bij haar dochtertje laat plaatsen begint het leven van haar dochter steeds meer een obsessie voor haar te worden.

Hang the DJ gaat over Amy en Frank die in een afgesloten wereld leven op zoek naar de liefde van hun leven. Via ‘het systeem’ moeten ze aan deze liefde komen. Het programma bepaalt wie zij moeten daten en voor hoelang, om zo uiteindelijk tot de ware liefde te komen. Maar heeft het systeem wel gelijk?

Wat deze twee afleveringen zo goed maakt is dat er bij beide afleveringen wordt ingespeeld op de actualiteit. En - zonder uiteraard al te veel te verklappen – eindigen ze ook beide op een onverwachte manier. Het loopt niet altijd goed af en dat is ook wat deze serie überhaupt bijzonder en uniek maakt.  

De minste aflevering vond ik Metalhead. Dit is een zwart-witte aflevering die zich in the middle of nowhere afspeelt. Een vrouw is op de vlucht voor robothonden die er alles aandoen om mensen te vermoorden. De hele aflevering is een achtervolgingsfilm die zich zo in de jaren 60 zou kunnen afspelen. Wat mij betreft had het zwart-witte niet gehoeven en zit de uitzending vol met achtervolgingsscènes.

In iedere aflevering komen andere acteurs voorbij. Wat zo goed is, is dat ze niet standaard voor de bekende acteurs als een Tom Cruise of een Leonardo DiCaprio gaan. En toch is de serie vrij populair. Dat betekent dat de gekozen spelers en het verhaal zo sterk zijn dat het niet eens nodig is om een miljoenencontract aan te gaan met een acteur.

Het acteerwerk is dus erg goed, haast alsof de acteurs hier echt op geselecteerd zijn. Zelfs ondanks dat er af en toe wat minder geloofwaardige onderwerpen in de serie verborgen zitten - probeer zelf maar eens overtuigend te spelen dat je achterna wordt gezeten door een robothond. Ondanks dat ik dit de minst aansprekende aflevering vond, was de actrice – Maxine Peake – geweldig in haar rol. Als kijker geloof je haast echt dat ze achterna wordt gezeten door een robot.

Alle afleveringen van Black mirror zetten je na het kijken aan het denken. Wat als je je leven in de handen van de technologie zou leggen? En kan een computer de perfecte match voor je creëren? Wat zou jij doen, zou je het überhaupt willen? Dat een serie zo op je kan inspelen als kijker, dat komt niet vaak voor.

Hoe de maker achter deze serie – Charlie Brooker – toch elke keer met zulke fanatische pareltjes komt, is mij echt een raadsel. Hij laat je nadenken over de bijzonderste scenario’s: wat als technologie de overhand neemt?  De ene aflevering is beter dan de andere, maar allemaal het zien waard. De afleveringen verschillen extreem van elkaar, dat dit me toch met verbazing achterlaat dat dit vanuit één persoon komt.

Kijk dit seizoen van Black mirror dus! Deze serie is een echte ‘pieker’-serie en blijft nog lang in je gedachten nasudderen. Dit komt door de onderwerpen en natuurlijk het ijzersterke verhaal dat Charlie Brooker erom heen heeft gecreëerd. Ondanks Metalhead, zijn de rest van de afleveringen stuk voor stuk de moeite waard. Als je deze serie nog helemaal niet hebt gezien, sla jezelf dan voor je kop en start Netflix snel op. De afleveringen zijn los te kijken, dus start zeker met aflevering 2 en 4 van het vierde seizoen.

Recensie: Black mirror seizoen 4

Black Mirror Seizoen 4

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ook in dit vierde seizoen zijn er weer zes afleveringen die je los van elkaar kunt kijken. Allen met een duidelijk thema: technologie.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Deze dood in Seizoen 4 van Orange is the New Black brak letterlijk ons hart!

 • Recensie: The Fault in our stars

 • 10 x de beste Netflix Original series

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen