• onze waardering

Recensie: The Last of Us RECENSIE

Recensie: The Last of Us

Waar gameverfilmingen ons vaak in de steek laten is het een goed teken als acteur Pedro Pascal iemand onder zijn hoede neemt. Hij speelt de 56-jarige Joel die met Ellie (gespeelt door Bella Ramsey, bekend van Game of Thrones en De hopeloze heks) naar het westen van de Verenigde Staten moet reizen.

In The Last of Us is er een wereldwijde pandemie. Niet zoals wij die een paar jaar geleden hebben gekend, maar een waarbij een schimmelinfectie ervoor zorgt dat zijn gastheren transformeren in zombieachtige wezens. Als je gebeten wordt door zo’n zombie verander je uiteindelijk zelf in een.

De serie van HBO is gebaseerd op de gelijknamige videogame uit 2013. Door de vele slechte game verfilmingen stond de serie daarvoor al met 1-0 achter, maar The Last of Us heeft deze vooroordelen snel weggeslagen. De serie begint als de eerste zombies opduiken. Joel moet meteen in survivalmode en probeert te overleven. Dit lukt hem een tijdje. Als we een sprong in de tijd maken is Joel een smokkelaar in het jaar 2023. Hij krijgt de taak om Ellie aan de andere kant van het land af te leveren. Hij weet nog niet precies waarom, maar de prijs is goed. Joel weet hier nog niet wat hem te wachten staat en wat voor een rol Ellie kan spelen in de pandemie.

De serie draait om Joel en Ellie. Dit zijn verreweg de twee hoofdpersonen, maar iedere aflevering worden een paar personen betrokken bij hun reis. De relatie tussen Joel en Ellie komt door deze intieme sfeer goed uit de verf en, met een paar hobbels op de weg, ontwikkelen ze een vader-dochter relatie. De worldbuilding van de game leent zich ook mooi als decor voor deze apocalyptische serie.

Misschien tegen verwachtingen in is The Last of Us geen actiespektakel. Er zitten wel actiescenes in, maar de serie draait meer om de overlevenden die hun weg proberen te vinden dan de monsters die het leven zo zwaar maken.

Een paar stukken lijken onnodig te zijn, maar wellicht wordt het nut hiervan nog belicht in komende seizoenen. Zoals het collectief contact van de zombies, die weten waar mensen zijn zo snel als ze op een schimmel treden. Of een haast complete aflevering besteed aan twee personages die niet kent. Het geeft wel achtergrondinformatie, maar kan ook beschouwd worden als een opvulling die ervoor zorgt dat het verhaal dat je wilt volgen blijft steken.

Pascal en Ramsey waren eerder te zien in Game of Thrones, maar daar hadden hun personages geen contact. Ze zijn perfect gecast voor deze rollen. Zo laat Pascal heel goed de emotie zien waar Joel onder gebukt gaat en speelt Ramsey de grappige en brutale tiener die moet zien te overleven, als tiener en in deze wereld vol zombies. Je hoeft geen fan te zijn van zombies (of de game te kennen) om deze serie te kunnen waarderen.

Recensie: The Last of Us

 

 

 

The Last Of Us - seizoen 1

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Gebaseerd op de videogame uit 2013, ontwikkeld door Naughty Dog, speelt de serie zich af in 2023, twintig jaar na een wereldwijde pandemie veroorzaakt door een massale schimmelinfectie, die zijn gastheren dwingt te transformeren in zombieachtige wezens en de samenleving instort.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hier de trailer: 

   

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: juni 2023

 • Fictie top 6: juni 2023

 • De 6 mooiste boekenwinkels van Nederland

 • Wauw: deze kinderen uit films zijn goed opgedroogd! 

 • 13 dingen die alle book lovers graag zouden willen horen

Gerelateerde artikelen

 • Mei 2011: Daar gaat de bruid

 • Recensie: Us

 • Winter! - diverse auteurs

Zoek in artikelen