• onze waardering

Recensie: Wildlife RECENSIE

Recensie: Wildlife

Wildlife is een Amerikaanse film geregisseerd door Paul Dano. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Richard Ford uit 1990. 

Montana in de jaren '60. De 14-jarige Joe (Ed Oxenbould) is het enig kind van huisvrouw Jeanette (Carey Mulligan) en golf assistent Jerry (Jake Gyllenhaal). Het huwelijk gaat steeds slechter vooral wanneer Jerry zijn baan verliest en hij  zich aansluit bij een vrijwillige brandweer die zich inzet tegen de bosbranden tegen de Canadese grens. Joe en zijn moeder zijn gedwongen verder hun plan te trekken om het hoofd boven water te houden. Het wordt er niet beter op als zijn moeder verliefd wordt op een oudere man die enkel vriendelijk doet tegen Joe om zo zijn moeder voor zich te winnen. 

Het verhaal wordt op een rauwe manier neergezet. Niets wordt mooier weergegeven dan het is en hierdoor kun je je al vanaf het begin binden aan de personages en hun bijbehorende leven. Ook worden de personages een voor een voorgesteld en langzaam begint de film zich te vormen. Dit is erg fijn aangezien we een langzame opbouw niet vaak meer zien in de filmwereld. Tegenwoordig willen filmmakers zoveel mogelijk informatie in twee uur stoppen. Dit is hier gelukkig niet het geval. 

Wildlife kan worden gezien als een coming of age film. Dit wil zeggen dat we vanuit het perspectief van de tiener Joe kijken terwijl hij erachter komt hoe de harde maatschappij werkt en daarbij zijn ouders uit elkaar groeien en andere levens opbouwen. Het is mooi om te zien hoe Joe met ontzetting naar zijn ouders kijkt en Dano ervoor kiest om zijn gezicht te blijven filmen in plaats van het tafereel dat zich voor zijn neus afspeelt. Dit gebeurt ook wanneer Joe in de auto naar zijn huilende moeder zit te kijken en zij haast onherkenbaar lijkt wanneer ze zich naar hem toe draait.  

Oxenbould, Mulligan en Gyllenhaal zijn de absolute sterren van de film. De chemie tussen de drie acteurs is aangenaam om te zien. De manier waarop Mulligan kan huilen en lachen tegelijk omdat haar personage dit zelf niet weet is gewoon uitstekend. Ze zet haar personage zo neer dat je echt met haar meeleeft zelfs als ze de een na de andere rare beslissing neemt. Ook Gyllenhaal is zoals altijd geweldig. De nog vrij jonge acteur Oxenbould past in het plaatje en doet niet onder voor zijn twee meer ervaren collega's.  

Echter kan de film wat traag overkomen. Sommige scènes duren net wat te lang. Daarbij zijn de keuzes die gemaakt worden door Jeanette niet altijd te begrijpen. Uiteindelijk is dit gewoon een belangrijk punt in de film en moet je het verhaal waarderen om hier doorheen te prikken. 

Wildlife is een rauwe coming of age film die een sterk verhaal heeft. De acteurs maken de film nog beter dan hij is en het slimme camerawerk is vernieuwend. Toch kan het soms wat langdradig en verwarrend overkomen maar dit past in het algehele plaatje van de film.  

Recensie: Wildlife

Wildlife

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    ''Great Falls, Montana, jaren zestig. De gevoelige, veertienjarige Joe is het enige kind van Jeanette en Jerry, die op een golfbaan werkt. Wanneer hij zijn baan verliest en daarmee een doel in zijn leven, laat Jerry zijn vrouw en kind achter en sluit hij zich aan bij de brandweerlieden die een grote bosbrand bij de Canadese grens bestrijden. Joe wordt gedwongen de rol van man in het huis op zich te nemen en ziet hoe zijn moeder een eigen avontuur begint, een affaire met een oudere man.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen