• onze waardering

Recensie: 1917 RECENSIE

Recensie: 1917

Twee jonge, Britse soldaten krijgen de taak om een boodschap over te brengen naar een groep soldaten. Het is een onmogelijke missie, een race tegen de klok. Wanneer Schofield en Blake niet po tijd zijn om de boodschap over te brengen, zullen honderden soldaten een dodelijke aanval voortzetten, waaronder de broer van Blake. Niet alleen de Duitsers, ook de tijd is de vijand in deze film.

1917 is een bijzondere film in het genre drama/oorlog. Met name de manier van filmen. Normaal gesproken wordt er veel geknipt in films en worden scenes opgenomen vanuit verschillende perspectieven. In deze film volgen we Schofield en Blake in de tocht door het front. De camera volgt de twee jonge soldaten op de voet. Dit maakt het tot een bijzondere ervaring, alsof je er echt zelf bij bent. Dit wordt de one-shot techniek genoemd. Regisseur Sam Mendes krijgt dan ook zeer terecht veel lof. Je kijkt continu mee over de schouder van de soldaten en daardoor houdt het verhaal je echt in zijn greep. Met name de scenes waar je als het ware door de loopgraven heen loopt zijn beklemmend en bizar.

Sowieso is het plot van 1917 erg sterk. Blake gaat gelijk op oorlogspad, want hij wil zowel honderden soldaten redden als zijn broer. Schofield is iets voorzichtiger, maar volgt zijn kameraad uiteindelijk. Veel andere karakters kent de film niet. De dialogen zijn sterk. Beide acteurs, Dean-Charles Chapman en George McKay, spelen vol overtuiging en zijn geloofwaardig in de rollen. Misschien wel mooier zijn de scenes waarin de jongens niet spreken. De non-verbale communicatie en emoties die ze laten zien, de stiltes, zijn zeer sterk. De film kent een vrij hoog tempo en brengt de soldaten in verschillende landschappen en problemen. Ieder aspect van de oorlog komt naar voren, zoals granaten, bombardementen, vliegtuigen, loopgraven, tunnels en geweerschoten. Dit alles wordt ondersteund door goed passend gekozen muziek of juist door oorverdovende stilte, waarin je alleen de ademhaling hoort. Zelf hield je dan ook je adem in.

1917 is geen actiefilm. Het is een dramatisch oorlogsverhaal vol technische snufjes, wat de film onderscheidend maakt ten op zichte van anderen. Dit is een must-see en het liefst kijk je dit meesterwerk op het grote doek.

Recensie: 1917

1917

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge Britse soldaten Schofield (George MacKay) en Blake (Dean-Charles Chapman) een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake zijn eigen broer. 

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer:

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen