• onze waardering

Recensie: Bridgerton  RECENSIE

Recensie: Bridgerton 

Bridgerton is een Amerikaanse televisieserie, die vanaf 25 december 2020 bij Netflix te zien is. Een productie van Chris Van Dusen en Shonda Rhimes. 

De serie Bridgerton is een verfilming van de boekenreeks Bridgerton van de zeer populaire Amerikaanse schrijfster Julia Quinn, een pseudoniem van Julie Pottinger, auteur van historische romans. De boekenreeks (Bouquetreeks meets Jane Austen) bevat inmiddels 9 boeken, beginnend met de titel "The Duke and I" uit 2000, en speelt zich af tijdens de Britse Regency periode (rond 1813) in de Londense high-society. Deze boekenreeks dient als inspiratie voor de televisieserie. 

Het draait om de 8 broers en zussen van de rijke adellijke Bridgerton familie. Hun namen op alfabetische volgorde, beginnend met de oudste zoon Anthony, die net na de dood van zijn geliefde vader het stokje heeft moeten overnemen als hoofd van de familie. Het is dan zaak om voor zijn huwbare zussen, zodra ze geïntroduceerd worden in high-society, een geschikte huwelijkspartner te vinden.  Met het liefdevolle huwelijk van hun ouders als voorbeeld willen alle Bridgerton kinderen echter het liefste uit liefde trouwen. Die zoektochten blijken vol hindernissen te zitten. 

Bridgerton start met de oudste zus: Daphne, die in 1813 haar entree maakt in Society. Ze wordt tijdens de presentatie aan de koningin als 'de onvergelijkbare diamant' bestempeld en daarmee lijkt haar debuut al bij voorbaat een succes. Echter met drie oudere broers boven zich, wordt ze in zo de gaten gehouden, dat haar aanbidders al snel afhaken en Daphne wordt lichtelijk wanhopig, want een vrouw in die tijd heeft niet zoveel mogelijkheden behalve zich een plaats in de Londense society te veroveren, te trouwen met een goede man en zich dan te storten op kinderen en het runnen van een goede huishouding. Een vrouw in die tijd heeft geen stem, geen rechten en mag geen bezit hebben, dus er blijft niet zoveel meer over. Met dat in gedachte, wil Daphne in ieder geval trouwen met een man die ze respecteert en waar ze hopelijk ook van kan houden. 

De rijke en machtige Simon Basset, hertog Van Hastings, heeft hele andere problemen. Zijn jeugd is zo verziekt door zijn ijskoude hatelijke vader, dat hij een huwelijk en kinderen absoluut niet ziet zitten. Hij is de 'ongetrouwde hertog' en wenst dat te blijven. Nu zijn vader overleden is en Simon de nieuwe hertog is, moet ook hij zijn entree maken in de Londense society en dat slaat in als een bom. Simon is knap, rijk én machtig en alle moeders in de 'ton' zoals men de betere kringen rond het hof noemt, storten zich op hem om hun dochters aan te prijzen. Allemaal behalve de moeder van Daphne. Ze laat alles in de eerste instantie over aan haar zoon en Anthony is namelijk een van de vrienden van Simon en hij kent de reputatie van Simon als rokkenjager en verstokte vrijgezel. Een match tussen Simon en Daphne is niet wat hij voor zijn zus wil. Bovendien heeft Daphne op het eerste gezicht al een hekel aan Simon. Het verandert echter snel als Daphne en Simon elkaar als oplossing voor hen problemen zien. Als Simon interesse in Daphne zou tonen, zullen andere kandidaten wederom Daphne bewonderen en zou ze weer kansen krijgen zonder inmenging van haar over beschermende broer Anthony. Als Daphne de keuze van Simon zou zijn, zouden de opdringerige moeders met hun leeghoofdige dochters Simon met rust laten... De twee sluiten een deal. 

Om de diverse ingewikkelde aspecten van een gemiddeld Londens society seizoen te verklaren zonder langdradig te worden, is de roddelkrant van de mysterieuze Lady Whistledown  geïntroduceerd. Niemand weet wie zij is, maar zij weet wel echt alles van iedereen en publiceert dat gedurende het seizoen iedere dag. Zo houdt ze heel high society in haar ban. In de serie maakt men gebruik van de stem van Julie Andrews (Sound of Music ster) als Lady Whistledowns voice-over, om de gebeurtenissen van het verhaal aan elkaar te rijgen. 

Bridgerton is een Amerikaanse productie en dat is te merken. Waar de Britse BBC zulke producties altijd historisch accuraat maakt en heel braaf, geheel volgens de normen en waarden die er in die tijd heersten, maken de Amerikanen het allemaal wat spannender. De serie is overgoten met een moderne kijk op de gebeurtenissen en men laat eigenlijk eens zien dat de stijve heren en dames van die tijd helemaal niet zo netjes waren onder hun hautaine uiterlijk. Eén misstap en je reputatie is naar de maan, waardoor je kansen als huwelijkskandidaat (zowel bij mannen als bij vrouwen) zijn verkeken. Maar achter de schermen gebeurt er heel wat anders en zien we de minder brave kanten van society. 

Als kijker kunnen we ons dus onderdompelen in intriges; affaires; problemen van de naïeve onschuldig gehouden jongedames, die werkelijk nog van niets weten tegenover de jongemannen die precies weten waar ze de mosterd kunnen halen. Romantiek, afgunst, geraffineerde verleidingstechnieken én lichte erotiek. De makers Chris Van Dusen en Shonda Rhimes, hebben o.a. Grey's Anatomy en Scandal op hun naam staan, dus seksscenes zijn er veelvuldig, maar met zo'n aantrekkelijke cast kunnen we daar alleen maar bij zwijmelen. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers spat van het scherm af! 

De casting van Bridgerton is dan ook fantastisch. Het is een serie van Amerikaanse makelij, maar het zijn voornamelijk Britse acteurs die meespelen. Wat natuurlijk opvalt in dit historische kostuumdrama is dat waar men vroeger in historische films zich meestal probeerde te houden aan de conventies betreffende huidskleur die in het historische verleden golden, men in deze productie daar helemaal van af is gestapt en dat is zeer lovend én verfrissend. Het is een prachtige mix en men heeft alleen gekeken naar de uitstraling van de acteurs passend bij de karakters die zij moeten uitbeelden.  

Phoebe Dynevor als Daphne, op en top de beeldschone debutante. Zij zet een prachtige prestatie neer als de nog zo onschuldige Daphne. Omdat jongedames in die tijd werkelijk onwetend werden gehouden door hun moeders, komt ze voor nogal wat verrassingen te staan, maar ze is niet dom en vastbesloten haar eigen weg te zoeken en ze is een snelle leerling. 

Regé-Jean Page als Simon Basset. Laten we eerlijk zijn dames, wanneer hij in beeld komt zal menigeen met ademloze bewondering gekeken hebben, om vervolgens naar adem te happen om er een 'wauw' uit te persen. Hij is gewoon de personificatie van de hautaine gekwelde hertog, die worstelt met zijn eigen gevoelens ten opzichte van zijn trots. 

De leden van de Bridgerton familie zijn allen aantrekkelijk, maar hebben ook allen aparte uitgediepte karakters. Ze zijn altijd gekoesterd en beschermd, een hechte familie, dol op elkaar. De oudste zonen hebben de ruimte gekregen om hun eigen weg te zoeken. Jonathan Bailey is Anthony de oudste zoon, die helemaal nog niet bereid is om de verantwoordelijkheden als gezinshoofd over te nemen van zijn vader. Verliefd op iemand die niet in society past en zich gevangen voelend in de gouden kooi. Ruth Gemmell als moeder Lady Violet Bridgerton, gewiekster dan men denkt en ze weet haar zoon Anthony én haar dochter Daphne met vrouwelijke listen precies die kant op te sturen die zij en haar goede vriendin Lady Danbury (een majestueuze rol van Adjoa Andoh) willen. 

De tegenhangers van de Bridgertons, zijn hun buren de Featheringtons. De gokverslaafde ongeïnteresseerde Baron Archibald Featherington (Ben Miller), zijn opdringerige vrouw Portia (Polly Walker) en hun drie dochters, waarvan de jongste dochter Penelope (een rol van Nicola Coughlan) er beslist uit springt. 

Kortom, Bridgerton zal zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van romantische historische kostuumfilms. Maar verwacht geen brave verfilming zoals van de BBC van werk van Jane Austen en de Brönte zusters. Dit is een spicy, sexy, onconventionele serie met heerlijk romantische verwikkelingen, die je een heel weekeind op de bank kan houden, iedere keer na het eind van een episode weer door laat gaan naar de volgende tot je aan het einde bent... 

Wat zondermeer jammer is, dus je kijkt al uit naar seizoen 2, die in 2021 in de maak is. 

Bridgerton is derhalve zeker 5 hartjes waard! 

Recensie: Bridgerton

Bridgerton - Seizoen 1

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    De serie gaat over de oudste dochter van de familie Bridgerton, Daphne. Ze maakt haar debuut op de huwelijksmarkt van Regency London en wil net als haar ouders de ware liefde vinden. Haar vooruitzichten lijken hoopvol. Maar dan begint haar broer potentiële kandidaten uit te sluiten en schrijft de mysterieuze Lady Whitledown in een high society roddelblad negatief over Daphne. Haar zoektocht naar de liefde wordt er niet makkelijker op als ze de rebelse, eeuwige vrijgezel Duke of Hastings leert kennen. Allebei houden ze vol dat ze elkaar niet leuk vinden, maar hun aantrekkingskracht is ongekend. Ze raken verwikkeld in een innerlijk gevecht waarbij ze moeten kiezen tussen wat ze echt willen en wat juist is om te doen, terwijl ze proberen te voldoen aan de verwachtingen van het aristocratische high society van Regency London. 

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk hieronder de trailer: 

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • 10 Netflix tips die je moet weten

  • 10 redenen waarom Regé-Jean Page een lekker ding is

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • De leukste vrouwen series op Netflix

  • Netflix codes

Zoek in artikelen