• onze waardering

Recensie: The Outpost RECENSIE

Recensie: The Outpost

The Outpost: 53 helden in Afghanistan

Ze voerden een huzarenstuk uit en meer dan dat, 53 A Amerikaanse soldaten die een afgelegen buitenpost in Afghanistan verdedigden tegen een overmacht van de Taliban. Ze vochten zich over de grens van de mogelijkheid. Rod Lurie (1962) schreef het script voor de verfilming ervan in The Outpost, een bloedstollende thriller waar de heldenmoed van afspat.

Het verdedigen van buitenpost Keating in 2009 vergt stalen zenuwen en ijzeren discipline maar vooral een sloot vol moed. De post ligt dagelijks onder vuur van de Taliban. De Amerikanen hebben de taak om de burgerbevolking te beschermen, maar zitten opgescheept met de indrukken die de Russen in de voorgaande jaren achter lieten. Die mondden uit in diepgeworteld wantrouwen. En om het nog een graadje erger te maken: de Taliban heeft onder de inwoners empathie-onder-dwang gezaaid.

Wanneer de legerleiding de post afstoot zijn de 53 mannen op zichzelf aangewezen. De Taliban krijgt er lucht van en stormt er met honderden op af. Tussen alle heroïek door de menselijke maat: de 53 zijn vogels van diverse pluimage, Christenen en Moslims, die botsen in hun levensopvatting maar elkaar op het ultieme moment vinden in pure overlevingsdrang. Alleen een sterke listige leiding kan een uitweg vinden als je van alle kanten wordt beschoten, de munitie opraakt en luchtsteun uitblijft. Keating, gelegen in een dal van een bergachtige omgeving, is een ware schietschijf.

Oorlogsgeweld in optima forma. Maar een verhaal ook dat prachtig de andere kant van de IJzeren Heinen verbeeldt in hun contacten met thuis. Van spijkerhard naar tederheid, Maar eerst en vooral toch de opofferingsgezindheid, de kameraadschap die verder reikt dan het eigen leven. Scott Eastwoord en Milo Gibson bewijzen hun beroemde vaders en gevierde acteurs Clint Eastwood en Mel Gibson dat ze ‘het’ van huisuit hebben meegekregen. Maar ook Caleb Landry Jones en Orlando Bloom maken indruk door vleesgeworden dapperheid.

Het waargebeurde verhaal vertelt zichzelf: de indringende beelden geven het extra cachet. De helden-van-Keating kregen hoge onderscheidingen. Die kunnen het verlies van hun maten niet goed maken, zoals ze veelvuldig prijsgeven als hen naar hun ervaringen wordt gevraagd. Een aanrader voor iedereen die iets wil begrijpen wat het front doet met de mens en omgekeerd.

Recensie: The Outpost

The Outpost

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  The Outpost vertelt het heftige verhaal van 53 Amerikaanse soldaten die in 2009 in Afghanistan gestationeerd zijn om 'Keating', de meest gevaarlijke buitenpost ter wereld, te verdedigen. Onder constante dreiging van de Taliban ondersteunen de militairen de lokale bevolking bij maatschappelijke projecten. Als de Taliban ontdekt dat de basis gesloten wordt, willen ze nog een laatste statement maken. Met honderden strijders wordt Keating onverwachts aangevallen en moet de kleine groep Amerikaanse soldaten zichzelf zien te redden. Gebaseerd op een ongelofelijk waargebeurd verhaal met indrukwekkende rollen voor o.a. Scott Eastwood, Orlando Bloom en Caleb Landry.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen