• onze waardering

Recensie: The Whistlers RECENSIE

Recensie: The Whistlers

Agent Cristi uit Boekarest vertrekt naar het Canarische Eiland ´La Gomera´ om de inheemse fluittaal te leren. Deze heet ´El Silbo Gomero´ en wordt gebruikt om berichten grote afstanden te laten overbruggen. Je ziet hoe hij het fluiten leert en ondertussen goed om zich heen kijkt. Hij is namelijk informant voor de maffia en helpt hem om Zsolt, een corrupte zakenman, uit de gevangenis te krijgen.

The Whistlers is een Roemeense misdaadfilm. Hij wordt afgewisseld Roemeens, Engels en Spaans gesproken. Het is een heel bijzondere film, waar je zeker even aan moet wennen. Op zijn eerste ontmoeting met Gilda, waarmee hij samen moet werken, duikt hij met haar het bed in omdat er camera's in zijn appartement zitten. Zo willen ze de indruk wekken dat Gilda een escort is. Dit is vrij bizar en zorgt er meteen voor dat je vragen stelt bij de persoonlijkheden van de personages.

Cristi leert El Siblo Gomero van Kiko en Gilda. De namen van de personages komen in beeld als een soort scène aanduiding, waardoor je weet wie er aan bod komt het volgende stuk.

Ondertussen wordt Cristi in de gaten gehouden en moet hij heel goed opletten wat hij doet en wie er naar hem kijkt. Hij wordt gevolgd en moet op zijn tellen passen om niet door de mand te vallen. Als personage wekt hij niet echt affectie op, waardoor het je als kijker niet echt uitmaakt of hij opgepakt wordt of niet.

The Whistlers deed uiteindelijk weinig om mij te boeien. Je moet vooral goed opletten wat er gezegd wordt, en dat is in dit geval vrij veel informatie. Omdat het geen taal is die de gemiddelde persoon verstaat, moet je erg alert zijn en de ondertiteling telkens lezen. Dat zou niet erg zijn, als het verhaal wat meer tempo zou hebben en je zou boeien.

Wellicht is The Whistlers voor anderen een interessante film, voor mij is dat helaas niet zo. Het voelt oppervlakkig en langdradig, waardoor ik de film geen hoge beoordeling kan geven.

Recensie: The Whistlers

The Whistlers

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De Roemeense politie agent Cristi is in Boekarest informant voor de lokale maffia. Er wordt een complot gesmeed om de corrupte zakenman Zsolt uit de gevangenis te bevrijden. Om zonder risico met zijn handlangers te kunnen communiceren vertrekt hij naar het bergachtige Canarische eiland La Gomera om daar te worden onderwezen in de inheemse fluittaal “El Silbo Gomero”. Een taal die daar sinds oudsher door de lokale bevolking gebruikt wordt om over grote afstanden berichten te kunnen doorgeven. Samen met femme fatale Gilda moet hij proberen onder de radar te blijven en laveren tussen verraad en bedrog. Met de intelligente neo-noir film The Whistlers maakte de Roemeense filmmaker Corneliu Porumboiu (12:08 East of Bucharest, Police Adjective) voor het eerst een film buiten zijn geboorteland maar de corruptie binnen de Roemeense samenleving is het terugkerende onderwerp van de film. Porumboiu was een van de belangrijkste leden van de Roemeense New Wave die in de vroege jaren 2000 ontstond en zich kenmerkte door scherpe portretten van een samenleving die overgaat van communisme naar kapitalisme. Zijn films onderscheiden zich door hun nauwkeurig waargenomen realisme, minimalisme en donkere humor. The Whistlers werd genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en ontving nominaties op vele internationale filmfestivals.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • 10 redenen waarom Jared Padalecki een lekker ding is

  • Recensie: Schuld

  • Recensie: The Kissing Booth 3

Zoek in artikelen