Manifesto

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dertien keer Cate Blanchett die fragmenten uit beroemde twintigste-eeuwse (kunst)manifesten – van Claes Oldenburg tot Dogma – virtuoos tot leven brengt in Manifesto. Grotendeels gefilmd in architectonische mijlpalen en monumenten rondom Berlijn.

  Een keurige moeder bidt aan tafel voor de lunch, terwijl haar zoons en echtgenoot ongeduldig luisteren. "Ik ben voor een kunst die je aantrekt, zoals een broek; waarin gaten vallen, zoals in sokken; een kunst die gegeten wordt als een stuk taart, of verlaten met grote minachting, als een stuk stront."

  Deze woorden komen uit een manifest van popart-kunstenaar Claes Oldenburg uit 1961 en worden uitgesproken door Cate Blanchett, in een van haar dertien rollen in Manifesto, Julian Rosefeldts experimentele film waarvoor hij putte uit de statements van meer dan vijftig kunstenaars en andere denkers. De film, afgeleid van zijn gelijknamige multiscreen-filminstallatie, is een tour de force waarin leidende denkbeelden over kunst en maatschappij handzaam worden vervat in twaalf delen. De veelzijdige Blanchett (ze speelt onder meer een zwerver, poppenspeler, nieuwslezer en choreograaf) is in topvorm. Het geestige, onderhoudende en energieke Manifesto is een feest van ideeën en concepten die samen onze cultuur vormen.

 • Extra Informatie:

  Bekijk hieronder de trailer: 

ONZE RECENSIE

onze waardering

Recensie: Manifesto - Julian Rosefeldt Manifesto is een eerbetoon aan verschillende (kunst-)manifesten van de negentiende en twintigste eeuw. Rosefeldt laat verschillende leidende denkbeelden over kunst en de maatschappij terugkomen in dertien verschillende personages variërend van een dakloze man tot een kunstverzamelaarster.  Het verwarrende voor de kijker is dat de personages visueel iets anders lijken uit te beelden dan hetgeen ze verkondigen. Zo spreekt een vrouw op een begrafenis over kunst in plaats van over de overledene en bidt een vrouw aan de eettafel met haar gezin vooral voor hoe kunst er volgens haar uit moet zien in plaats van voor haar gezin of als dank voor de maaltijd. Toch is het zo goed met elkaar geïntegreerd dat het toch in elkaar past en een...

Lees verder

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Film top 6: april 2018

REACTIES

 •    Er zijn nog geen reacties op de recensie(s)

Zoek in artikelen