• onze waardering

Recensie: New Amsterdam - seizoen 1 RECENSIE

Recensie: New Amsterdam - seizoen 1

Het oudste ziekenhuis van New York: New Amsterdam. Deze serie gaat over het écht bestaande ziekenhuis waar iedereen terecht kan. Dit is niet zomaar vanzelfsprekend in Amerika, waar ze een totaal ander zorgstelsel kennen dan in Nederland of België. De charmante Dr. Max Goodwin (Ryan Eggold, The Blacklist) is sinds kort de nieuwe medisch directeur en hij heeft als doel de bestaande bureaucratie te veranderen en er écht voor de patiënt te zijn. Iedere dag probeert hij het ziekenhuis draaiende te houden, maar ook hijzelf en het personeel nemen hun eigen problemen met hen mee. 

New Amsterdam is een aangrijpende serie waarin je niet alleen een inkijkje krijgt in het leven van de patiënten die iedere dag binnenkomen in het massale ziekenhuis, maar ook de artsen hebben hun eigen verhaal. Precies dat dat wordt belicht maakt New Amsterdam een echte realistische serie. Die af je af en toe echt aan het hart gaat, wat het een échte tranentrekker maakt. 

De hoofdpersoon - Max Goodwin - heeft relatieproblemen, maar toch grijpt hij de kans aan medisch directeur te worden van het New Amsterdam-ziekenhuis. Het blijkt dat zijn vrouw al ver in haar zwangerschap is en hij tegen haar weten in de baan in het New Amsterdam heeft aangenomen. In de serie blijkt hij zelf ook ziek en zijn proces is prachtig uitgewerkt. Het gevecht waarin hij belandt en zijn collega's die hem moeten helpen én zijn vrouw die nog van niets weet. Niet alleen het verhaal van Max Goodwin is prachtig uitgewerkt ook de andere acteurs geven een beeld van hun leven naast hun werk in het ziekenhuis. En natuurlijk niet te vergeten de patiënten zelf. Zo zijn de verhaallijnen van de doctoren terugkerend dus krijg je die iedere keer mee, maar van de patiënten zie je in iedere aflevering een afgerond verhaal. 

Ondanks dat de serie echt prachtig is, is er een klein minpuntje en dat is dat vanaf de helft van de afleveringen de kwaliteit ineens verandert. Zo volg je ineens minder van de verhalen van de doctoren: bijvoorbeeld Max Goodwin en zijn zwangere vrouw komen een heel stuk minder in beeld. Hier lijken de makers gekozen te hebben om meer focus te leggen op de verhalen van de patiënten. Dit is erg jammer, want juist die combinatie in verhaallijnen maakt New Amsterdam zo'n goede serie. Het acteerwerk van de terugkerende artsen is erg geloofwaardig en vooral Ryan Eggold steekt hier met kop en schouders bovenuit. Zijn worsteling met zijn ziekte en met zijn zwangere vrouw is bijzonder goed verfilmd. Hoe graag hij wil leven, brengt hij over op de kijkers. Ook zijn arts Helen Sharpe (Freema Agyeman, Sense8) acteert haar strijd met haar rol - als arts en als vriendin én collega van Max - fantastisch. 

Hopelijk herpakken ze hun succes in het tweede seizoen van New Amsterdam. Want ondanks de ietwat dalende kwaliteit, blijft de serie nog steeds fantastisch om naar te kijken.  Maar mist het meeleven met de acteurs die de artsen spelen in de serie. Er komen mooie thema's voorbij zoals zelfmoord, het niet kunnen krijgen van kinderen of doneren van organen. Elk onderdeel is even mooi en emotioneel uitgewerkt. Soms vind je wat lange operatiescènes, maar ook als je hier niet van houdt, is New Amsterdam een aanrader om te kijken én sluit je Max Goodwin en zijn team volledig je hart.

Recensie: New Amsterdam - seizoen 1

New Amsterdam - Seizoen 1

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Geïnspireerd door het oudste ziekenhuis in Amerika, dit unieke medische drama volgt de briljante en charmante Dr. Max Goodwin (Ryan Eggold, The Blacklist), de instelling haar nieuwste medische directeur die erop uit gaat de bureaucratie te verscheuren en buitengewone zorg te verlenen. Dr. Goodwin, die geen nee als antwoord accepteert, moet de status quo verstoren en bewijzen dat hij er alles aan zal doen om dit onderbemande, ondergefinancierde en ondergewaardeerde ziekenhuis — het enige ter wereld waar het mogelijk is Ebola patienten, gevangen van Rikers en de president van de Verenigde Staten onder één dak te behandelen– nieuw leven in te blazen en het in ere te herstellen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Hannahs vlucht - Jan Eliasberg

 • Tot aan de zon en terug - Jill Mansell

 • De Code - Denise Rudberg

 • Grenzeloze liefde - Kyra Rutgers

 • Zelfs de honden - Jon McGregor

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Outlander - Seizoen 1

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

Zoek in artikelen