• onze waardering

Recensie: Colette RECENSIE

Recensie: Colette

Colette is een biografische film uit januari 2018, meegeschreven en geregisseerd door Wash Westmoreland. over de Franse romanschrijfster en journaliste Colette. Het is een Amerikaans-Brits-Hongaarse co-productie.

Colette (Keira Knightley) komt einde negentiende eeuw van het platteland om te huwen met Willy (Dominic West), een oudere man en bekend literatuurcriticus en vestigt zich in Parijs. Het bijzondere literaire talent van Colette werd al snel door haar man onderkend. Op zijn aandringen schrijft ze een aantal autobiografische romans over haar schooljaren, die onder zijn eigen naam, “Willy“, worden gepubliceerd. Zo ontstaan tussen 1900 en 1903 haar vier min of meer autobiografische Claudine-romans. Het personage Claudine wordt een echt icoon in Parijs, maar Colette wordt dat niet omdat Willy het auteurskrediet opeist. Om haar eigen literaire stem terug te winnen, verlaat Colette haar man.

Het is zondermeer een mooie gedegen gemaakte biografische film. Zonder opsmuk, die heel dicht bij de realiteit is gebleven. Je hoeft ook niet echt veel te dramatiseren of erbij te verzinnen, want het werkelijke leven van Colette is al apart genoeg, zeker als je de tijdsgeest van de vorige eeuwwisseling voor ogen houdt. Ze was met recht een van de vrouwen die de geschiedenis veranderd heeft betreffende de emancipatie van vrouwen.

Sidonie-Gabrielle Colette (1873 – 1954) was een Franse schrijfster en een tamelijk controversiële vrouw. Beschermd opgegroeid op het platteland in de natuur, had ze een goede band met haar moeder (Sido). In 1893 trad Colette in het huwelijk met de veel oudere schrijver (niet zo’n goede) en literatuurcriticus Henry Gauthier-Villars (Willy) en vestigde zich in Parijs. Vrouwen in die tijd hadden behalve het huishouden regelen niet echt veel om handen en Colette verveelt zich. Ze gaat schrijven over haar jeugd en ze vult haar verhalen aan met een flink aantal seksuele fantasieën. Dit betekent voor Colette het begin van een literaire carrière, toen haar man haar talenten ontdekte. Echter eind 19e eeuw, begin 20ste eeuw was het niet gebruikelijk dat vrouwen zich met zulke wereldse zaken als romans schrijven bezig hielden. Dat was niet gepast. Willy brengt haar autobiografische verhalen (inclusief de ondeugende erotische scènes) uit onder zijn naam. Waar hij eerst maar matig succes had en schulden, wordt Willy ineens een beroemd man want deze ‘Claudine’ reeks wordt immens populair en Willy neemt het ervan, terwijl Colette het werk doet. 

Als Colette er achter komt dat Willy haar bedriegt en met haar geld de mooie meneer uithangt, terwijl hij haar klein houdt, ontworstelt zij zich aan zijn bewind en scheidt ze van hem. Ze gaat verder met schrijven onder haar eigen meisjesnaam ‘Colette’, zonder voorletters of aanhef, als statement van haar onafhankelijkheid. Dat het schrijven van erotisch getinte romans niet echt damesachtig is, kan haar niet veel schelen. Omdat de Claudine reeks ook op toneel wordt gespeeld heeft ze toch al een ingang met de variété (toneel) en ze is niet wars van een schandaal. Ze is biseksueel en gaat ook nog een relatie aan met een adellijke vrouw ‘Missy’, maar trouwt uiteindelijk nog twee keer met een man; heeft nog een relatie met haar jongere stiefzoon en van haar 2e man krijgt ze nog een dochter ‘Bel Gazou’.

Naast auteur van diverse romans was Colette echter ook een volwaardig journaliste en redactrice van dagblad Le Matin. Een echte onafhankelijke vrouw dus en dat in die tijd. Ze was echter bijna heel haar leven op zoek naar geborgenheid en liefde, maar zag in dat de charmes van een vrouw niet op kunnen boksen tegen de tijd en dat ouderdom een aftakeling is. Alles is ijdelheid en illusie in de liefde. Dat wordt in deze film heel goed belicht.

De hoofdrolspelers zijn erg goed gecast. Ik bedoel maar, zet Keira Knightley in een kostuumrol en het kan bijna niet verkeerd. Ze straalt ondanks haar lieve zachte uiterlijk ook wel een harde kern uit en dat is zeker een match in de rol van Colette. Voor die tijd toch zeker een feministische vrouw die zich niet liet voorschrijven wat ze wel en niet moest doen. Wat voor ons tegenwoordig normaal is, was in die tijd natuurlijk ongehoord.

Ook Dominic West in de rol van Willy is overtuigend. Na haar scheiding van Willy, gaat Colette weer op zoek naar haar moeder om de verwaterde band weer aan te halen. Fiona Shaw, zelf ook vaak te zien in historische films, zet heel goed de rol van Sido neer. In de rol van minnares Missy zien we Denise Gough.

Regisseur Wash Westmoreland weet in Colette de bekrompen sfeer van valse chique schijn en mannelijke superioriteit heel goed neer te zetten. De strijd van Colette om zich daar tegen te verzetten en zich als zelfstandige onafhankelijke vrouw te ontplooien is echt goed in beeld gebracht.

Al met al een film die de moeite waard is en ik geef Colette 4 hartjes.

Recensie: Colette

Colette

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het waargebeurde verhaal van Colette begint wanneer ze als simpel plattelandsmeisje rond 1900 als jonge bruid van de beroemde, maar berooide schrijver Henri "Willy" Gauthier-Villars haar entree maakt in de Parijse high society. Verveeld met haar nieuwe bestaan schrijft ze dagboeken vol met haar seksuele fantasieën, die uiteindelijk onder Willy's naam gepubliceerd worden als de novellereeks Claudine. De sensuele verhalen zijn een hit, en Willy en Colette groeien uit tot het bekendste koppel van Frankrijk. Tot Willy haar op een dag verraadt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen