• onze waardering

Recensie: The Tobacconist RECENSIE

Recensie: The Tobacconist

The Tobacconist: onderhoudend drama

The Tobacconist, de verfilming van het boek Der Trafikant (Robert Seethaler), brengt ons naar het Wenen van net voor de Anschluss, de annexatie van Oostenrijk door nazi Duitsland. Franz  Huchel (Simon Morzé) een 17-jarige knaap uit de provincie wordt hier snel levenswijs in dienst van de sigarenhandelaar Otto Trsnjek (Johannes Krisch). Het is daar dat hij Sigmund Freud (Bruno Ganz) ontmoet. Die geeft hem filosofische adviezen. Hij valt onschuldig als hij is in de armen van de Boheemse Anezka (Emma Drogonova). En laat nou net daarin Freud hem ook niet zo van dienst kan zijn, omdat hij evenmin de vrouwelijke psyche heeft kunnen doorgronden.

Tegen de achtergrond van het grote drama van de Tweede Wereldoorlog wordt een puber snel volwassen. Zijn gevoelens krijgen de ene na de andere opdoffer bij het binnen komen van de nazi’s. Het antisemitisme zadelt hem op met toenemende problemen als de tabakszaak van zijn Joodse baas het doelwit wordt van een hetze. En dan is hij ook nog eens de speelbal van Anezka, die met zijn gevoelens speelt. Zijn amoureuze inborst krijgt klap op klap voordat hij er achter komt hoe ‘het’ in elkaar zit.

Tegelijkertijd maakt hij kennis met de tragiek van een nakende wereldbrand. Regisseur Nikolaus Leytner stelt de lezers van Der Trafikant, bij ons bekent als De Weense sigarenboer, niet teleur. Hij construeert een pakkende verhaallijn met een stevige snuif spanning. Simon Morzé brengt de onschuld op vertederende wijze over de bühne en je hebt het idee dat hij daarvoor niet eens veel hoeft te imiteren. Bruno Ganz, die eerder succes had met de vertolking van Adolf Hitler in Der Untergang, is ruimschoots ingeleefd in de materie.

Naast deze hoofdrolspelers is het genieten van de wijze waarop Johannes Krisch in de huid van de sigarenboer kruipt. Mooi en aansprekend geacteerd met krachtige uitstraling. Emma Drogonova beschikt over het temperament om de wellustige Anezka vorm te geven.

De dromen van Franz zijn mooi verfilmde scènes. De 113 minuten vliegen voorbij, een krachtige plot. Een verhaal dat laat proeven van de ontreddering die zich eind dertiger jaren van de vorige eeuw meester maakt van Oostenrijk. Een metropool die de eigenwaarde ziet verschrompelen door politieke en economische rampspoed. The Tobacconist heeft geen gruwelijke taferelen nodig om de kijker van de ernst van de situatie te overtuigen. Knap camerawerk, passende muzikale ondersteuning. Een verhaal dat de jeugd zal pakken en spelenderwijs met het echte drama van deze epoche confronteert.

Recensie: The Tobacconist

The Tobacconist

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Gebaseerd op het boek ‘De Weense sigarenboer’ van Robert Seethaler.Een teder, hartverscheurend verhaal over een jongeman en zijn vriendschap met Sigmund Freud voor de tijd van de Duitse annexatie in Wenen.De zeventienjarige Franz (Simon Morzé) reist naar Wenen om in de leer te gaan bij een sigarenhandelaar. Daar ontmoet hij vaste klant Sigmund Freud (Bruno Ganz). Franz is geïntrigeerd door het werk en de kennis van Freud en na verloop van tijd vormt er een unieke vriendschap tussen de twee. Dan ontmoet Franz de verleidelijke Anezka, een danseres uit Bohemen. Hij wordt hopeloos verliefd op haar, maar Anezka blijft maar wisselende signalen afgeven. Hij vraagt advies aan de befaamde psychoanalyticus, die toegeeft dat het vrouwelijk geslacht ook voor hem een groot mysterie is. Intussen blijven de politieke en sociale omstandigheden in Oostenrijk verslechteren. Wanneer de Nazi’s in Wenen aankomen worden Franz, Sigmund en Anezka meegesleurd in een stroom van gebeurtenissen. Ieder staat voor een grote beslissing: blijven of vluchten?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

 • Boze zomer - Jan-Willem Anker

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen