• onze waardering

Recensie: McQueen RECENSIE

Recensie: McQueen

McQueen is een documentaire over de Britse mode-ontwerper Alexander McQueen. Vrienden, familie en collega’s vertellen over zijn carrière en hun band met de ontwerper. Daarnaast worden oude interviews met Alexander McQueen zelf en beelden van zijn modeshows getoond.

Het leven van Lee Alexander McQueen is op zichzelf al een bijzonder verhaal. Dat maakt deze documentaire alleen al interessant om te bekijken. Van een jongen die niet goed weet wat hij met zijn leven aan moet via diverse (goed gekozen) bijbaantjes bij kleermakers en modeontwerpers klimt hij op tot de bekende en controversiële modeontwerper die hij was. Zijn ambitie en doorzettingsvermogen zijn inspirerend te noemen wat ook duidelijk naar voren komt in deze documentaire. Schrijnend is het moment waarop hij succesvol wordt en de bijbehorende druk en drugs hun tol beginnen te eisen. Dit wordt op een zeer respectvolle manier weergegeven zonder sensatielust. Door dit te laten vertellen door de mensen die dicht bij hem stonden en daarmee de impact te laten zien die dit op zijn persoonlijke relaties had maakt het nog meer indruk. Zeker omdat het contrast met de Alexander McQueen van daarvoor zo groot is.

Het verhaal is opgedeeld aan de hand van zijn collecties. Zo is er steeds een mooie mix van levensverhaal, familie, vrienden en carrière. De vele intimi die aan het woord komen zijn een goede keuze als vertellers. Dit maakt het verhaal persoonlijk en laat het tot leven komen. Gelukkig is er ook veel oud beeldmateriaal zodat ook Alexander McQueens moeder en goede vriendin Isabella Blow aan het woord kunnen zijn. Beide vrouwen hebben een zeer belangrijke rol in zijn leven en carrière gehad. Hun overlijden lijkt ook een belangrijke rol te hebben gespeeld in de keuze van McQueen om een einde aan zijn leven te maken.

Doordat zijn leven in chronologische volgorde wordt verteld is het verhaal goed te volgen en zijn verbanden relatief makkelijk te leggen. Zo wordt het begrijpelijk dat er drugs in het spel kwamen en dat dit geen positieve invloed had op zijn sociale vaardigheden. Ook wordt de druk die op hem lag met de vele collecties per jaar die hij maakte goed in beeld gebracht. Je kunt niet anders dan bewondering voor deze man krijgen die zich heeft opgewerkt van leerling kleermaker tot wereldberoemde modeontwerper. En ook kun je niet anders dan meeleven met de tol die dit van hem eiste.

McQueen is een echte aanrader voor elke mode fan. Maar ook iedereen die geïnteresseerd is in bijzondere levensverhalen en biografische documentaires zal McQueen zeer kunnen waarderen.

Recensie: McQueen

Mcqueen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een intiem portret van het buitengewone leven, werk en talent van modeontwerper Alexander McQueen. Door middel van exclusieve interviews met zijn beste vrienden en familie, archiefbeelden, schitterende visuals en muziek is Mcqueen een authentieke lofzang en een aangrijpend portret van de bevlogen, maar tegelijkertijd gekwelde mode-visionair.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen