• onze waardering

Recensie: Burning RECENSIE

Recensie: Burning

Burning is geregisseerd door de Zuid-Koreaanse Lee Chang-dong. Hij heeft de film gebaseerd op een kortverhaal van Haruki Murakami. Dit verhaal telde echter nauwelijks tien bladzijdes maar Lee wist er een  tweeënhalf uur durende film van te maken.

We zien hoe de eenvoudige boerenzoon Jongsu (Yoo Ah-in) steeds meer in de ban raakt van de ongrijpbare Haemi (Jeon Jong-seo). Zij komt na een trip naar Afrika thuis met een nieuwe liefde: de charmante, maar ook lichtjes arrogante – en mogelijk gevaarlijke – rijkeluiszoon Ben (Steven Yeun). Tussen de drie ontwikkelt zich een ongemakkelijke driehoeksverhouding welke verergert door Bens merkwaardige 'hobby'. Dan verdwijnt Hae-mi spoorloos. Wie is deze mysterieuze Ben en wat is hij daadwerkelijk van plan?

Lee heeft op een uitzonderlijke manier een kort verhaal uitgerekt tot een spannende film, die je van het begin tot het einde op het puntje van je stoel houdt. Hij doet dit door nergens in de film een dialoog te plaatsen waarin het plot wordt uitgelegd. Echter, zit de mysterie en spanning in de algemene sfeer van de film. Doordat de personages in tegenstrijd zijn van zichzelf, weet je eigenlijk niet wat er nou daadwerkelijk aan de hand is. Je kunt er niet echt een vinger op leggen. Ook door de vertelstijl word je telkens in het duister gehouden, wat is echt en wat niet? Burning is als het ware een karakterstudie die drie personages weergeven.

In de film zitten veel verwijzingen naar het dagelijks leven in Zuid-Korea. Deze worden als een puntje van kritiek neergezet. Het sekseverschil en de klassenstrijd die daar spelen, komen goed naar voren. De puzzelstukjes om het mysterie op te lossen, zijn talrijk: Burning gaat over fragiele mannelijkheid, erfelijke agressie en rauwe jaloezie, maar ook over de nare gevolgen van eenzaamheid. Ook het mooie platteland van Zuid-Korea dat als decor wordt gebruikt, ziet er prachtig uit.  

De drie hoofdrolspelers (Yoo Ah-in, Jeon Jong-seo en de Amerikaanse Koreaan Steven Yeung, bekend van de tv-serie The Walking Dead) zijn voortreffelijk. Het acteerwerk van deze sterren maakt de film alleen maar beter. De emoties die ze hebben zijn nooit vast te pinnen.

De lange, zwoele opbouw die Lee hanteert, zal voor sommigen echter als een eeuwigheid aanvoelen, terwijl anderen net zullen hopen dat er nooit een eind aan komt. Het is een film waar het plot niet wordt blootgegeven, hierdoor wordt je van begin tot eind in spanning gehouden. Je begint zelf te twijfelen of de dingen die je ziet gebeuren nu echt zijn of niet.

Recensie: Burning

Burning

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jongsoo werkt als parttime koerier in Seoul, maar droomt van een schrijverscarrière. Op een dag wordt hij op straat aangesproken door een oud klasgenootje: de leuke en opgewekte Haemi. Ze staat op het punt om naar Afrika te reizen en vraagt hem of hij in de tussentijd op haar kat wil passen. Jongsoo betwijfelt of het beestje wel echt bestaat, maar valt als een blok voor Haemi en stemt graag toe. De teleurstelling volgt al snel. Haemi keert terug met de charmante, mysterieuze Ben die ze in Nairobi heeft opgepikt. Tussen de drie ontwikkelt zich een ongemakkelijke driehoeksverhouding welke verergert door Bens merkwaardige 'hobby'. Dan verdwijnt Haemi spoorloos. Koreaanse meester Lee Chang-dong (Poetry) baseerde het scenario van deze poëtische en onweerstaanbare thriller op een kort verhaal van Haruki Murakami. Met een record aantal punten in de journalistenpoll riep de internationale pers Burning uit tot hét meesterwerk van Cannes van dit jaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen