• onze waardering

Recensie: The woman in the window RECENSIE

Recensie: The woman in the window

The woman in the window is de verfilming van het gelijknamige boek van AJ Finn (in het Nederlands: De vrouw in het raam). Voormalig psychologe Anna, gaat vanwege een traumatische gebeurtenis niet meer naar buiten. Ze is dan ook gediagnosticeerd met pleinvrees. Sinds haar trauma slikt Anna veel medicatie en daarbij drinkt ze ook flink wat alcohol. Ze zit de hele dag opgesloten in haar appartement en om te ontsnappen aan de verveling bespiedt ze haar overburen. Als Anna op een dag nieuwe overburen krijgt, maakt ze kennis met hun zoon Ethan. Hij lijkt erg bang en als Anna in de gaten krijgt dat er aan de overkant wat aan de hand is én zelfs een moord plaatsvindt, gaan haar verdenkingen direct uit naar vader Russell. Maar heeft zijn vermoorde echtgenote wel echt bestaan? Is het geheugen van Anna zelf wel betrouwbaar?

Als je The woman in the window van AJ Finn hebt gelezen, zul je het verhaal van de film herkennen. Toch is de film een uitgeklede variant als je dit vergelijkt met het boek. De spanning van wat zou er gebeurd zijn en de verdenking die je legt op elk personage in het boek, is in de film niet te vinden. En dit is jammer. Juist dat is wat het verhaal zo krachtig maakt, dat je als lezer op het verkeerde been wordt gezet. Waar je in het boek je een prachtig beeld hebt gevormd van de omgeving waarin Anna woont, is het appartement in de grote stad nu een lelijke variatie op het beeld dat je in je hoofd had. Daarom is de film The woman in the window echt een zwakke versie van het boek.

In The woman in the window speelt Amy Adams (bekend van Arrival) de hoofdrol van Anna. Haar vertolking is niet geheel geloofwaardig: haar grote ogen staan continu vol tranen en ze acteert in andere films vele malen beter. Hierdoor komt Anna niet goed over en de verwarring die je in het boek voelde van het hoofdpersonage, is in de film niet goed uitgewerkt. Deze verwarring en de projectie op iedereen om Anna heen, geeft juist de extra lading aan The woman in the window die het verhaal nodig heeft om er écht te staan.

De film is dan ook wel vermakelijk, maar echt goed is het niet te noemen. Ook is er een vreemde horrorscène te vinden die zo uit de jaren 60 had kunnen komen. Tijdens een achtervolging met een mes wordt Anna aan haar voet meegesleurd op een trap. Deze scène is zo ongeloofwaardig en heeft haast iets komisch, waardoor het aan Scary Movie doet denken. Je mist alleen nog de daadwerkelijke grap op het eind.

Ook zijn er al tijdens het filmen van The woman in the window wat vreemde dingen aan de hand. Zo werd tijdens het filmen Tony Gilroy ingevlogen om delen te herschrijven die eigenlijk al klaar lagen en geschreven waren door de oorspronkelijke scenarist Tracy Letts. Ook zijn ze na testvertoning opnieuw gaan monteren. En besloot Disney uiteindelijk om The Woman in the window to nader order te cancelen. Was dit misschien al een voorbode op de kwaliteit van deze film? 

Er zit ontzettend veel potentie in The woman in the window, zo was het oorspronkelijke verhaal van AJ Finn fantastisch: het wantrouwen van Anna, de verdenking op verschillende personages en de verwarring of Anna zelf wel de waarheid spreekt. Dit komt totaal niet goed uit de verf in de film. Dit samen met de vreemde keuzes van de regisseur (Joe Wright) om te kiezen voor een stukje horror in de film én het slechte acteerwerk, maakt het dat het in dit geval in het toch echt zo is: het boek is beter dan de film.

Recensie: The woman in the window

The Woman in the Window

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Anna Fox is een kinderpsycholoog die lijdt aan agorafobie (pleinvrees). Ze houdt het perfecte gezin aan de overkant van de straat goed in de gaten door de ramen van haar woning in New York City. Haar leven komt volledig op zijn kop te staan wanneer ze onbedoeld getuige is van een brute misdaad. Maar dan slaat de twijfel toe: heeft ze het wel goed gezien? Wat is waarheid? Wat is verzonnen? Dreigt er gevaar?

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk hieronder de trailer: 

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen