• onze waardering

Recensie: Ask dr. Ruth RECENSIE

Recensie:  Ask dr. Ruth

Ask dr. Ruth is de documentaire over de wereldberoemde Ruth Westheimer. In de jaren 80 en 90 veranderde zij de mediawereld met haar adviezen over seks op landelijke radio en televisie. Een belangrijke vrouw in de seksuele revolutie, met name voor de vrouw.

De 91 jarige Ruth Westheimer is een opvallende verschijning. Ze is klein en oud, maar nog vol met energie. Ze is ook zeker niet op haar mondje gevallen. Dat zij vele taboes doorbrak rondom seks en relaties is dan ook geen verrassing als je haar zo ziet. Het is leuk om haar in deze documentaire te volgen in haar nog steeds spectaculaire leven. Duidelijk is dat het een lieve, dankbare vrouw is. Ondanks al haar roem, en vast ook rijkdom, woont ze nog steeds in een klein appartementje. Het is als kijker onmogelijk om niet gelijk van deze vrouw te gaan houden.

Alhoewel dr Ruth bekend is als sekstherapeute laat de documentaire daar weinig diepgang over zien. Dit is jammer. De documentaire had prima een halfuur langer kunnen duren, met meer aandacht hiervoor. We zien vooral nieuwe en oude beelden van radio opnames en televisie optredens, waarin ze praat over abortus, homoseksualiteit, orgasmes en andere thema's. Belangrijke personen in haar carrière komen aan het woord.

De documentaire focust zich voor een groot deel op de jeugd en het opgroeien van Ruth. Dit is een zeer boeiend verhaal. Zo is ze door haar ouders van Frankfurt am Main naar Zwitserland gestuurd. Het blijkt haar redding, want hierdoor overleeft ze de Holocaust. Ze emigreert baar Israel waar ze ternauwernood een bomaanslag overleeft. En dan de manier waarop zij zichzelf heeft onderwezen als kind of hoe ze alleenstaande moeder werd. Ruth was haar tijd ver vooruit, zeer indrukwekkend.

De beelden en interviews worden afgewisseld met animaties over Ruth haar jeugd, terwijl zij voorleest uit brieven. Dit is mooi vormgegeven. Echt diepgaand en emotioneel wordt het niet, want Ruth zelf is een vrouw die publiekelijk geen traan zal laten. Ze blijft sprankelend en luchtig, zoals we haar al kenden. Desondanks is dr Ruth een vrouw voor wie we allemaal zeer veel respect mogen hebben en dat is met deze documentaire weer een beetje gegroeid.

Recensie: Ask dr. Ruth

Ask Dr. Ruth

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ask Dr. Ruth vertelt het ongelofelijke levensverhaal van Dr. Ruth Westheimer, die als kind de Holocaust overleefde en de eerste en beroemdste sekstherapeut werd op de Amerikaanse televisie. Nu bijna 90 jaar oud, staat zij nog volop in het leven. In de documentaire kijkt ze terug op haar traumatische jeugd en hoe zij één van de belangrijkste woordvoerders werd in de seksuele revolutie.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen