• onze waardering

Recensie: Cosmic Sin  RECENSIE

Recensie: Cosmic Sin 

Cosmic Sin van regisseur Edward Drake met in de hoofdrol Bruce Willis en Frank Grillo is een redelijk spannende science fiction film, die begin 2021 direct digitaal uit gekomen is. 

De film speelt in de verre toekomst in 2524. De mensheid heeft dankzij een uitvinding genaamd een quantumpoort, een tweetal planeten weten te kolonialiseren, waar leven op mogelijk is: Ellora en Zafia. Het Marsproject is tweehonderd jaar geleden al mislukt. Verder worden omliggende kleinere planeten gebruikt als mijnbouw planeten. Wanneer een aantal mijnbouwingenieurs op één van die planeten wordt aangevallen door aliens, is dit in al die vierhonderd jaar het eerste contact tussen mensen en aliens en de mensheid (geregeerd door de Alliantie) is dus geheel verbaasd. Echter natuurlijk zijn de aliens niet vriendelijk en weten ze als parasieten de lichamen van de zogenaamde overlevenden over te nemen en naar de Aarde terug te reizen, waar ze luchtmachtbasis McMillian aanvallen. De aanval wordt afgeslagen en hoofd van de US strijdkrachten van de Alliantie, generaal Eron Ryle (Frank Grillo) roept generaal buiten dienst James Ford (Bruce Willis) terug in actieve dienst om samen met een groep elite soldaten en een wetenschapper naar de kolonieplaneet Ellora te reizen, alwaar de aliens ook gezien zijn. Bedoeling is om de oorlog ver van de Aarde te houden en de aliens, de Sigea, aan te vallen en te verslaan voordat hun hoofdmacht aan een invasie gaat beginnen. 

Klinkt spannend en de opzet is behoorlijk ambitieus, maar pas op, verwacht geen A-film. 

Edward Drake is dezelfde regisseur én schrijver van het script, als van de film Breach, welke hij ook met Bruce Willis draaide en tjonge wat een slechte film was dat! Cosmic Sin is zondermeer beter, zeker filmisch maar gelukkig ook wel qua acteer werk.  

Ik denk, en met mij waarschijnlijk vele anderen, dat die goede actie acteurs van voorheen, momenteel op oudere leeftijd zoiets hebben van: we profiteren van onze sterrenstatus en harken op onze oude dag nog even wat geld binnen met wat leuke B-films. Gewoon voor de lol, met een minimum aan inspanning. Je ziet het bij Nicholas Cage, bij Liam Neeson en nu zeker ook bij Bruce Willis. 

Frank Grillo, de koning van de B kwaliteit actiefilms, heeft een relatief kleine rol. Hij zit in een auto en hij is letterlijk lost in orbit, maar veel draagt hij niet bij. Bruce Willis, maakt zijn enorme afgang in Breach een beetje goed hier in Cosmic Sin, door een wat groter optreden, maar wat betreft de dialogen en de actie is het toch nog steeds treurig.  Lochlyn Munro, een acteur die we vooral uit televisie series kennen (bijvoorbeeld Charmed) heeft in het begin een kleine rol als sergeant Alex Locke, maar hij legt helaas al snel het loodje. Kortom de 'oudjes' laten het duidelijk aan de jongere generatie over en dat is oké.  

Brandon Thomas Lee zet een energieke Braxton Ryle neer. De zoon van generaal Ryle, die van 'zoontje van de baas die er de kantjes van af loopt', zich ontwikkelt tot leider van het team. Adelaide Kane speelt de technicus Fiona Ardene, die tegen wil en dank mee moet, maar die haar angst overwint en doet wat ze moet doen. C.J. Perry speelt een inwoner van Ellora, die zich aansluit bij het team en ze weet de interesse te wekken van oude rot in het soldatenvak, Dash (Corey Large). Gelukkig een paar sterke vrouwen. Dat maakt de rol van doctor Lea Goss (Perrey Reeves), de ex van James Ford weer goed, want wat een irritant mens is dat. 

Het verhaal rammelt natuurlijk aan alle kanten en is behoorlijk mager. Maar dat wat Edward Drake dan als plot heeft, is redelijk boeiend en met beperkte middelen goed in beeld gebracht. Want helaas wat draaiomgeving betreft is het heel herkenbaar low budget. Wat oude loodsen en een bos, dus we moeten het van de special effects hebben en die zijn mooi. Zoals gezegd is het hoofd thema redelijk spannend en weet het zeker te boeien, maar de actie scenes zijn basic. Bovendien af en toe neemt Edward Drake een short cut wat betreft de gebeurtenissen door wat wazige snel afwisselende beelden, waarmee je in 2 minuten van begin tot uitkomst bent. De acteurs doen het niet echt slecht, maar al met al blijft het toch, ondanks alle ambitie, slechts een redelijke B-film en niet meer. Ik geef de film derhalve een zeer magere 4 hartjes, omdat het ondanks alle min punten toch vermakelijk was. 

Recensie: Cosmic Sin 

Cosmic Sin

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In het jaar 2524, vier eeuwen nadat de mensheid andere planeten begint te koloniseren, wordt generaal James Ford (Bruce Willis) teruggeroepen in dienst nadat soldaten zijn aangevallen door vijandige buitenaardse wezens. De dreiging tegen de mensheid escaleert, en verandert al snel in een interstellaire oorlog, waarna Ford en zijn team van elitesoldaten alles op alles moeten zetten om de uitroeiing van de mensheid te voorkomen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen