• onze waardering

Recensie: Tenet RECENSIE

Recensie: Tenet

Tenet is de nieuwste film van de geniale regisseur Christopher Nolan. Het verhaal gaat over een geheim agent die de dreiging voor de Derde Wereldoorlog de kop in probeert te drukken. Dit doet hij op een vrij alternatieve manier: door gebruik te maken van een machine waarmee men de tijd kan omdraaien en gebeurtenissen ongedaan kan maken.

Voor iedereen die Christopher Nolan kent (dat is waarschijnlijk iedereen; hij is namelijk het brein achter Inception, Interstellar en The Dark Knight trilogie) was het duidelijk dat deze film een grote sensatie zou worden. Hij heeft namelijk het talent om films te produceren die ervoor zorgen dat je je er vragen bij gaat stellen. Klopt dit wel? Hoe kan dat? Hoe zou dit dan zitten? Tenet is net zo'n film. Doordat er met de tijdlijn gespeeld wordt, moet je telkens nadenken wat er precies aan de hand is. Een machine kan van voorwerpen of personages de richting waarop zij door de tijd bewegen omdraaien. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een pistool van de grond naar je hand laten vallen, of een kogel uit de muur terug laten het pistool in laten vliegen. Als een van de personages terug in de tijd gaat, dan moet er rekening mee gehouden worden dat, voor hem of haar, een aantal natuurwetten omgekeerd werken. Zo voelen ze bijvoorbeeld de wind achter zich als je naar voren loopt, omdat zij in werkelijkheid achteruitgaan door de tijd. 

John David Washington speelt de hoofdrol in de film. Wat opvalt is dat hij helemaal geen naam heeft. In de aftiteling en online wordt hij ´De Protagonist´ genoemd. Hij speelt zijn rol heel goed en overtuigend. Aan het begin heeft hij weinig idee van wat er gebeurt, en we voelen helemaal met hem mee. Langzamerhand wordt hem uitgelegd wat er aan de hand is, onder andere door zijn nieuwe partner Neil, die gespeeld wordt door Robert Pattinson. Hij heeft natuurkunde gestudeerd en kan het verhaal stukje bij beetje aan het verstand van de Protagonist praten. Ook hij en de andere acteurs zitten goed in hun rol. Ze brengen hun frustratie, angsten en verlangens goed over, wat Tenet erg goed maakt.

Je blijft tijdens het bekijken van de film met wat vragen zitten over de identiteit van personages die slechts heel even voorbijkomen. Later wordt dit allemaal duidelijk en dan kun je alle puzzelstukjes in elkaar passen. Het is geen ontzettend ingewikkeld verhaal wat alleen hoogbegaafde mensen kunnen begrijpen. Als je tenminste niet gaat proberen de hele theorie achter de tijd omdraaiing te begrijpen.

De reden dat ik de film niet met 5 hartjes beoordeel, is dat je echt van het soort film moet houden. Alles is uiteindelijk wel uitgelegd, maar na de film blijft je hoofd nog een hele poos vol met wat je net gezien hebt. Dat moet je echt even verwerken, geloof me. Tenet is wel een heel gave film en een echte aanrader voor iedereen die van intrige en actie houdt.

Recensie: Tenet

Tenet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Slechts gewapend met één woord – TENET – moet de protagonist de wereld zien te redden van de ondergang reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen