• onze waardering

Recensie: The girl in the spider's web RECENSIE

Recensie: The girl in the spider's web

The girl in the spider's web is gebaseerd op het vierde deel van de Millennium-boeken van Stieg Larsson. Tevens het vervolg op The Girl with the Dragon Tattoo (het eerste deel van de Millennium-trilogie) geregisseerd door David Fincher.  Fincher wilde deze franchise echter niet voortzetten, waardoor de fakkel is doorgegeven aan de regisseur Fede Alvarez. 

In de boeken van Stieg Larsson streden superhackster Lisbeth Salander en onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist tegen neonazi’s, vrouwenhaters en financiële sjoemelaars. The Girl in the Spider’s Web is niet langer gebaseerd op het werk van Larsson, maar op een vervolgroman van David Lagercrantz.

De Scandinavische computerhacker Lisbeth Salander (Claire Foy) bestrijdt onrecht tegen vrouwen. Ze krijgt de opdracht om de software Firefall, die toegang tot alle nucleaire wapens in de wereld geeft, van de Amerikaanse overheid te stelen. Haar opdrachtgever is de ontwikkelaar zelf, de IT’er Frans Balder (Stephen Merchant). Na de hack zit niet alleen de secret service Lisbeth op de hielen, ook de geheimzinnige Spiders achtervolgen haar. Uit wanhoop schakelt ze de hulp van haar favoriete journalist Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) in. Hij ontdekt dat The Spiders een connectie hebben met Lisbeths verleden. Ze raken samen verstrikt in een web van spionnen, cybercriminelen en corruptie binnen de overheid.  

De titel lijkt te verwijzen naar een netwerk van roofdieren (pedofielen, verkrachters en andere vrouwenhaters), maar eigenlijk gaat het daar in The Girl in the Spider's Web verrassend weinig over. Alvarez laat dit idee snel los met als gevolg dat het alleen nog maar gaat over het vinden van de geheime software. Ook lopen er meerdere verhaallijnen door elkaar waardoor er geen samenhang ontstaat. Het gaat namelijk vooral over het vinden van de computer met de software maar ook over het verleden van Litbeth. Daar tussendoor komt nog een stukje over de relatie tussen Lisbeth en Michael maar ook moeten ze het zoontje van de software ontwikkelaar vinden omdat hij ontvoerd is. Kortom heel veel verschillende verhaallijnen die eigenlijk niet goed samenkomen. 

De actie ziet er daarentegen wel goed uit. Mooie choreografie en de scènes zijn soepel gefilmd en gemonteerd. Het is niet altijd geloofwaardig maar dit zie je al snel door de vingers door het hoge tempo. Ook de sets zijn mooi ontworpen en de locaties in Europa maken het plaatje compleet. Je zit helemaal in de grauwe sfeer van de film. 

Foy geeft fantastisch acteerwerk. Ze laat in deze film haar veelzijdigheid als actrice zien. Het is bijna niet te geloven dat dezelfde persoon ook een gezicht heeft gegeven aan koningin Elizabeth in de Netflix-serie The Crown. Wat wel jammer is is dat onderzoeksjournalist Michael Blomkvist, een erg kleine rol in het verhaal heeft gekregen. Het lijkt alsof hij alleen in de film is gestopt omdat hij ook een grote rol in het boek heeft. Met als gevolg dat hij helaas een te kleine rol heeft gekregen die niet veel verschil maakt in het verhaal.  

The girl in the spider's web is geen film waar je vrolijk van wordt. Het verhaal heeft rare plotwendingen als gevolg van het niet goed uitwerken en samenvoegen van de verhaallijnen. De Actie en het acteerwerk van Foy daarentegen, maken het de moeite waard om de film toch te kijken.  

Recensie: The girl in the spider's web

The Girl In The Spider's Web

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    The Girl in the Spider's Web is een nieuw Dragon Tattoo-verhaal met Claire Foy ('The Crown') als Lisbeth Salander, het felle, alerte en eigenzinnige personage uit de alom geprezen Millennium-serie van Stieg Larson. Deze film, de eerste verfilming van de wereldwijde bestseller, is geregisseerd door Fede Alvarez, de regisseur van de thriller Don't Breathe uit 2016. Het filmscenario is geschreven door Jay Basu, Fede Alvarez en Steven Knight.

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk hieronder de trailer:

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen