• onze waardering

Recensie: 12 strong RECENSIE

Recensie: 12 strong

Het is duidelijk dat Chris Hemsworth een mooie deal heeft gesloten met Netflix, want na Extraction volgt nu de nieuwe film 12 strong. Het is het waargebeurde verhaal van een van de eerste teams die in Afghanistan was om de Taliban te bestrijden. Ondanks dat het het jaar 2011 was, kregen deze 12 soldaten te maken met een oorlog waarin zij ter strijde moesten trekken met een paard.

Bijzonder is het verhaal wat het plot vormt van 12 strong zeker. Lange tijd was dit een geheime missie, maar nu over deze gebeurtenissen het verhaal is vrijgegeven kon het niet anders dan dat hier een film van zou worden gemaakt. Een veldslag te paard, het is ongekend en daardoor bijzonder interessant. 12 strong is dan ook een eerbetoon aan deze 12 strijders, die ondertussen ook een eigen standbeeld hebben gekregen in de buurt van de vroegere twin towers. Deze oorlogsfilm is er zeer goed in geslaagd om deze strijders eer aan te doen.

Chris Hemsworth speelt de hoofdrol in 12 strong. Hij is de leider van het team, want vlak na 11 september naar Afghanistan vertrekt. Ondanks zijn gebrek aan echte ervaring in een oorlog, krijgt hij de leiding en moet hij direct samenwerken met een krijgsheer van de Noordelijke Alliantie. De verdeeldheid in Afghanistan is boeiend om te zien. En dan zijn er nog de paarden, waar geen van deze soldaten bekend mee is. Hemsworth is geloofwaardig in zijn rol en zet zowel de dramatische als de oorlogsscenes goed neer. Opvallend is dat zowel het personage van Hemsworth en de andere personages weinig de diepte ingaan. Is dat erg? Nee, in dit geval zeker niet. Het verhaal van de missie staat centraal en de gelukkig weinige pogingen die de makers doen om een dramatisch verhaal te bouwen om Hemsworth doen de film geen goed.

Fijn aan deze film is dat het verhaal ook echt waarheidsgetrouw blijft. Er is weinig fantasie aan te pas gekomen en dat maakt het des te indrukwekkender. De scenes waarin gevochten wordt met zowel tanks, geweren en paarden zijn bijzonder goed geschoten. Dit wordt gecombineerd met mooie beelden van de natuur, al is het opgenomen in New Mexico.

12 strong is een typische film waarin het Amerikaans patriottisme voorop staat. Echter, het verhaal is nu eenmaal wat het is. Doel van de film is om de wereld te laten zien hoe deze missie is verlopen en hiervan een goede oorlogsfilm te maken. Wat dat betreft is 12 strong een aanrader.

Recensie: 12 strong

12 Strong

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  12 Strong speelt zich af op de onzekere dagen na de schokkende gebeurtenissen op 9/11. Het team van de Amerikaanse Special Forces, geleid door hun nieuwe kapitein Mitch Nelson (Chris Hemsworth), is uitgekozen om als eerste van de Amerikaanse troepen naar Afghanistan af te reizen voor een extreem gevaarlijke missie. Daar moeten ze in de ruige bergen de Generaal van de Noordelijke Alliantie (Navid Negahban) overtuigen om hun krachten te bundelen om hun gemeenschappelijke tegenstander te verslaan: de Taliban en hun Al Qaeda-bondgenoten. Naast het overwinnen van wederzijds wantrouwen en een enorme cultuurkloof, moet het team – gewend aan de modernste oorlogsvoering – de onderontwikkelde tactieken van de Afghaanse soldaten aannemen en gaan de Amerikanen te paard de strijd aan. Als nieuwe bondgenoten moeten ze het onderbezet en onderbewapend opnemen tegen een meedogenloze vijand die geen genade kent.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen