• onze waardering

Recensie: Riverdale - seizoen 5A RECENSIE

Recensie: Riverdale - seizoen 5A

De avonturen van de jongeren uit Riverdale gaan verder, al zijn ze niet zo jong meer als ze waren. Zeven jaar na hun afstuderen worden de jongeren door drama in Riverdale weer teruggetrokken naar het stadje waar ze met elkaar opgegroeid zijn. Opnieuw hangt het van Archie, Betty, Jughead en Veronica af of Riverdale geredt kan worden.

Riverdale is terug met het vijfde seizoen. Door de Corona crisis hebben de laatste afleveringen van seizoen 4 op zich laten wachten: de eerste drie afleveringen in seizoen 5 zijn eigenlijk de laatste 3 van seizoen 4. Door de gevaren van het filmen en alles wat daarbij komt kijken moesten de opnames stoppen, wat logisch is. De makers hebben het nu anders opgelost: de drie afleveringen zijn alsnog opgenomen en toegevoegd. In die afleveringen ronden de leerlingen hun studie af en krijgen ze hun diploma's. Vanaf aflevering 4 is er een tijdsprong van 7 jaar gemaakt, waarin de groep uit elkaar is gegroeid. Archie is in dienst gegaan, Jughead is auteur, Betty werkt voor de FBI en Veronica is getrouwd! Helaas is Riverdale niet meer wat het geweest is door toedoen van de vader van Veronica, dus komen ze allemaal naar de plaats terug. Dit roept natuurlijk oude gevoelens voor hen op, als ze elkaar weer zien. Maar er zijn zoveel dingen gaande in Riverdale, dat er weinig tijd is om bij te kletsen over oude relaties...

Doordat de personages ouder zijn, is Riverdale ook iets sexyer geworden. Er zitten wat stomende scènes in de afleveringen, die veel fans zeker zullen waarderen. Wat jammer is, is dat de makers geen duidelijke koers lijken te hebben. Tenminste, misschien hebben zij die wel, maar als kijker is dat niet geheel duidelijk in de eerste helft van seizoen 5. Hoe het origineel geschreven is, weet ik helaas niet, maar de toevoeging van mogelijke aliens voelt een beetje overbodig. Dit doet terugdenken aan het gedoe met de Gargouille koning: nogal onrealistisch en nep in een serie die verder redelijk realistisch is.

De zwangerschap van actrice Vanessa Morgan, die Toni speelt in Riverdale, is door de schrijvers gebruikt. In plaats van moeilijk te doen met het verbergen van haar zwangerschap of de actrice te re-casten of uit de serie te schrijven, hebben ze het in het verhaal verwerkt. Dit is een beetje verwarrend als kijker, omdat Toni lesbienne is en niemand wil vertellen wie de vader van haar kind is, maar later wordt alles wel duidelijk.

Riverdale is iets minder musicaal geworden, wellicht doordat de jeugd van de personages toch echt achter ze ligt. Jammer, maar ook weer begrijpelijk. Door de vermissing van Penny, de zus van Betty, voelt het allemaal wat serieuzer en potentieel dodelijker aan. Vrolijke liedjes zouden hier niet goed bij passen.

Dit eerste deel van seizoen 5 van de Netflix Original serie is zeker niet slecht, maar het tweede deel (dat in augustus op de planning staat) moet wel wat duidelijkheid gaan geven. Toch is het geen vervelende taak om te kijken, als je Archie (K.J. Apa) in een brandweer outfit wil zien en wilt weten hoe het is om bepaalde personages samen te zien...

Recensie: Riverdale - seizoen 5A

Nieuwste artikelen

  • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

  • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

  • Johanna Mo - Het donkere woud

  • Niki - Christos Chomenidis

  • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

  • 10 Netflix tips die je moet weten

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Netflix codes

  • De leukste vrouwen series op Netflix

  • Top 5 erotische must sees op Netflix

Zoek in artikelen