• onze waardering

Recensie: April, May en June RECENSIE

Recensie: April, May en June

De ernstig zieke moeder van April, May, June en Jan is ziek. Haar besluit om zelf uit het leven te stappen staat vast. Er is alleen een probleem; wie gaat er voor de autistische Jan zorgen? De zussen April, May en June moeten weer opnieuw met elkaar in contact komen, nadat ze de laatste jaren van elkaar vervreemd zijn.

April, May en June is een Nederlandstalige film in het genre drama. De film heeft dit genre volledig omarmd, want drama is er inderdaad genoeg. Gelukkig heeft de film ook wat goede humor en zeker ook wat romantiek, maar het is vrijwel onmogelijk om niet te huilen bij deze film. Nederlandse films kunnen soms wat nep en over the top zijn en alhoewel dit verhaal wat onrealistisch is hier en daar, blijft de kern van het verhaal heel krachtig. Het zal ook voor veel mensen herkenbaar zijn (thema’s als rouw, ziekte, familie en euthanasie) en daarom met name een gevoelige snaar raken. De film weet dit verhaal op zeer bijzondere en gevoelige wijze te brengen. 

De hoofdrollen voor de drie zussen zijn voor Linda de Mol, Tjitske Reidinga en Elise Schaap. Deze dames weten de rollen goed te vervullen. Ze hebben duidelijk een rol die bij ze past. Dit is misschien een klein nadeel, ze spelen in deze film een rol die we van ze gewend zijn. Minder verrassend dus, maar gelukkig spelen ze wel ijzersterk en zijn ze haarfijn op elkaar ingespeeld. De rol van de zieke moeder wordt gespeeld door Olga Zuiderhoek. Bas Hoeflaak is zeer overtuigend in zijn rol als de autistische Jan, een personage dat gebaseerd is op Kees Momma. Hij is hartverwarmend en het is een geloofwaardig en realistisch beeld van iemand met autisme.

Naast het grote plot zijn er ook wat kleinere plotlijnen, de een fijner dan de ander. Met name het personage van Elise Schaap is interessant, die van Tjitske is voor veel getrouwde stellen wel herkenbaar. Het personage van Linda de Mol voelt wat nep en minder geloofwaardig. Linda de Mol is altijd al beter geweest in presenteren.

April, May en June is een film met een mooie verhaallijn en diepgang. Het is een zeer sterkte film in het genre drama, met een overtuigende cast; een film zoals we die niet vaak zien in Nederland. Een echt pareltje, die vooral goed ontvangen zal worden door moeders, dochters, zussen en vriendinnen.

Recensie: April, May en June

April, May en June

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Drie halfzussen, met drie verschillende vaders vragen zich bij de naderende dood van hun moeder af: ‘Waar staan we in het leven? Wat hebben we nog met elkaar?’ En vooral: ‘Wat straks te doen met onze autistische broer Jan?’

  Als de ernstig zieke moeder van April, May en June zich realiseert dat ze niet lang meer te leven heeft, roept ze haar dochters naar huis. Ze kan dit leven pas met een gerust hart verlaten als ze weet dat er goed gezorgd zal worden voor haar zoon Jan. Maar geconfronteerd met de vraag blijkt al snel dat ze zich alle drie ongeschikt achten. Daarbij merken de zussen dat ze de laatste jaren nogal van elkaar en hun broer vervreemd zijn.

  De vier zullen elkaar opnieuw moeten leren kennen, willen ze elkaar tot steun zijn in de moeilijke tijd die komt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

 • De enige dochter - A.B. Yehoshua

 • Het Ultimatum - John Grisham

 • The farm table - Julius Roberts

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen