• onze waardering

Recensie: Kapsalon Romy RECENSIE

Recensie: Kapsalon Romy

Romy moet noodgedwongen na school naar haar oma als haar moeder meer moet gaan werken. Dat vindt ze helemaal niks, omdat ze helemaal geen goede band hebben. Haar oma, Stine, heeft een kapsalon en heeft het daar druk mee. Langzamerhand begint Romy haar oma te helpen in de zaak, omdat ze merkt dat haar oma steeds meer begint te vergeten. Ook doet ze rare dingen, en Romy begrijpt niet waarom haar oma zo gek doet. Romy is echter vastberaden om haar oma te helpen!

Kapsalon Romy is een verfilming van het gelijknamige boek van Tamara Bos. Dit is een kinderboek, en hoewel de film voor jonge kinderen ook toegankelijk is, is deze film van BosBros voor kijkers van alle leeftijden. Romy zelf is 10 jaar, en ondanks dat ze wel vindt dat oma Stine zich vreemd gedraagt, is ze te jong om te beseffen wat er gaande is. Ze doet wat haar oma zegt, en gehoorzaamt netjes. Margot, de moeder van Romy, heeft niet door wat er gaande is, omdat zij vooral aan het werk is. Romy en Stine zijn vaak bij elkaar, maar Romy mag niet aan haar moeder vertellen dat haar oma soms rare dingen doet, of zelfs vergeet dat Romy er is. Het is begrijpelijk dat het jonge meisje geen besef heeft van wat er gaande is, omdat ze niets over Alzheimer weet - want dat is wat haar oma heeft.

Het acteerwerk in Kapsalon Romy is erg goed. Het is bijzonder om te zien hoe zo’n jong meisje in een rol kan kruipen en het aan de kijkers kan verkopen. Ook haar oma, gespeeld door Beppie Melissen, is erg overtuigend. Naast de grappige stukjes die zich voordoen, omdat mensen met dementie soms nu eenmaal grappige en stomme dingen doen, laat ze ook heel goed zien dat het ontzettend verwarrend en verdrietig kan zijn. Als kijker word je de film ingetrokken en meegesleept in het verhaal. De film zit ontzettend goed in elkaar en is mooi en leuk om naar te kijken.

Deze BosBros film brengt kijkers in aanraking met Alzheimer, zonder dat hij een hele zware lading heeft. Natuurlijk is het een verschrikkelijke ziekte, en is het voor iedereen die er mee geconfronteerd wordt heel erg. In deze film zie je echter voornamelijk hoe goed en zorgzaam een kind kan zijn, ook al heeft hij of zij niet echt een idee wat er gaande is. Je kan niet anders dan Romy een lief en leuk kind vinden, omdat ze zo hard haar best doet om haar oma te helpen, ook wanneer ze (met goede bedoelingen) een hele roekeloze beslissing neemt.

Kapsalon Romy is een ontzettend mooie film, die je bijna met zekerheid zal raken. Absoluut de moeite waard!

Recensie: Kapsalon Romy

Kapsalon Romy

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer.

  Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma.

  De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen