• onze waardering

Recensie: Moxie RECENSIE

Recensie: Moxie

De 16-jarige Vivian is verlegen en introvert. Zij en haar beste vriendin Claudia blijven het liefst onzichtbaar. Tot Vivian op een dag getuige is van een moment waarop de populairste jongen (gespeeld door Patrick Schwarzenegger) van de school de nieuweling Lucy lastig valt. Vivian wordt boos en ze is het seksisme en de slechte behandeling van vrouwen zat op haar middelbare school. Als ze ontdekt dat haar moeder vroeger veel protesteerde, besluit Vivian middels een anoniem magazine haar mening te laten horen. Het is de start van een feministische revolutie op haar high school. 

Moxie is een boek, geschreven door Jennifer Mathieu. Het is een succesvol en zeer populair Young Adult boek onder jonge vrouwen en dat is niet voor niks. Het boek is een en al empowerment, girlpower en feminisme. Ook gaat het over volwassen worden en jezelf durven te zijn. Het gaat over het vinden van jouw eigen stem. De boodschap van het verhaal is goed overgebracht in de film, die te zien is op Netflix. Jennifer Mathieu zal zeker trots zijn op deze boekverfilming.

De film is geregisseerd door Amy Poehler. Haar humor is duidelijk voelbaar door de hele film heen en dat maakt de film – met toch hier en daar wel wat zware thema's – voldoende luchtig. Naast dat ze regisseert speelt ze de moeder van Vivian. De rol van Vivian wordt gespeeld door Hadley Robinson. Een relatief onbekende actrice, maar wat speelt zij deze rol goed. Ze is overtuigend als het stille, verlegen meisje, maar ook als de boze protesteerder, als het onzekere, verliefde meisje en als trotse, jonge vrouw. Hadley Robinson laat met haar rol in Moxie zien dat ze enorm veelzijdig is en een hoofdrol kan dragen. Dit is een veelbelovende actrice voor de toekomst! 

Moxie heeft een fijn tempo en is vermakelijk. De band tussen de beste vriendinnen Vivian en Claudia is mooi en ook de feministische groep die ontstaat dankzij het door Vivian ontworpen magazine is inspirerend om te zien. Zo warm en liefdevol, en zo krachtig. Daarbij is Moxie een leuke mix van modern en old school. Zo maakt Vivian een ouderwets magazine en start Lucy vervolgens een grote social media campagne. Je zou kunnen zeggen dat de boodschap van de film er iets te veel bovenop ligt, maar het is tegelijkertijd bewonderenswaardig dat de makers bij de kern blijven. Ze laten zich niet afleiden door subplots, behalve dan de lieve jongen Seth – maar zeg nou zelf, hij is toch ook te schattig voor woorden?!  

Je zou kunnen zeggen dat Moxie een ietwat brave film is. Er zijn geen grote conflicten, de meiden gaan niet de straat op in gewelddadige protesten. Het blijft allemaal lief. Maar toch, het is mooi om te zien hoe deze jonge meiden solidair worden met elkaar en hun eigen high school weten te veranderen. Je moet klein beginnen, toch?  

Wil jij ook je steentje bijdragen aan onze mooie wereld? Lees dan het boek Generatie nu.

Recensie: Moxie

Moxie

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Geïnspireerd door haar moeder's (Amy Poehler) rebelse verleden maakt Vivian een pamflet, genaamd Moxie, waarin ze vooroordelen en wangedrag aan de kaak stelt. Hiermee wakkert ze onverwacht een beweging aan. Als middelpunt van een beginnende revolutie gaat Vivian een bondgenootschap aan met jonge vrouwen en andere medestanders, dat de kliekjes en clubjes op haar school overstijgt. Samen vinden ze langzaam maar zeker hun weg langs alle hoogte- en dieptepunten van het middelbare schoolleven.

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk hieronder de trailer: 

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen