• onze waardering

Recensie: Anna's War RECENSIE

Recensie: Anna’s War

In 1941 overleefde in een Oekraïens stadje een zesjarig Joods meisje de massamoord op de Joodse ­bevolking. Het klinkt als een ongeloofwaardig verhaal, maar Aleksej Fedorchenko zweert dat Anna's War niet verzonnen is. Hij las in een artikel op internet over haar overlevingsgeschiedenis.

Het verhaal intrigeerde hem zo dat hij er een film over wilde maken. Het resultaat is Anna's War, waarin de zesjarige zich in een Duitse hoofdkwartier verbergt in de schoorsteen van een grote open haard. 's Nachts klimt ze eruit op zoek naar eten en drinken. Drie maanden is de tijd die verloopt in de film, maar in werkelijkheid was dat twee jaar. Fedorchenko heeft er drie maanden van gemaakt omdat twee jaar gewoon onvoorstelbaar is, dan zouden kijkers het al helemaal ongeloofwaardig vinden.

Het visueel overweldigende Holocaustdrama Anna’s War, over een zesjarig Joods meisje dat zielsalleen moet onderduiken, is een ode aan de menselijke veerkracht.

De verschrikkelijke beelden van de Tweede Wereldoorlog zitten zo diep in ons geheugen, dat de beelden van een massagraf nauwelijks nog om meer informatie vraagt. Je weet namelijk meteen waar je hier naar kijkt. Fedorchenko doet zijn best om te zoeken naar een vorm van kunst te midden van alle gruwel. In deze scène levert dat een zeer bijzonder plaatje op.

Met Anna's War brengt Fedorchenko de gehele oorlog terug tot een conflict op een vierkante meter. Centraal staat Anna. Het is een bijzonder slimme perspectiefkeuze, want de kijker ziet nooit meer dan Anna en tast daarom net als zij in het duister.

Zo nu en dan moet het meisje zich toch in de kamers van het gebouw begeven, om te zoeken naar voedsel en water. De school heeft gelukkig veel voorwerpen die haar tijd enigszins dragelijk maakt. Het is mooi om te zien hoe Anna probeert met die spullen toch een beetje kind te zijn, terwijl ze gevangen zit in een ongelooflijke situatie.

Marta Kozlova was slechts zes jaar oud tijdens de opnames, maar ze blijkt een waar kindsterretje. Ze is niet alleen een geloofwaardig Joods slachtoffer van de oorlog, maar weet tevens haar emoties te laten zien aan de hand van subtiele uitdrukkingen. Dat is extra bijzonder als je bedenkt dat ze geen enkele dialoog heeft om mee te werken.

Wie Anna's War wil kunnen af kijken zonder hem saai te vinden, zal toch veel aandacht aan de film moeten besteden en bereid zijn om te observeren, net zoals Anna doet. Fedorchenko bewijst met deze film dat hij erg goed is in het vertellen van een visueel sterk verhaal. Jammer genoeg ontbreekt er wel een beetje spanning.

Recensie: Anna’s War

Anna's War

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Oekraïne, 1941: een Joods meisje komt tot bewustzijn onder een zwarte laag aarde. Close-ups van melkwitte lichaamsdelen verraden dat ze in een massagraf ligt. In al hun gruwelijkheid zijn de beelden van een grote schoonheid. Ingetogen en empathisch vertelt regisseur Aleksei Fedorchenko (Silent Souls, 2010; Angels of Revolution, 2014) het waargebeurde verhaal van de zesjarige Anna, die vanuit haar schuilplaats in een door de nazi's overgenomen gebouw de oorlog aan zich voorbij ziet trekken. De waakhond op het erf maakt haar tot gevangene, het gevaar ontdekt te worden ligt voortdurend op de loer.

    Haar vindingrijkheid, de kleinigheden die de naar verloop van tijd wisselende bezoekers achterlaten en de schatten die ze in de aangrenzende ruimtes vindt, evenals de herinneringen aan haar familie en opvoeding, helpen haar te overleven en leveren tegelijk enkele absurdistische, theatrale momenten op.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Dubbel geluk voor Zhong - Ina van der Beek

  • Zomervacht - Jaap Robben

  • Melodie van verlangen - Anne van der Valk

  • Slaves Dante 4 – Miriam Borgermans

  • Thuis - Mark Janssen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen