• onze waardering

Recensie: Dune RECENSIE

Recensie: Dune

De familie van Paul wordt naar een gevaarlijke planeet gestuurd om daar een heel belangrijke taak uit te voeren: zij moeten de vrede bewaren en bovendien een waardevolle grondstof verzamelen. Deze is heel kostbaar en iedereen wil het hebben. Helaas zijn de bewoners van de planeet Arrakis niet blij met indringers en werken zij tegen. Paul komt erachter dat er misschien meer aan de hand is, vooral wanneer men hem begint te zien als een voorbestemd persoon voor een belangrijke taak.

Dune is een verfilming van het gelijknamige boek van Frank Herbert. Het eerste boek uit deze serie kwam al uit in 1965! Het verhaal is al eerder naar het grote doek gebracht, maar de versie uit de jaren '80 is natuurlijk niet zo geweldig mooi als deze uit 2021. Dune is een sciencefiction film die zeker visueel een genot is om naar te kijken. Er is heel veel aandacht besteed aan de werelden, de omgeving en de voertuigen die de kijker ziet. Waar het lastig lijkt om een woestijn op verschillende manieren te laten zien, is dat echt gelukt.

Voor Dune is een heuse sterrencast bij elkaar gekomen: Jason Momoa, Dave Bautista, Oscar Isaac, Zendaya en Rebecca Ferguson zijn een paar namen die veel mensen wel kennen. De hoofdrol wordt gespeeld door Timothée Chalamet, een Frans-Amerikaans acteur die minder bekend van naam is, maar zijn rol meesterlijk vertolkt. De hoofdpersoon is een jonge jongen die mogelijk degene uit een profetie is. Paul Atreides weet niet precies wat hem overkomt, maar hij heeft een vaag vermoeden dat hij een belangrijke rol te spelen heeft. Als kijker weet je even weinig als Paul (behalve wanneer je de boeken gelezen hebt, natuurlijk) en je krijgt precies genoeg informatie om geïnteresseerd te blijven. Het is een hoop wat je voorgeschoteld krijgt: verschillende werelden en planeten die allemaal hun eigen geschiedenis hebben. Toch wordt de informatie goed gedoseerd, al moet je wel tegen een lange zit kunnen.

Verschillende belangrijke huizen spelen een rol in Dune. Daarboven staat een keizer. Deze zie je niet in de film, maar zijn aanwezigheid voel je door de kracht en druk die hij uitoefent op de familie van Paul. Ze moeten hem gehoorzamen, ook al is het afreizen naar de planeet gevaarlijk en mogelijk fataal voor hen. De vorige bezetters van Arrakis zijn het niet eens met de manier waarop zij weggestuurd zijn, wat voor extra spanningen zorgt.

Dune is lastig samen te vatten of te beschrijven. Het is een sciencefiction verhaal met een rijke achtergrond, een prachtige setting en geloofwaardige personages. Al snel ga je om de hoofdrolspelers geven en wil je weten hoe het hen vergaat. Het enige nadeel aan Dune is dat je wel goed je aandacht erbij moet houden en de film lang duurt. Wanneer je daar niet zo van bent, is het misschien niet de film voor jou, maar anders is het zeker de moeite waard. Menig sciencefiction-fan zal Dune bekijken en zeer onder de indruk zijn van wat de makers neergezet hebben!

Het is de bedoeling dat er meerdere films van Dune komen. De makers doelden vooraf op twee delen, maar er is nog niets bevestigd. 

Recensie: Dune

Dune

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Het verhaal van Dune gaat over Paul Atreides. Hij is voorbestemd voor grootse dingen. Zijn familie krijgt de taak om de planeet Arrakis te beschermen. Op deze planeet is de enige bron van 'spice' te vinden. Een waardevolle substantie in het universum. De controle over Arrakis is een gewilde en gevaarlijke positie. Er wordt namelijk door verschillende kwaadaardige heerschappijen gestreden om deze grondstoffen, waardoor Arrakis de gevaarlijkste planeet in het universum is. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer: 

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen