• onze waardering

Recensie: De Piraten van Hiernaast RECENSIE

Recensie: De Piraten van Hiernaast

In Zandwijk aan Zee gebeurt nooit iets. Michiels leven is maar saai, totdat hij op een ochtend wakker wordt en er een heus piratenschip naast zijn huis is opgedoken! Iedereen is helemaal van zijn stuk door de komst van het abnormale gezin, maar Michiel is maar al te blij met hun komst. Helaas brengt het gezin ook een gevaarlijke vijand met zich mee. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten!

De Piraten van Hiernaast is een verfilming van het gelijknamige boek van Reggie Naus. De film is gebaseerd op de eerste twee boeken van de reeks, namelijk De Piraten van Hiernaast en 1, 2, 3... enteren! De kinderboeken zijn niet lang en om slechts één verhaal te verfilmen zou resulteren in een korte film, dus het is fijn dat beide boeken gebruikt zijn. Ook zorgt dit voor veel meer spanning, omdat het eerste boek vooral een introductie is waarin je de piraten en hun manier van doen leert kennen. In een boek moeten hier meer woorden aan worden besteed dan in een film natuurlijk, omdat het uiterlijk van mensen in één oogopslag duidelijk is. Het tweede boek is spannender en hier komt de oude vijand van de familie Donderbus aan te pas. Hoe cool is dat?!

De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Matti Stooker, Tygo Gernandt, Egbert-Jan Weeber en Samuel Beau Reurekas. Ze zijn allemaal goed in hun rol gekropen, respectievelijk als inwoners van Zandwijk en piraten. Ze overtuigen je en maken het leuk om naar De Piraten van Hiernaast te kijken.

De grote lijn in de film is hetzelfde als in de boeken. De piratenfamilie Donderbus komt aan in Zandwijk aan Zee en brengt daarmee onrust naar het stille dorpje. Hun waakhaai Roy ziet er niet superrealistisch uit, maar dat is ook niet het doel. Kinderen herkennen de haai meteen en daar gaat het om. De octopus is nog minder realistisch, maar grappig voor jonge kijkers. Door de animaties die we tegenwoordig gewend zijn valt dit wellicht een beetje tegen, maar voor jonge kijkers zal dit niet deren.

Net als in het boek zijn er veel stereotyperende aspecten te zien in De Piraten van Hiernaast. De piraten dragen grote hoeden, ze zwaaien met zwaarden en zoeken naar goud. Opa Donderbus draagt een heus ooglapje en heeft een houten poot. Dit maakt het voor kinderen meteen duidelijk dat het om piraten gaat en zo zijn ze gemakkelijk herkenbaar.

Er zijn wat aanpassingen gedaan om de film leuker te maken voor een groter publiek. De vervelende buren hebben een dochter die graag met Billy en Michiel wil omgaan, maar in eerste instantie vinden ze haar maar stom omdat ze een meisje is. Hierdoor is De Piraten van Hiernaast ook voor meisjes te bekijken. Als je de boeken kent zullen je meer veranderingen ten opzichte van het originele verhaal opvallen, maar om hierachter te komen, zul je dit avontuur zelf moeten bekijken.

Voor jonge piratenfans en avonturiers is De Piraten van Hiernaast een leuke film. Zowel spanning als humor zitten in de film en maakt het voor kinderen vanaf een jaar of vijf een stoere film. Niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes is het een toegankelijke film.

Recensie: De Piraten van Hiernaast

De Piraten van Hiernaast

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In DE PIRATEN VAN HIERNAAST wordt het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rum-drinkende piratenfamilie Donderbus. Terwijl de suffe buurtbewoners de waakhaai en huis-octopus maar niets vinden, sluit de elfjarige Michiel vriendschap met de stoere piratenjongen Billy. Maar hij dreigt zijn nieuwe vriend te verliezen wanneer aartsvijand Knokige Krelis plots opduikt. Samen met hun buurmeisje Elizabeth gaan de jongens de strijd aan tegen de gevaarlijkste piraat op zee…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen