• onze waardering

Recensie: Motherless Brooklyn RECENSIE

Recensie: Motherless Brooklyn

Motherless Brooklyn gaat over Lionel, een detective met het syndroom van Gilles de la tourette. Wanneer zijn baas, en oudste vriend, wordt vermoord besluit Lionel op zoek te gaan naar de daders. Het is het begin van een complexe puzzel en het oplossen hiervan is zeker niet zonder gevaren.

Edward Norton is zowel de regisseur als hoofdrolspeler in deze film in het genre misdaad/drama, een verfilming van het boek van Jonathan Lethem. Als acteur zet hij een zeer overtuigende vertolking neer van iemand met Tourette, met name door zijn dwang en tics die hij laat zien. Een personage als deze in een misdaadfilm zorgt voor originaliteit en een zekere gelaagdheid. Een speurneus zijn is überhaupt niet gemakkelijk, zeker niet als je tics erger worden wanneer je zenuwachtiger wordt. Onopvallend te werk gaan is bijna niet te doen voor Lionel. Deze tegenstrijdigheid maakt dat je al gauw met hem meeleeft. Het is mooi hoe in deze film zijn zwaktes, maar ook zijn krachten worden uitgelicht. Zo heeft Lionel een zeer goed geheugen en heeft hij veel probleemoplossend inzicht.

Norton wordt bijgestaan door andere grote namen als Bruce Willis (al komt zijn rol al gauw ten einde), Alex Baldwin als corrupte verslaafde aan macht, Willem Dafoe als verstrooide idealist en Gugu Mbatha-Raw als de mysterieuze vrouw die een grootste rol speelt in het gevaar.

Motherless Brooklyn doet denken aan waar Edward Norton goed in is, namelijk mysteriefilms zoals The Illusionist. Ook deze film zet je regelmatig op het verkeerde been en een zekere spanningsopbouw is voelbaar. Het is jammer dat deze opbouw niet volledig wordt benut, want een grote, indrukwekkende climax blijft helaas uit. Opvallend is dat deze film maar liefst 144 minuten duurt. Alhoewel de film er goed in slaagt om de aandacht van de kijker vast te houden, had de film best wat korter en minder langdradig kunnen zijn. De film lijkt soms wat zoekende te zijn in hoofd- en bijzaken en voelt dan als een verhaal zonder richting. Mooi is de ouderwetse sfeer van gangsterfilms uit het verleden, met lange jassen en hoeden en de heerlijk, zwoele jazzmuziek.

Nadat Norton maar liefst 10 jaar bezig is geweest met dit filmproject, is het resultaat een goede, mysterieuze misdaadfilm met klasse acteerwerk.

Recensie: Motherless Brooklyn

Motherless Brooklyn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Motherless Brooklyn volgt Lionel Essrog (Norton), een eenzame privédetective met het syndroom van Tourette, die de moord op zijn mentor en enige vriend Frank Minna (Bruce Willis) wil oplossen. Op basis van slechts enkele aanwijzingen ontrafelt de obsessieve Lionel goed bewaarde geheimen die van grote invloed zijn op de toekomst van de stad. Het mysterie leidt hem van jazzclubs in Harlem, waar de gin rijkelijk vloeit, naar de ruige sloppenwijken van Brooklyn en uiteindelijk naar de luxueuze vertrekken van de machthebbers van New York. Lionel gaat de strijd aan met boeven, corruptie en de gevaarlijkste man van de stad, uit respect voor zijn vriend en om de vrouw te redden die weleens zijn eigen redding zou kunnen zijn.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen