• onze waardering

Recensie: Knives Out RECENSIE

Recensie: Knives Out

Het zijn niet de minste namen die een rol hebben bemachtigd in de komische misdaad drama Knives Out. Denk hierbij aan Toni Collette, Jamie Lee Curtis en Daniel Craig. Ook Katherine Langford, die we allemaal kennen als Hannah Baker uit de Netflixserie Thirteen Reasons Why, zullen we vinden in deze film. Maar maakt een groep sterke auteurs ook een goede film?

Er vindt een groot feest plaats ter ere van de 85ste verjaardag van de rijke en welgestelde misdaadschrijver Harlan Thrombey. Zijn gezin is groot en op het eerste gezicht lijkt het een fijne familie. Zelfs verzorgster Marta Cabrera lijkt onderdeel van het gezin. Maar niets is minder waar. Wanneer Harlan de dag na zijn verjaardag dood wordt aangetroffen lijkt het in eerste instantie om zelfmoord te gaan. Maar wanneer de twee politieagenten en een ingehuurde privédetective in het leven van de afzonderlijke personages duikt, blijkt iedereen wel wat op zijn kerfstok te hebben. Wat is er die bewuste nacht echt gebeurd?

De omgeving waarin Knives Out zich afspeelt, is adembenemend. De natuurlijke omgeving doet Schots aan en het huis staat vol met bijzondere snuisterijen die een lust voor het oog zijn. Denk aan het grote ronde kunstwerk waarin vele messen in verwerkt zijn. (Wat ook gelijk een knipoog is naar de titel van de film). Het verhaal begint wanneer de politieagenten de verschillende familieleden verhoren wegens de zelfmoord van de bekende schrijver (en tevens de vader/groot-/schoonvader van de meeste personages). Maar de politieagenten zijn niet alleen. Er kijkt ook een privédetective mee, die gelijk doet vermoeden dat Harlan geen zelfmoord heeft gepleegd. Het verhoren van de verschillende personages legt op originele wijze de barstjes en gaten in de verschillende verhalen bloot. De verzorgster Marta speelt hierin gelijk een bijzondere rol in, omdat zij niet kan liegen. Hier maakt de privédetective Benoit Blanc (die sterk wordt neergezet door Daniel Craig) handig gebruik van. Hierdoor wordt datgene wat er echt gebeurd is langzamaan ontcijfert. En wanneer je als kijker denkt dat je weet wat er gebeurd is, blijkt de waarheid toch geheel anders te zijn. En dit is juist de kracht van Knives Out. Tot het eind van de film blijf je nieuwsgierig naar hoe het verhaal nu daadwerkelijk in elkaar zit.

De verschillende personages zijn kleurrijk neergezet en elk roepen ze op hun eigen manier sympathie op. Iedereen profiteert van de rijkdom van Harlan. Geld maakt hebberig en geld maakt ook wanhopig. Juist deze twee zaken komt in Knives Out sterk naar voren. Iedereen heeft in de film wel een motief om Harlan iets aan te willen doen. Helemaal wanneer blijkt dat Harlan op zijn verjaardagsfeest wat drastische beslissingen neemt. Dat rijkdom ontwrichtend kan werken, maakt dat Knives Out intrigerend is om naar te kijken. Iemand anders zwart maken of voor iets laten opdraaien terwijl ze onschuldig zijn? Daar draaien de verschillende personages hun hand niet voor om. Een mooi tegenwicht biedt de Zuid-Amerikaanse Marta, die met haar vriendelijke en hartverwarmende karakter de onschuld zelve is.

Deze persoonlijkheden naast de verschillende stukjes informatie, die de kijker als puzzelstukjes in elkaar kan leggen, maakt van Knives Out een boeiende en originele film. De mooie omgeving maakt dit helemaal af.

Recensie: Knives Out

Knives Out

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer de bekende misdaadschrijver Harlan Thrombey vlak na zijn 85e verjaardag dood op zijn landgoed wordt gevonden, wordt de nieuwsgierige en charmante rechercheur Benoit Blanc ingeschakeld om zijn dood te onderzoeken. Van de complexe familie van Harlan tot zijn toegewijde staf, Blanc baant zich een weg door een web van leugens en bedrog om de waarheid achter de vroegtijdige dood van Harlan te achterhalen. Met Knives Out brengt de prijswinnende schrijver en regisseur Rian Johnson een ode aan de boeken van Agatha Christie in de vorm van een luchtig en modern moordmysterie waarbij iedereen een verdachte kan zijn.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen