• onze waardering

Recensie: De inspirator RECENSIE

Recensie: De inspirator

De Inspirator is een Nederlands komisch drama over de beslissingen in het moderne leven met enerzijds de hang naar zingeving en geluk en anderzijds het ambitieus streven naar erkenning en materieel succes. De film is geregisseerd door Hans Breetveld, tevens een van de hoofdrolspelers.

In De inspirator zien we Gijs die zijn vrouw wil verlaten om er met een van zijn studentes vandoor te gaan. Dit komt echter niet gelegen wanneer de broer van zijn vrouw overlijdt en zij hierdoor in een depressie raakt. Terwijl hij wacht tot het juiste moment zit zijn minnares ook vast aan haar relatie. Ze is namelijk samen met haar vriend en een groep verstandelijk gehandicapten op kamp. Hier leert ze buiten haar comfortzone te stappen en dieper na te denken over het leven. Door de kleinste dingen in het leven worden we als het ware geconfronteerd met wie zij nu eigenlijk echt zijn… en willen zijn.

Het verhaal rondom Gijs met een midlifecrisis, huwelijksproblemen en de rest van de hele mikmak is erg cliché. Breetveld wil te veel verhalen in één stoppen. Alles loopt een beetje door elkaar en het springt ook van de ene scène naar de ander. Je raakt op een gegeven moment de draad kwijt. Dit is erg jammer aangezien het verhaal over het algemeen een mooi concept heeft, maar de uitwerking is gewoonweg slecht.

De gekozen humor is ook niet te volgen en erg flauw, maar sluit waarschijnlijk aan bij de trend van ironische platheid die het tegenwoordig goed doet bij het grote publiek. De grapjes zijn erg overdreven en jammer genoeg is er nergens een echt hilarisch momentje te bespeuren.

Het enige enigszins leuke moment in de film is wanneer Bas aangesproken wordt op zijn luiheid met als argument dat ‘Jezus op zijn leeftijd een wereldreligie achterliet’. Hij reageert dan met: 'Jezus had geen studieschuld van 26.000 euro!' Dit is dus een perfect voorbeeld van het niveau van de film (erg laag).

Tevens is er geen gevoel voor dialoog. Nergens wordt een diepgaand of interessant gesprek gevoerd. Je luistert alleen maar naar een onsamenhangend verhaal. Je raakt al vrij snel in het begin de aandacht kwijt.

En dan hebben we het nog niet eens over het acteerwerk gehad. Met name de manier waarop drie personages met een verstandelijke beperking op zomerkamp worden neergezet is eigenlijk om verdrietig van te worden. Misschien zelfs bespottelijk te noemen. De acteurs zijn bar slecht en je neemt ze totaal niet serieus.

De inspirator is een komedie drama zonder komedie en met heel slecht geacteerde drama. Als je echt van platte humor houdt is dit waarschijnlijk wel een degelijk tijdverdrijf.

Recensie: De inspirator

De Inspirator

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De succesvolle verandermanagement-goeroe Gijs Schippers staat op het punt zijn leven een nieuwe draai te geven door zijn gezin te verlaten voor een van zijn jonge studentes. Maar dan komt plotseling de dierbare tweelingbroer van zijn vrouw traumatisch om het leven, waardoor hij zijn plan on hold zet.
    Terwijl hij ongeduldig wacht tot een "geschikt' moment na de rouwperiode, zit zijn minnares met haar vriendje als vrijwilliger op een zomerkamp. Teruggeworpen in de natuur en met de onverwachte verantwoordelijkheid voor een groep verstandelijk beperkten, kan ook zij geen goed moment vinden om haar relatie te verbreken. Gedwongen buiten hun comfort zone van het moderne snelle leven blijkt verandering meer te zijn dan rigoureus het roer omgooien. Door de ogenschijnlijk kleine dingen in het leven worden zij geconfronteerd met wie zij nu eigenlijk echt zijn…en willen zijn.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen