• onze waardering

Recensie: Framing Britney Spears RECENSIE

Recensie: Framing Britney Spears

Iedereen luisterde vroeger naar haar muziek en ze was stiekem ook vast jouw guilty pleasure: Britney Spears. Wat is er van deze Amerikaanse girl next door geworden en waar is ze gebleven? Hoe kan het dat vader Jamie Spears haar curator is en het recht heeft op al haar beslissingen?

Framing Britney Spears is de fantastische en hoopvolle documentaire van The New York Times waar iedereen het op dit moment over heeft. De docu start met de beweging #freebritney en de oproepen van allerlei doodnormale mensen die Britney haar vrijheid willen terug krijgen. De beelden komen bij je binnen, dat wildvreemden zich zo voor je inzetten is hartverwarmend. Prachtige situatieschets waarin ze af willen van papa Spears die haar geld beheert. En dat terwijl Britney aangeeft dat ze bang is voor haar vader. Hoe kan dit? Deze vraag blijf je je maar stellen tijdens het kijken van Framing Britney Spears.

Je volgt Framing Britney Spears in allerlei indrukwekkende fragmenten en flashbacks van mensen die zich over haar bekommeren (of lijken te bekommeren - want Britney verdient nu eenmaal 1 miljoen per show). Opvallend gelijk al is dat de moeder en vader van Britney niet geïnterviewd wilden worden voor deze docu. Je stapt terug in de tijd en komt erachter dat Britney uit een arm gezin komt en dat de ouders er alles aan doen zodat ze een ster kan worden. Vader Jamie is weinig in beeld en vindt het vooral belangrijk dat zijn geld die hij in haar stopt winstgevend is. Je begint echt een hekel te krijgen aan deze persoon en dat begint al vroeg in de documentaire. Ze laten vooral negatieve beelden zien van vader en fragmenten waarin Britney iets laat doorschemeren over haar vader, waar ze niet veel over praat. De beelden zijn goed uitgekozen en passen in het verhaal. Je hebt wel twijfels als je kijkt, want wat is er aan de hand? Als kijker smul je eigenlijk van het vreselijke verhaal, dus je voelt je tijdens het kijken haast in tweestrijd: wat gebeurt er allemaal? Dit kan écht niet! En ja ik wil stiekem ook meer zien. Het is echt een verborgen wereld gebleven, de wereld van Britney Spears. Haar wereld en haar identiteit, die ze niet mag hebben, wordt door de flashbacks duidelijk geschetst. Ze makers hebben de juiste beelden gekozen die achter elkaar heftig zijn en een grote impact op je maken.

Het klopt natuurlijk niet dat geen enkele persoon die naast Britney staat geïnterviewd wil worden en dus zetten de documentairemakers in op een voormalige assistent van Britney: een wat vreemde vrouw die haast fan lijkt. Haar hele huis staat vol met merchandise van Britney en ze heeft zelfs haar eerste gouden plaat. Zelf verkondigt ze dat ze een moederfiguur is geweest en Britney de kansen heeft geboden om te ontsnappen uit het kerkelijke plaatsje Kentwood, wat ligt in de Biblebelt van Amerika, om New York haar carrière op te bouwen. Deze vrouw laat je twijfelen aan haar oprechtheid en dat is met iedereen die aan het woord komt in Framing Britney Spears, als kijker heb je continu het gevoel dat de geïnterviewden niet de hele waarheid vertellen en willen profiteren van het succes van Britney. Dit levert een onveilig gevoel bij je op, wat ook geweldig is dat de documentairemakers dit bij je kunnen oproepen. Vaak leveren de losse fragmenten juist meer vragen op dan ze bij je beantwoorden. Dit maakt het mysterie rondom Bitney nog groter.

Wat nog wel het meest bij je binnenkomt het moment dat Justin Timberlake, haar ex-vriend, haar op tv in interviews zwart maakt. Hij zet haar neer als 'slut of the school'. Dat beeld van hem wordt afgewisseld met een eenmalig interview van Britney, waarin ze compleet verloren is en in tranen uitbarst. Ze zegt geen slecht woord over hem. Hierna volgt weer een fragment dat Justin haar zwart maakt en vertelt dat ze geen maagd meer is. De makers weten de beelden zo achter elkaar te monteren zodat je ziet dat Britney hier het slachtoffer is. Je krijgt meer en meer respect voor deze vrouw die volledig kapot gemaakt wordt. 

Continu blijf je als kijker veel verschillende gevoelens houden. Je ziet de groei van Britney die eerst zo dankbaar is voor haar succes en de paparazzi te vriend houdt, omdat ze elkaar nodig hebben, hierna zie je meer en meer hoe de paparazzi haar belagen en als kijker voel je het verstikkende gevoel. Je voelt hoe je zelf ook zou doordraaien als dit je leven iets iedere minuut van de dag. Je voelt het onbegrip dat nooit eens iemand ingrijpt, waarom laten ze deze sterke vrouw zo kapotmaken? Haar belagen met honderden fotografen en dat ze nooit eens privacy heeft? De makers brengen deze emoties goed over.

En vergeet niet de Nederlandse presentator, Ivo Niehe, die de jonge Britney op 17-jarige leeftijd vraagt naar haar borsten. De barstjes in Britney worden zichtbaar duidelijk en je wilt naar de tv gillen dat ze moeten stoppen.

Wanneer ze haar hoofd kaal scheert en haar kinderen niet meer mag zien door haar psychische problemen, stemt ze in met Jamie Spears die haar curator. Ze mag dan haar kinderen zien, maar vader Spears beslist alles voor haar. Ze moet van hem hard werken en hij beslist over haar geld. Vreemd is het wel, want je weet als kijker dat ze bang is voor haar vader. En zeker dat ze nu nog steeds onder curatele staat is onbegrijpelijk. Dat zie je goed weergegeven in de serie, het onbegrip: hoe heeft die allemaal kunnen gebeuren en waarom heeft niet ingegrepen? Kan Britney ooit haar eigen leven leiden?

Met Instagram kan Britney haar eigen stem krijgen, eindelijk denk je haast. Het voelt even alsof het zo is dat je haar vrijheid terug krijgt. Toch denkt de Britneybeweging dat ze niet vrij is. Ze zien verborgen berichten: ze schreeuwt om hulp. Prachtige  beelden van de beweging die steeds meer aanhangers krijgt, worden afgewisseld met speculaties over haar Instagram posts. Je voelt hierdoor de hoop, de mogelijkheid dat er iets voor Britney gaat veranderen. 

Het verhaal grijpt je zo aan dat je tijdens het kijken verschillende emoties voelt: je bent kwaad, je wilt helpen en je voelt je vreselijke machteloos. Hoe Britney zo beheerst is geweest in haar leven door anderen is onbegrijpelijk. 

Framing Britney Spears is een aangrijpende documentaire die je moet zien. De korte fragmenten zijn extreem goed gemonteerd en nemen je aan de hand mee in de gruwelijkheden die ze heeft doorstaan. Verwarring, boosheid en verdriet zijn de grootste emoties die je voelt tijdens het kijken, maar toch is het een interessant verhaal van een icoon. Hoe kan het dat Britney Spears niet over haar eigen leven kan beslissen, waarom wordt hier geen stokje voor gestoken? Allemaal vragen die je niet beantwoord krijgt. Hopelijk met deze documentaire krijgt ze eindelijk haar vrijheid terug en kan ze haar eigen leven gaan leiden. De heftige korte fragmenten en beelden komen bij je binnen en het zien van het mooie karakter dat ze had dat totaal wordt afgebroken én zorgt voor een beeld van de media die haar totaal anders neerzet doet je pijn en verdriet. #freebritney

Recensie: Framing Britney Spears

Framing Britney Spears

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Haar opkomst was een wereldwijd fenomeen. Haar ondergang was een wrede nationale sport. Mensen die dicht bij Britney Spears staan ​​en advocaten die aan haar conservatorschap verbonden zijn, beoordelen in Framing Britney Spears haar carrière terwijl ze haar vader voor de rechtbank vecht over wie haar leven zou moeten beheersen.

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk hieronder de trailer van Framing Britney Spears:

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen