• onze waardering

Recensie: They Shall not grow old RECENSIE

Recensie: They Shall not grow old

Een historische documentaire, geregisseerd door Lord of the rings maker Peter Jackson… dat is iets wat je zeker niet verwachtte. Dat is de film They shall not grow old. Dit is een zeer bijzondere documentaire over de Eerste Wereldoorlog, met als doel om de slachtoffers onder de soldaten een gezicht te geven.

Het Imperial War Museum heeft een enorm archief aan beelden van de Eerste Wereldoorlog. Zij kwamen op het idee om hier een documentaire van te maken en vroegen Peter Jackson hiervoor. Het resultaat is een film vol met voice-overs, commentaar van veteranen, die hun rauwe ervaringen met de oorlog vertellen. De Engelse veteranen, die soms als 14- of 15-jarige in de oorlog gingen, vertellen puur en emotioneel over het optimisme en enthousiasme dat ze voelden toen de oorlog startten. Het contrast met de oorlog zelf en ook de nasleep van wanneer ze thuiskomen van het front, is bijna bizar. Deze voice-overs zijn gecombineerd met honderd jaar oude beelden. Fascinerend is dat deze beelden met digitale, moderne technieken zijn ingekleurd, dit start na ongeveer een halfuur in de film. Het effect is dat de kijker deze stemmen gaat koppelen aan de gezichten die we zien, wat zorgt voor een inlevingsvermogen als nooit tevoren. Tel daar de mogelijkheid bij op om deze documentaire in 3D te bekijken in de bioscoop en je verdient zeker vijf sterren. Het doel van Peter Jackson, de soldaten uit de oorlog een menselijk gezicht geven, is daardoor echt enorm goed gelukt.

They shall not grow old is een indrukwekkende, heftige documentaire. Zo zien we behoorlijk wat rottende lijken. We weten allemaal al zoveel over deze oorlog, dus misschien verwacht je meer van hetzelfde. Niets is minder waar. De kracht van deze documentaire is de focus op juist de details, de kleine dingen in de oorlog waar je niet bij stilstaat. Denk bijvoorbeeld aan het moeten eten en drinken in de loopgraven en waar en hoe je dan slaapt als je dienst hebt in de loopgraven. Er is maar weinig, wat zo duidelijk de ervaringen van ooggetuigen in beeld en woord brengt. Hierin lijken ook duidelijke keuzes te zijn gemaakt. We horen geen data, politiek of andere feitjes. Nee, They shall not grow old is het verhaal van de soldaten, afwisselend verwonderd, puur en verbitterd.

Deze film is leerzaam en biedt een toch wel vernieuwende kijk op de oorlog. Zo was het zeer boeiend om het bijzondere kameraadschap te zien tussen de Engelsen en Duitsers. Al zijn ze elkaars vijanden in de oorlog, uiteindelijk zijn ze allemaal klaar met deze oorlog en willen ze ook gewoon naar huis.

Een unieke belevenis, dat is They shall not grow old. Het is een bijzonder project, waarvoor filmmakers en musea de handen ineen hebben geslagen in de hoop dat ook de nieuwe generatie betrokken blijft bij deze vreselijke, maar belangrijke historie. 

Recensie: They Shall not grow old

They Shall Not Grow Old

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  They Shall Not Grow Old is een grensverleggende documentaire van Oscar®-winnaar Peter Jackson (The Lord of the Rings), naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

  Met geavanceerde technieken op het gebied van restauratie, kleur en 3D, en oorspronkelijke beelden die zorgvuldig zijn geselecteerd uit honderden uren aan filmmateriaal uit het archief van het Imperial War Museum (IWM), heeft Jackson een diepgaande en authentieke filmische belevenis gecreëerd. Het commentaar is afkomstig van de oorlogsveteranen zelf en geselecteerd uit meer dan 600 uur aan interviews uit de archieven van de BBC en het IWM. 

  Dit is het verhaal van ‘De oorlog die een eind maakt aan alle oorlogen’, verteld door de soldaten die het meegemaakt hebben. Door het restaureren van de oorspronkelijke beelden ontstaat een helder en levendig beeld van de menselijke kant van de Eerste Wereldoorlog. De film toont de dagelijkse realiteit en de ervaringen van de soldaten aan het front: wat zij vinden van het conflict, hun kameraadschap, de noodzaak van humor tijdens de verschrikkingen, het leven in de loopgraven en tijdens periodes van rust. 

  Dankzij de nieuwste technieken lijkt beeldmateriaal van honderd jaar geleden wel vandaag opgenomen. Het is zowel een herdenking als een eerbetoon aan een generatie die door een wereldoorlog voor altijd veranderde.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen