• onze waardering

Recensie: The Outsider - Seizoen 1 RECENSIE

Recensie: The Outsider – Seizoen 1

In The Outsider seizoen 1 wordt het lichaam gevonden van de jongen Frankie Peterson. Hij is vermoord en misbruikt. Op de plaats delict worden overal vingerafdrukken van de honkbal coach Terry Maitland gevonden. Ook zijn er veel ooggetuigen die hem met Frankie Peterson en bij de plaats delict hebben gezien. Detective Ralph Anderson besluit om Terry voor het oog van een groot publiek te arresteren en hem mee te nemen naar het politiebureau. Terry houdt vol dat hij onschuldig is en zelfs niet in de stad aanwezig was ten tijde van de moord. Terry is echter niet alleen door ooggetuigen gezien, maar ook vastgelegd door bewakingscamera’s. Wanneer Terry vertelt dat hij bij een symposium aanwezig was besluit Ralph het toch te gaan onderzoeken en er blijken opnames van Terry te zijn tijdens dat symposium ten tijde van de moord. Maar hoe kan iemand op twee plekken tegelijk zijn geweest?

The Outsider seizoen 1 is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King (in het Nederlands uitgekomen onder de naam De buitenstaander). Tijdens de eerste paar afleveringen van de serie heb je als kijker eigenlijk nog niet helemaal het idee waar het verhaal naartoe gaat en kunnen sommige dingen ook wat verwarrend overkomen omdat je het nog niet kan plaatsen in het grotere geheel. Het helpt dan zeker om eerst het boek te hebben gelezen, zodat je weet waar het verhaal heen gaat!

Wat als eerste gezegd moet worden is dat de acteurs stuk voor stuk ontzettend goed gecast zijn. Jason Bateman weet te overtuigen als Terry Maitland. Vanaf het begin af aan is hij sympathiek en kan je je als kijker bijna niet voorstellen dat hij de moord op Frankie Peterson gepleegd heeft. Ben Mendelsohn speelt de rol van Ralph Anderson. Ralph Anderson is een politieagent die niet gelooft in het bovennatuurlijke. Hij gelooft in onderzoek en in feiten. Mendelsohn weet dit heel sterk neer te zetten, zonder dat je sympathie voor hem verliest. Langzaamaan maakt het karakter heel genuanceerd een ontwikkeling door. Mendelsohn weet dit heel goed neer te zetten. Maar degene die echt de show steelt is Cynthia Erivo. Zij speelt de rol van de onorthodoxe Holly Gibney. Holly is een bijzonder karakter met bijzondere talenten. Zo kan ze alleen al door naar een gebouw te kijken exact weten hoe hoog het is, maar weet ze niet hoe lang ze zelf is. Het karakter sluit je meteen in je hart en dat komt dankzij het ontzettend sterke spel van Cynthia Erivo! Elke scène met Holly is prettig om te kijken en ik betrapte mezelf erop dat ik elke keer weer naar haar scènes uitkeek.

Het verhaal van The Outsider zit ontzettend goed in elkaar. Het is boeiend genoeg dat je telkens weer door wil kijken. Toch is er hier ook een minpunt te benoemen. In het boek voel je namelijk continu de onderhuidse spanning. Er zit een bepaalde sfeer in het verhaal waardoor je op het puntje van je stoel zit. Dat is in de serie helaas niet altijd zo. Dit komt doordat sommige scènes onnodig langdradig zijn en het verhaal in de eerste paar afleveringen wat langzaam op gang komt. Als The Outsider kortere afleveringen zou hebben en misschien zelfs een aflevering minder, dan zou er meer spanning in het verhaal zitten en de kijker van begin tot eind boeien. Nu was die spanning maar af en toe voelbaar en dat is jammer.

Het eind van het seizoen laat de kijker toch een beetje op zijn honger zitten. Het voelt namelijk toch aan als een anticlimax, iets wat in het boek niet zo is. Er wordt namelijk naar iets opgebouwd en uiteindelijk valt dit toch een beetje tegen. Blijf wel aan het eind vooral even zitten tot na de aftiteling. De makers hebben namelijk nog een after credits scène in de serie gestopt. Persoonlijk had dit voor mij niet gehoeven, want het lijkt een opzet te zijn naar een mogelijk tweede seizoen. De serie was goed afgerond zoals het was en ik betwijfel of een tweede seizoen het verhaal goed zou doen. Daarnaast roept deze laatste scène weer heel veel vragen bij de kijkers op die (nog) niet beantwoord zijn. 

The Outsider seizoen 1 is een goede serie om een keer gezien te hebben. Het verhaal zit over het algemeen goed in elkaar en de acteurs zijn stuk voor stuk ontzettend sterk. Het grootste nadeel aan de serie is dat je de spanning mist die je op het puntje van je stoel zet. Desalniettemin zullen fans van Stephen King en van mysterie verhalen zeker kunnen genieten van deze serie! The Outsider seizoen 1 krijgt van mij dan ook 4 hartjes.

Recensie: The Outsider – Seizoen 1

The Outsider - Seizoen 1

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    The Outsider is de spannende nieuwe serie van HBO®, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Stephen King. In de bossen van Georgia wordt het verminkte lichaam van een elfjarig jongetje gevonden. Ooggetuigenverslagen en fysiek bewijsmateriaal wijzen in de richting van de populaire leraar Terry Maitland (Jason Bateman). Maar de zaak krijgt een verrassende wending wanneer rechercheur Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) tegenstrijdig bewijs vindt. In een poging het onverklaarbare te verklaren, roept hij de hulp in van een onorthodoxe collega met een geheimzinnig talent. The Outsider is een ijzersterke psychologische thriller vol plottwists met een bovennatuurlijk tintje. 

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen