• onze waardering

Recensie: Amazing Grace RECENSIE

Recensie: Amazing Grace

Amazing Grace is een live opname van zangeres Aretha Franklin, die ze zingt in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles in januari 1972. Deze opnames waren bedoeld om uit te komen als film, maar door technische problemen is de film toendertijd nooit uit gekomen. Nu zijn de beelden uitgebracht om door fans te worden bekeken!

Amazing Grace van Aretha Franklin is het meest succesvolle Gospel album ooit! Na het uitbrengen van veel nummer 1 hits, zoals Respect, I say a little prayer en (You make me feel like) A Natural Woman, besloot ze iets anders te gaan doen. De opname van haar nieuwe album, Amazing Grace, wilde ze niet in een studio, maar live in een kerk doen met toeschouwers en een koor. Onder leiding van dominee James Cleveland werd in twee opeenvolgende avonden de opnames gemaakt. Deze zijn nu voor het publiek uitgebracht. 

Amazing Grace bestaat uit rauwe opnames. De kwaliteit van de filmcamera’s toendertijd was natuurlijk een stuk minder dan wat we tegenwoordig gewend zijn, waardoor de beelden niet heel mooi zijn. Ook zie je dat er moeite is met scherpstellen wanneer er ingezoomd wordt. De beelden zijn niet zo goed gecentreerd, zodat je soms een half gezicht ziet, in plaats van beelden van het hele gezicht.

De kwaliteit van de muziek is wel goed, en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste bij een film zoals Amazing Grace. Mensen gaan er naartoe voor de muziek en de zanger(es), en ondanks dat de beelden niet optimaal zijn, is dat het belangrijkste.

De opnames zijn op twee verschillende avonden gemaakt. Op de eerste avond is de eerste helft opgenomen, de komende avond de rest. In het publiek zitten mensen van verschillende etniciteiten, maar ook de vader van Aretha en een voorbeeldfiguur voor haar zijn aanwezig. Zelfs Mick Jagger is bij een deel van de opnames aanwezig geweest!

Op zich is Amazing Grace een leuke film, maar na een poosje wordt het wel wat langdradig. Verwacht geen documentaire, want dat is het niet. Naast de opnames van die avonden, zie je tussendoor één keer een ander stukje, dat waarschijnlijk van de oefensessies is. Dat is vrij apart, omdat het maar één keer en kort is, zonder duidelijke aanleiding. Soms zingen meerdere mensen tegelijk, en dan zijn de beelden naast elkaar gezet, zodat beide zangers in beeld zijn op dat moment.

Een aanrader om te bekijken voor fans van de Queen of Soul, het album Amazing Grace of liefhebbers van Gospel muziek!

Recensie: Amazing Grace

Amazing Grace

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een documentaire over de live opnames van Aretha Franklins album Amazing Grace in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles in januari 1972.

  In 1972 nam Aretha Franklin Amazing Grace, het meest succesvolle gospelalbum allertijden, op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. Nooit eerder zijn de filmopnames van deze legendarische avonden vertoond aan het publiek. Tot nu.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen