• onze waardering

Recensie: Pinocchio RECENSIE

Recensie: Pinocchio 

Een live-action versie van het verhaal van Pinocchio. Ditmaal niet van Disney (deze wordt verwacht in 2021), maar vanuit de oorsprong van dit prachtige verhaal; Italië. Houtbewerker Gepetto maakt van een bijzonder stuk hout een marionet, die tot leven komt. Het is Pinocchio, een ondeugende en naïeve houten pop, die nog veel te leren heeft over goed gedrag en doen wat juist is.  

Allereerst is het goed om te weten dat deze Pinocchio is gebaseerd op het boek van Carlo Collodi. Verwacht daarom een meer donkere Pinocchio dan dat wij in Nederland gewend zijn. Alhoewel de film voor 9 jaar en ouder is, is zelfs deze leeftijdsgrens nog vrij laag. Pinocchio bevat een aantal vrij schokkende beelden. Wonderlijk, dat ervoor gekozen is om juist een populair verhaal voor kinderen op deze manier te verfilmen.  

Pinocchio is een Italiaanse film en als kijker kan je dus genieten van het mooie Italiaans landschap en de prachtige taal. Dit is sowieso al ultiem genieten en wegdromen, dat authentieke Italië wat een Disneyverfilming toch mist. In de film zie je verschillende avonturen van Pinocchio, zoals de kat en de vos, het verhaal van de ezels en de walvis. De film duurt 125 minuten, wat vrij lang is. De scenes met kat en vos zijn zeer uitgebreid, terwijl het voor de kijker ook leuk zou zijn geweest om meer te zien van de walvis en de ezels. Deze scenes voelen afgeraffeld en gehaast. Dat zijn toch de meer bekendere avonturen van Pinocchio.  

De film komt niet helemaal goed uit de verf, omdat het voor volwassenen iets te kinderlijk is. Met name het uitbundige spel en over the top make-up/schmink en fantasyfiguren, wat typisch Italiaans schijnt te zijn, voelt voor ons als kinderachtig en simpel. Tegelijkertijd is de film ook niet bepaald kind-proof, en daarmee lijkt Pinocchio eigenlijk voor geen enkele doelgroep goed te werken.  

De cast in Pinocchio is goed. Roberto Benigni speelt Gepetto en alhoewel een eerdere verfilming van Pinocchio met hem compleet flopte, is hij hier overtuigend als de eenvoudige en lieve Gepetto. Federico Ielapi heeft de rol van Pinocchio en dit doet hij zeer goed.  

Al met al is Pinocchio op zich een prima film, die 3 hartjes verdiend. Echter, de makers hadden betere keuzes kunnen en moeten maken wat betreft doelgroep, opbouw en script, waardoor deze Italiaanse film nog veel beter had kunnen zijn.

Recensie: Pinocchio 

Pinocchio

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wanneer houtsnijder Geppetto (Oscarwinnaar Roberto Benigni) uit een blok hout een pop maakt gebeurt er iets magisch. De brutale pop begint te praten en kan lopen, rennen en eten zoals elke kleine jongen. Gepetto noemt hem Pinocchio en voedt hem op als zijn eigen zoon. Maar Pinocchio vindt het lastig om braaf te zijn. Hij is snel afgeleid en tuimelt van het ene ongeluk in het andere terwijl hij wordt misleid, gekidnapt en achterna gezeten door bandieten in een wereld vol fantasierijke wezens. Van de buik van een gigantische vis, tot speelgoedland en het veld der wonderen. Zijn trouwe vriendin de fee probeert hem te laten inzien dat zijn grote droom, een echte jongen worden, alleen uit kan komen als Pinocchio zijn gedrag verandert. In deze nieuwe vertelling van het klassieke sprookje keert regisseur Matteo Garrone terug naar de wortels van het originele Pinocchio verhaal.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen