• onze waardering

Recensie: Muidhond RECENSIE

Recensie: Muidhond

Muidhond vertelt het verhaal van de 23-jarige Jonathan. Hij is vrijgelaten uit de gevangenis omdat er geen bewijs is van een misdaad. Hij gaat weer terug naar zijn moeder en besluit zijn leven te beteren. Hij gaat naar zijn werk, blijft ver weg van iedereen en concentreert zich op zichzelf - en een muidhond (een vis) die hij gevonden heeft. Maar wanneer hij zijn nieuwe buurmeisje leert kennen, verandert alles. Hoe goed hij ook zijn best doen om afstand te bewaren, de negenjarige Bes (eigenlijk heet ze Elke, maar dat vindt ze maar een stomme naam!) breekt al zijn opgezette muren af.

Muidhond is een verfilming van het gelijknamige boek van Inge Schilperoord, die in 2015 gepubliceerd is. Het boek was haar debuut, maar heeft verschillende prijzen in de wacht gesleept. Het is dus ook geen complete verrassing dat dit boek verfilmd is. De film is Vlaams, wat handig is om op voorhand te weten. Dit kan namelijk storend zijn als je ingesteld bent op iets anders. De film is overigens ondertiteld, zodat sommige uitspraken die wij in Nederland niet kennen toch duidelijk worden. Ook is niet alle spraak altijd even duidelijk, dus de ondertitels zijn wel een welkome aanvulling.

In eerste instantie is niet helemaal duidelijk wat Jonathan gedaan heeft om vast gezeten te hebben. Je hebt wat vermoedens, omdat er wat dingen gesuggereerd worden, maar niets wordt meteen bevestigd. Na een poosje kom je hierachter; Jonathan is pedofiel. Dit is niet gebruikelijk in films, omdat het vaak een taboe is of de pedofiele persoon als slechterik neer wordt gezet. Muidhond is echter absoluut geen verheerlijking van pedofilie. Zowel het boek als de film laten de situatie vanuit Jonathans standpunt zien. Hij doet ontzettend hard zijn best om anders te zijn, en die strijd zie je hem gedurende de hele film voeren. Ook hij is niet blij met zijn gevoelens - maar hij heeft ze wel. Door dit uitgangspunt is Muidhond een heel bijzonder verhaal. Jonathan is een beetje ongemakkelijk, dat merk je aan alles, maar toch heb je als kijker al vanaf het begin een band met hem. Je weet dat hij pedofiel is en wil hem daardoor een naar persoon vinden, maar dat lukt niet. Dit is de kracht van het verhaal en maakt dat het een sterke film is. Niets is zwart wit, zo ook de situatie van de hoofdpersoon niet.

Jonathan vindt in de film een muidhond; beter bekend als een zeelt. Dit is een karperachtige vis. Omdat hij vastzit in een net, neemt Jonathan hem mee naar huis om ervoor te zorgen. Wanneer de muidhond weer opgeknapt is, wil hij hem terugbrengen. Met de naam van de vissoort als titel voor het verhaal, had ik er een grotere rol bij gedacht. Wellicht is de rol en aanwezigheid van de vis groter in het boek, maar die heb ik niet gelezen. Je ziet de vis wel in de film en ook vertelt Jonathan er iets over aan zijn buurmeisje; mensen hebben het bijgeloof dat de muidhond helende krachten heeft, en wanneer je hem aanraakt zal hij je dus genezen. Voor de hoofdpersoon zou het heel fijn zijn als dat zo was, natuurlijk!

Muidhond begint met wat vage beelden van een jong meisje dat door de duinen rent. Later kom je erachter wie dit is. Het verhaal wordt geheel vanuit Jonathan laten zien. Het is heel duidelijk hoe hij in strijd is met zichzelf, en ondanks dat je pedofilie niet goed kunt praten, kun je ook geen hekel aan hem hebben. Hij doet er alles aan om niet ´zo´ te zijn, gaat naar therapie en schrijft iedere dag wat dingen op. Natuurlijk zijn er mensen die Jonathan scheef aankijken, omdat ze weten waar hij van beschuldigd is. Dit is niet gek en maakt het verhaal dan ook alleen maar sterker.

De acteerprestaties van Tijmen Govaerts (Jonathan) zijn best indrukwekkend. Je leeft helemaal mee met het personage en alle emoties die hij heeft zijn overduidelijk. Bes, die gespeeld wordt door Julia Brown, is iets minder overtuigend, maar dit zal vooral aan haar leeftijd te wijten zijn. Samen zijn zij de hoofdpersonen van Muidhond, de rest van de acteurs hebben in verhouding maar erg kleine rollen.

Deze film is een aanrader voor iedereen die niet van doorsnee producties houdt. Het verhaal is rauw en gevoelig, en doet iets met je als kijker. Het is geen verheerlijking van pedofilie, maar geeft je een verfrissende kijk op een persoon die met zichzelf in deze situatie vecht.

Recensie: Muidhond

Muidhond

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Jonathan, een zachtaardige jongeman, wordt bij gebrek aan bewijs vrijgelaten uit de gevangenis. Hij keert terug naar zijn moeder die in een klein huis bij de duinen woont. Jonathan wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld als er een moeder met haar dochtertje naast hen komt wonen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Hee daar mijn twee voeten  

  • Exclusieve preview: Koffie verkeerd van Elsbeth Witt

  • Recensie: I Love Nora

Zoek in artikelen