• onze waardering

Recensie: Misbehaviour  RECENSIE

Recensie: Misbehaviour 

Misbehaviour gaat over de Miss World verkiezingen in het jaar 1970. Deze verkiezingen zijn erg populair en jong en oud, man en vrouw, kijkt ernaar. Op de achtergrond ontstaat een groep vrouwelijke vrijheidsstrijders die de wedstrijd geen voorbeeld geven voor de nieuwe generatie vrouwen en meisjes; het gaat alleen maar om uiterlijk vertoon, de vrouw als een seksobject. De kandidaten van de verkiezingen zijn ondertussen met hele andere dingen bezig. Zo doen er voor het eerst niet-blanke vrouwen mee aan de Miss World, maar maken zij überhaupt wel kans? 

Deze Engelse film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Miss World verkiezingen in het jaar 1970. Het Verenigd Koninkrijk is altijd goed in het maken van dit soort waargebeurde verhalen (denk aan bijvoorbeeld Suffragette) en Misbehaviour is daarop geen uitzondering. De makers weten de perfecte balans te vinden tussen het stevig neerzetten van het thema en tegelijkertijd toch een entertainende film te maken.  

Het is mooi hoe we in de film verschillende perspectieven volgen. Het hoofdpersonage wordt gespeeld door Keira Knightley. In deze film wordt zij verscheurd door de dilemma's van moeder zijn, vriendin zijn en tegelijkertijd een betere wereld willen creëren voor haar dochter. Daarnaast volgen we Gugu Mbatha-Raw als Miss Grenada. Voor de niet-blanke deelnemers is de verkiezing juist een kans en zij zien het totaal niet als vernederend. De makers van Misbehaviour laten deze twee meningen naast elkaar bestaan en nemen geen stellige positie in. De cast is overtuigend. Er is voldoende aandacht voor de historie, drama en hier en daar een humoristische ondertoon.  

Alhoewel het begin sterk is, zakt de film Misbehaviour hier en daar wat in. Het verhaal leeft toe naar de daadwerkelijke live show waarin de Miss World wordt verkozen, maar juist op dat moment wordt de film wat gehaast en rommelig. Juist door de vele perspectieven mist de film op dat moment de focus en lijken de makers te veel tegelijkertijd te willen laten zien aan de kijker.  

Mis(s)behaviour is een historisch verhaal en daarin is de film goed geslaagd. Ondanks het drama en de humor, mist de film uiteindelijk de focus en de pit om er echt uit te springen. Als kijker zet Misbehaviour je wel even aan het denken, maar laat geen verpletterende indruk achter.

Recensie: Misbehaviour 

Misbehaviour

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een groep vrouwen beraamt het plan om de Miss World-verkiezing van 1970 in Londen te verstoren.

  In 1970 vindt de Miss World-verkiezing plaats in Londen, met de Amerikaanse komedie-legende Bob Hope als presentator. De show is in die tijd met meer dan 100 miljoen kijkers het best bekeken tv-programma ter wereld. De dan net opgerichte Women’s Liberation Movement, die de verkiezing ziet als een vernedering van vrouwen, besluit de live-uitzending van de show te verstoren. Die avond wordt geschiedenis geschreven.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen