• onze waardering

Recensie: Blindfire RECENSIE

Recensie: Blindfire

Blindfire: frustratie van een blanke agent die een eerzame zwarte huisvader doodt

Blindfire is opgebouwd rond het uiterst actuele thema van een blanke agent die een zwarte man doodt. Een rol die Brian Geraghty op het lijf geschreven is. De kijker wordt met een groot probleem opgezadeld.  Maakt de  hoofdrolspeler zich in zijn welgemeende excuus helemaal los van racisme of is er  ook iets van een drijfveer?

Hij trekt heel erg snel zijn revolver als zijn slachtoffer met een gebroken fles  voor hem staat. Slaat de raadgevingen van zijn donker getinte collega in de wind, lijkt de dreiging van het gevaar te overschatten  Als zijn omgeving daar openlijk of via een omweg aan refereert, heeft hij het er bijzonder moeilijk mee. De twijfel knaagt of hij ook zo snel zou hebben gevuurd als het om een blanke zou zijn gegaan. Laat de agent zich leiden door de korpsgeest, die in ieder geval zwaar getint is. De hang naar superioriteit van de blanke die hem een vrijbrief geeft voor wandaden.

Dat ene fatale schot haalt de agent zakelijk en privé onderuit. Wat kan een geliefde daar dan nog in betekenen? Excuses worden niet geaccepteerd; de geschiedenis keert zich tegen hem. Het gaat zo vaak mis. Geraghty blinkt uit in expressieve vaardigheid. Een overtuigende mimiek. Regisseur Mike Nell zet in op de beroering die zo’n  incident in een mens teweeg brengt. Benut de schreeuw van een kind om de emotie voeding te geven. In de vele solo’s van de hoofdrolspeler loopt net te vaak uit op ontsporing door drank. Het overgeven aan overgeven wordt  benut als braakliggend terrein om in de beeldspraak te blijven.

Spannend is het bij de vraag of het schuldgevoel van een agent staande blijft wanneer het hele politieapparaat hem handvaten  geeft voor vrijpleiten. De mogelijkheid dat bij de toedracht externe factoren van invloed zijn geweest  is breed uitgesponnen. Dat is geen kinderspel, of misschien toch?

In de bijrollen zetten  acteurs hun weerzin tegen blanke vooringenomenheid hard neer. Er is geen antenne voor boetvaardigheid bij een familie die een geliefd gezinshoofd verliest De juridische plot is verrassend. Je wordt meegezogen in de gevoeligheden.  Zet aan tot denken over een onderwerp dat van de hele wereld is. Een dvd met een verhaal dat je vast en zeker nog eens weer op het netvlies wilt krijgen.

Er zijn veel films over dit prangende thema gemaakt. Blindfire houdt zich in die reeks goed staande.

Recensie: Blindfire

Blindfire

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Levens vallen in duigen wanneer een witte agent Will Bishop (Brian Geraghty) ten onrechte de zwarte Andre Houghs (Chiké Okonkwo) doodt. Als Bishop wordt geconfronteerd met de onaangename gevolgen van zijn daad zal hij, met een rechtszaak in het vooruitzicht, moeten bewijzen dat het incident vooropgezet was. Maar wie is dan wel verantwoordelijk? Samen met zijn politiepartner (Sharon Leal) gaat hij op onderzoek uit. Eerste stop; de familie van het slachtoffer ondervragen, weten die misschien meer? En in hoeverre is Will zelf verantwoordelijk voor deze tragische gebeurtenis?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 9 boeken over 'haunted houses'

 • 10x young adult prinsessenboeken

 • De grootste stijliconen in series

 • Zo lang duurde het om 's werelds beroemdste boeken te schrijven

 • Terwijl Parijs sliep - Ruth Druart

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen