• onze waardering

Recensie: Green Book RECENSIE

Recensie: Green Book

The Negro Motorist Green Book is een speciale reisgids die beschrijft waar Afro-Amerikanen veilig en welkom kunnen verblijven en reizen. Dit is dan ook het thema van de film Green Book, waarin we Tony en Don Shirley volgen op een bijzondere reis. Tony is uitsmijter en zit even tijdelijk zonder werk. Don Shirley is concertpianist, op zoek naar een chauffeur/lijfwacht. Het is het begin van een hechte vriendschap.

Het startpunt van Green Book is onze kennismaking met Tony, gespeeld door Viggo Mortensen. Hij is een Italiaans-Amerikaanse man die weet van aanpakken. Een praktische, impulsieve, recht door zee man met een gebrek aan tafelmanieren. Don Shirley, gespeeld door Mahershala Ali, is het uiterst tegenovergestelde hiervan. Hij is charmant, zachtaardig en welgemanierd. Een man met klasse. Vanzelfsprekend zorgen deze extreme tegenstellingen voor grappige situaties. Deze film heeft dan ook een fijne en flinke portie humor. Deze luchtige humor is een prettige combinatie met de harde realiteit van het schrijnende thema racisme. Dit brengt de film Green Book in een perfecte balans. Het is een meeslepend verhaal, maar het voelt vooral hoopvol in plaats van zwaar.

De film Green Book is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. De thema’s in de film zijn (on)gelijkheid, racisme en vriendschap. Alhoewel het reisboekje afstamt uit de periode 1936-1966 is het nog steeds een vrij actueel thema. We kennen allemaal de ongelijke behandeling, maar middels dit boekje zien we het op een hele visuele, praktische manier. Waar mag Don Shirley wel eten en waar niet? Waar mag hij wel slapen en waar niet? Welke straten mag hij überhaupt doorheen rijden, overdag of in de avond/nacht? Het is bizar om te zien hoeveel regels er golden, dat er zo’n boek nodig was..

Zowel Viggo Mortensen en Mahershala Ali spelen fantastisch in Green Book. Beiden zijn erg geloofwaardig en puur. Je vergeet eigenlijk dat je naar een film aan het kijken bent. Mahershala imponeert met zijn lange armen, statige houding en verfijnde bewegingen. Plus natuurlijk zijn betoverende glimlach, waarvan de kijker smelt. Viggo is vooral hilarisch met zijn combinatie van Italiaans en Amerikaans accent en hoe hij doet voordat hij denkt en zo heerlijk zichzelf is zonder schaamte. Het is hartverwarmend om te zien hoe beiden leren van elkaar en hierin groeien. Zo leert uitsmijter Tony om romantische, diepzinnige brieven te schrijven naar zijn vrouw en leert pianist Don Shirley om KFC te eten. De opbouw hierin is klein en mooi. Eerst is er niets dan walging en ergernis naar elkaar toe en vervolgens ontstaat er nieuwsgierigheid en confrontatie.

Bij de Golden Globe Awards won Green Book al beste scenario, beste film (musical of komedie) en won Mahershala Ali de prijs voor beste mannelijke bijrol. Daarnaast heeft Green Book een aantal welverdiende nominaties lopen voor de Oscars, zoals beste scenario, beste filmbewerking, beste mannelijke hoofdrol, beste mannelijke bijrol en natuurlijk beste film. Deze film verdient dat alles en zoveel meer. Ergens is Green Book heel klein en eenvoudig. We volgen twee mannen die het grootste deel van de film doorbrengen in een auto, hotels of restaurants. Toch is Green Book ontzettend goed en sterk. Een echte aanrader!

Recensie: Green Book

Green Book

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter (Viggo Mortensen) en concertpianist (Mahershala Ali); die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.

  Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip. Een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids (The Green Book) die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor. Om veilig thuis te komen zullen zij hun verschillen aan de kant moeten zetten er ontstaat een bijzondere vriendschap.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer: 

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen