• onze waardering

Recensie: A tale of three sisters RECENSIE

Recensie: A tale of three sisters

Drie zussen worden door hun vader naar grote steden gestuurd om daar een leven op te bouwen, maar één voor één keren ze terug naar hun geboortedorp. Omdat hun vader weinig geld heeft, probeert hij gezinnen voor ze te vinden waar ze kunnen wonen en werken. De zussen Reyhan, Turhan en Havva zijn geen van drieën blij met de situatie, maar ze kunnen er weinig aan veranderen.

A tale of three sisters is een Turkse film. Alles is dus gesproken in het Turks, maar ook alle muziek is in deze taal. Dat geeft je het gevoel dat je in het verhaal zit. Je hebt geen invloeden van Engelstalige muziek, die een film toch een heel ander gevoel geven. Dat is sterk aan deze film; tijdens het kijken ervan waan je je daadwerkelijk in Anatolië en vergeet je de (moderne) wereld om je heen.

Wat opvalt aan de samenvatting van de film, is dat hetgeen je kan lezen over het verhaal allemaal al gebeurd is. Er staat informatie over de zussen, waar ze naartoe zijn gegaan en dat ze weer terug komen. Hierdoor verwacht je hun verhaal te zien, maar de hele film speelt zich in of rond het huisje waar ze met hun vader wonen af. Dit geeft je extra het gevoel hoe klein hun wereld is, en omdat de zussen aan de stad gewend zijn, begrijp je waarom ze graag weer weg willen. Je ziet niet wat er gebeurd is waardoor ze terugkeren, en deze indruk wordt wel gewekt.

A tale of three sisters bestaat voornamelijk uit gesprekken. Dat is hoe je er achter komt wat de zussen mee hebben gemaakt; er wordt geen gebruik gemaakt van flashbacks of voice overs die je vertellen wat er is gebeurd. Dit maakt de film wel mooi, maar ook een beetje saai. Vooral omdat alles zich op dezelfde plek afspeelt.

Een aantal details die in de film verwerkt zitten, lijken niet veel toegevoegde waarde te hebben. Zoals een vrouw die gezien wordt als de ´dorpsgek´, je ziet haar een paar keer, maar verder heeft ze niets met het verhaal te maken. Ook worden er wat verdachte types aan het begin van de film zichtbaar, maar uiteindelijk doen zij niets wat invloed heeft op het gezin waar de film over gaat. Misschien zit hier een achterliggende gedachte achter, maar wat mij betreft is het doel ervan me ontgaan.

A tale of three sisters is best een film om een keer te bekijken, maar een mega goede film zou ik het niet noemen. Ik vond het niet vervelend om hem te kijken, maar zal hem niet gauw nog eens aanzetten. Het is echter wel het soort alternatieve film waar je erg van kunt genieten als je niet op doorsnee verhalen zit te wachten.


Recensie: A tale of three sisters

Tale Of Three Sisters, (A)

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De zusjes Reyhan, Nurhan en Havva keren terug naar het afgelegen bergdorp in Anatolië waar ze met hun vader opgroeiden. Alle drie werden ze in de stad opgenomen in een rijk gezin als pleegdochter en hulp in de huishouding (besleme). De oudste dochter Reyhan moet het gezin verlaten nadat ze zwanger is geworden. Weer thuis wordt ze door haar vader, Şevket uitgehuwelijkt aan de niet al te snuggere herder Veysel. Ook de twee jongere zussen worden weer naar huis gestuurd; de rebelse Nurhan omdat ze ruzie maakte met de moeder van haar ‘pleeggezin’, en de jongste van de drie, Havva, na een sterfgeval. Şevket is te arm om zijn dochters te onderhouden en zoekt naar mogelijkheden om zijn dochters weer onder te brengen. Maar ook de zussen kunnen niet wachten om het dorp opnieuw te verlaten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen