• onze waardering

Recensie: The Witches RECENSIE

Recensie: The Witches

Je denkt wellicht van niet, maar: heksen bestaan echt! Er is één ding waar zij een vreselijke hekel aan hebben, en dat zijn kinderen. Wanneer een groep heksen alle kinderen in muizen wil veranderen, is het aan een jongen en zijn oma om te voorkomen dat het gebeurt. Gelukkig weet de oma heel veel over heksen - en is de jongen heel dapper!

Iedereen is wel bekend met de verhalen van Roald Dahl; bewust of onbewust. Sjakie en de chocoladefabriek, Mathilda en De GVR (de Grote Vriendelijke Reus) zijn boeken die iedereen inmiddels wel kent, of anders de verfilmingen ervan. The Witches is een verfilming van het gelijknamige boek van Roald Dahl. In 1990 is ook al een verfilming van het verhaal gemaakt. Deze productie lijkt in veel dingen erg op de oude versie: de groep heksen met hun leider, de Grand High Witch, het jongetje en zijn oma, zelfs tot de manier waarop het kind het toverdrankje in de soep gooit. Het boek heb ik niet gelezen, maar aangezien deze details in beide films voorkomen, zal dit dicht bij het boek blijven.

The Witches is een aparte film, waarin vooral moeilijk te bepalen is wat de doelgroep ervan is. Het verhaal is door Roald Dahl geschreven voor kinderen, maar de film is dat absoluut niet. Er zitten genoeg horror-achtige scènes in om ervoor te zorgen dat kinderen nachtenlang niet kunnen slapen na het bekijken van de film: geen aanrader, dus. Maar er zitten wel grappen in waar ze hard om zouden kunnen lachen, dus dat is een beetje dubbel. Ook al is het boek ook spannend en was de film uit 1990 dat ook, voelt het vreemd aan dat je niet weet wie de doelgroep precies is.

The Witches maakt veel gebruik van special effects, het grootste voorbeeld daarvan is de mond van de Grand High Witch met de vele scherpe tanden en slangachtige tong. Deze ziet er nog redelijk uit, maar andere animaties zijn niet wat je ervan verwacht in 2020. Hier had meer tijd aan besteed kunnen worden, zodat het geloofwaardiger zou zijn. De muizen zijn wel leuk gemaakt, dat is belangrijker dan andere details.

De personages hebben geen namen, wat het soms lastig maakt om mensen te omschrijven. Het jongetje, de held van het verhaal, wordt gespeeld door Jahzir Bruno (je kent hem misschien van zijn rol in The Christmas Chronicles 2). Hij acteert goed voor zijn leeftijd, en maakt het leuk om naar zijn avonturen te kijken. De oma wordt gespeeld door Octavia Spencer (The Help, Ma) en de belangrijkste heks door Anne Hathaway. Het is vooral wennen aan de accenten waarin zij spreekt, wat nogal lastig is in de eerste scènes waarin zij te zien is. Iedereen laat zich wel van zijn beste kant zien: dat is zeker positief aan de film.

Al met al is The Witches een film die je aan moet spreken, anders zul je er weinig aan vinden. Je moet tegen spannende dingen kunnen, maar ook een gezonde dosis humor hebben en lekker achteroverleunen om te genieten van het verhaal van Roald Dahl. Of The Witches voor jou een succes is, zul je zelf moeten bepalen!

Recensie: The Witches

The Witches

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dit is de verfilming van Roald Dahl's The Witches.

    Eind 1967 gaat een jonge weesjongen (Bruno) bij zijn oma (Spencer) wonen in de landelijke stad Demopolis in Alabama. Terwijl de jongen en zijn grootmoeder bedrieglijk glamoureuze maar door en door duivelse heksen tegenkomen, neemt ze wijselijk onze jonge held mee naar een weelderige badplaats. Helaas komen ze precies op hetzelfde moment aan dat 's werelds Grand High Witch (Hathaway) haar mede-trawanten van over de hele wereld heeft verzameld om haar snode plannen uit te voeren.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen